Kezelhetővé válhat a macskaszőr-allergia

2013. 08. 02.
Szerző: Szimpatika
A macskákat gyakran „vádolják” azzal, hogy allergiát okoznak. A tudósok nemrég feltárták, milyen folyamat váltja ki emberben a tüneteket, ez pedig lehetővé teheti a gyógyszeres kezelést. „A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja azonosította, hogyan észleli az emberi immunrendszer a macska allergénjét, amely a köhögéssel és tüsszögéssel járó tüneteket kiváltja” – idézi a BBC hírszolgálata a Journal of Immunology című szaklapban megjelent tanulmányt.

A Clare Bryant vezette cambridge-i kutatócsoport a macska bőrén található részecskék fehérjéit tanulmányozta: ezek a köznyelvben macskaszőr-allergiának nevezett betegséget leggyakrabban kiváltó anyagok.

Azt találták, hogy a macskabőr fehérjéi egy közös bakteriális méreganyag jelenlétében speciális folyamatot indítanak el az emberi szervezetben. Ez a folyamat széleskörű immunreakciót vált ki az allergiában szenvedőknél, mely többek közt köhögést, tüsszögést, nehézlégzést, orrfolyást okoz.

A betegek a macska nyálában, vizeletében és bőrének elhalt hámsejtjeiben található fehérjékre allergiásak. A tünetek pár perc alatt vagy akár órák elteltével is jelentkezhetnek. Az allergiás asztmában szenvedők egy részének állapota jelentősen súlyosbodik a macskával való találkozás után.

„Felfedeztük, hogyan hozzák működésbe a macska-allergén fehérjéi az emberi immunsejteket, megértve ezáltal a reakciót kiváltó mechanizmust. Ma már léteznek olyan, klinikánkon jelenleg más betegségek, például vérmérgezés kezelésére tesztelt gyógyszerek, amelyek alkalmasak lehetnek a macskaszőr-allergia megelőzésére vagy gyógyítására” – hangsúlyozta a kutatás vezetője.

„Igen nehéz elkerülni a macska-allergénekkel való kontaktust, hiszen molekuláját a cipőtalpon és a ruhán is beviszi az ember minden épületbe. A lakások falain és berendezésén még évekkel a cica távozása után is megtalálható az anyag” – mondta Maureen Jenkins, a brit Allergia Társaság egészségügyi igazgatója.

Hozzátette, hogy a speciális immunválaszhoz vezető folyamat feltárása a makacs allergiával küzdők számára új kezelések előtt nyithatja meg az utat, a jövőben pedig a kutyaszőr- és a házipor-allergiások gyógyítását is lehetővé teheti.

Allergiás reakcióról akkor beszélhetünk, amikor az immunrendszer az észlelt veszélyre téves választ ad. Ahelyett, hogy az ártalmas baktériumok vagy vírusok ellen védene, az allergéneket, esetünkben a macskaszőrt értékeli veszélyesnek, és teljes immunválasszal reagál rá.


forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!