Járványok helyett ma a krónikus betegségek jelentik a fő veszélyt
Szívinfarktus, légzőszervi betegségek, cukorbaj és rák veszélyeztetik az emberiség egészségét. A felsorolt betegségek kezelési költségei világszerte ötezermilliárd euróval nőhetnek 2030-ig. Kevesebb só a táplálékban, az elhízás megelőzése, a dohány- és szeszesital-fogyasztás visszaszorítása, hatékony és olcsóbb kezelések jelentenék a segítséget – írták a kutatók a The Lancet című brit orvosi szaklapban februárban közölt tanulmányukban.
A krónikus betegségek tömeges megjelenése, az érintetteknek a gazdasági és társadalmi életből való kiesése és a gyógyítási költségeik gazdaságilag tarthatatlan helyzetet teremtenek. „A legfrissebb becslések szerint a világon évente 34,5 millióan halnak meg nem fertőző betegségekben, ez pedig az összesen 52,8 millió haláleset 65 százaléka. 2030-ban 50 millió lehet a nem fertőző betegségek áldozatainak a száma” – olvasható a tanulmányban.
Ruth Bonita, az új-zélandi Auckland Egyetem kutatója és szerzőtársai a legfontosabb intézkedések között említették a dohányfogyasztás visszaszorítását, a táplálékkal bevitt só mennyiségének csökkentését, és elérhető árú kezelések biztosítását szívbetegek és szélütéses páciensek, illetve a többi érintett számára. Ez pedig nem kerülne többe évente fejenként 0,75-1,5 eurónál.
Ha tíz év alatt 15 százalékkal csökkenne a sófogyasztás, a magas vérnyomás kialakulásának megelőzése révén 23 országban 8,5 millió ember halálát lehetne megakadályozni – azaz a nem fertőző betegségek miatti halálozások 80 százalékát.
A legjobb és leggyorsabb eredményeket törvényhozással és adókivetéssel lehet elérni. A törvényi beavatkozások érik el a legnagyobb hatást, és ezek járnak a legkisebb költséggel – hangzott el nemrég az ausztriai Kremsben az elhízás témájában rendezett konferencián.
Boyd Schwinburn, a Melbourne-i Deakin Egyetem táplálkozástudományi és közegészségügyi szakértője, a konferencia egyik résztvevője javasolta a „junk food”, azaz az „értéktelen élelmiszerek” legalább 20 százalékos adóját, az egészséges ételek adómentességét, sőt támogatását, valamint az egészségtelen élelmiszerek gyermekeknek szóló reklámjainak betiltását.
forrás: MTI
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!