Hasznos tippek a Balaton-átúszáshoz

2013. 07. 12.
Szerző: Szimpatika
Az időjárás idén nem kedvez a vállalkozó szellemű úszóknak. Az igazán kitartóak július 20-án, szombaton végre belevethetik magukat a magyar tengerbe. Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot a Balaton-átúszóknak.
A várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt ezen a hétvégén sem rendezik meg a 31. Balaton-átúszást, amelyet a jövő szombatra halasztottak. Amint arról a szervezők csütörtökön tájékoztatták az MTI-t, a siófoki obszervatórium meteorológusainak szakmai előrejelzése szerint Révfülöp és Balatonboglár térségében szombat késő délelőtt megélénkülő szélre és a vele járó hullámverésre kell számítani, amelyek "nem teszik lehetővé mindenki számára a táv biztonságos teljesítését".

Fotó: balaton-atuszas.hu
A versenyre jelentkezők a Balaton Révfülöp és Balatonboglár közé eső 5,2 km-es szakaszának átúszására vállalkoznak. A távot a versenyzők átlag 3 óra alatt, a leggyorsabbak pedig 1 óra körül teszik meg.

Tippek az átúszás előtti hétre Mányoki Attila hosszútávúszó-rekordertől:

Az utolsó héthez érve, napról-napra ússzanak kevesebbet, és az úszás előtti napon csak könnyed átmozgatásra menjenek le az uszodába vagy a vízpartra.

A kitűzött dátum közeledtével próbáljanak szabadvízben is úszni!

A biztonság érdekében, beszéljék meg egy barátjukkal, úszó társukkal, hogy együtt menjenek ki úszni a part közelben, biztonságos részen.

Nem a tempózás a fontos, hanem érezni a különbséget a medence és a szabadvíz között! Kicsiben megtapasztalhatjuk az eltéréseket, mint pl. a hullámzás, hőmérséklet, egy-egy kisebb hidegebb áramlás! Ezekkel a tényezőkkel nem találkoznak a medencében.

Fotó: balaton-atuszas.hu
Tanácsok az átúszás napjára:

Zsírzás: Szükségességét, mértékét az úszás előtt egy órával el kell dönteni. Ha meleg a víz, kb. 24-25 fokos, alig kell zsírzással foglalkozni. Ha hideg a víz, tehát 22 foknál hidegebb, már komolyan kell venni a lezsírozást.

Védelem: Hasznos lehet az átúszáshoz a füldugó használata is. Többféle termék közül választhatunk, de az Alpine SwimSafe füldugók amellett, hogy szárazon tartják a hallójáratot, olyan speciális szűrővel vannak ellátva, amelyek csak a káros zajt szűrik ki, a beszédhang érthető marad (így például halljuk a figyelmeztető jelzéseket és a társainkat is a versenyen).

Étkezés: Három órával az úszás elõtt bőséges, a szokásosnak megfelelő étkezés nem okozhat zavart, de a túl zsíros és fűszeres ételek nem javasoltak.

Stílus: Táv közben nem javasolt a stílusváltás, ahogy elkezdtük az úszást, abban a stílusban célszerû végighaladni.

További információk a rendevényről a Balaton-átúszás honlapján.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!