D-vitamin-pótlás: a napozás nem elég!

2013. 07. 11.
Szerző: Szimpatika
Ma már köztudott, hogy a D-vitamin kiemelten fontos szervezetünk számára. A szükséges mennyiséggel, illetve a napfény szerepével kapcsolatban azonban még nem jött létre egységes szakmai álláspont. Számtalan, tudományosnak tűnő állítással is találkozhatunk nap mint nap – prof. dr. Ősapay György szakértővel ezek hátteréről beszélgettünk.

Mit kell tudni a D-vitaminról?

„A vitaminok nélkülözhetetlenek bizonyos életfolyamatokhoz, így hiányukban a szervezet működése zavart szenvedhet, kóros állapotok alakulhatnak ki. A D-vitamint a szakemberek újabban nem is egyszerűen vitaminnak, hanem hormonnak tartják. A D-vitamin neve nem egyetlen vegyületet jelöl, hanem (sok más vitaminhoz hasonlóan) több molekulát. Két fő formája van: a D2 és a D3 – ez az utóbbi a ténylegesen hatásos”
ismertette a professzor, hozzátéve, hogy a D-vitamin-hiány valójában népbetegség. „A trópusok kivételével az újszülöttektől a fiatalokon át az idősekig az egész világ D-vitamin-hiányban szenved. Magyarországon a lakosság mintegy 80%-a D-vitamin-hiányos. Ennek egyik oka az, hogy a táplálékon keresztül nem tudunk elég D2-provitamint juttatni a szervezetünkbe, másrészt nem vagyunk eleget a napon, pedig a D2-vitaminból a napfény készíti a D3-vitamint, amelynek megfelelő szinte elengedhetetlen a szervezet optimális működéséhez. A legutóbbi vizsgálatok szerint a táplálékkal bevitt átlagos D-vitamin-mennyiség Magyarországon 88 NE (Nemzetközi Egység), miközben a hivatalosan javasolt napi dózis egyelőre 400 NE. Az utóbbi évek orvosi kutatásai nyomán viszont felnőtteknek 2000 NE mennyiséget ajánlanak a szakértők, ezen belül időseknek vagy túlsúlyosaknak ennek a dupláját. Hiánya gyakran szerepet játszik az asztma, a depresszió, a szívbetegség, a diabétesz, vagy akár a túlsúlyosság kialakulásában, hogy csak néhányat említsünk a számos egészségügyi probléma közül” – mondta el prof. dr. Ősapay György, a szakterület jó ismerője.

Nyáron elegendő a napfény?

A köztudatban elterjedt, hogy a nyári időszakban elég csupán a napfénnyel biztosítanunk a D-vitamin-bevitelt. „Ehhez elsődleges feltétel, hogy elegendő D2-vitamint tartalmazzon az étrendünk. Másrészt gyakran nem elég a napozás a D-vitamin-hiány megelőzéséhez, hiszen olyan helyeken is kialakul a hiány, mint Kolumbia, Brazília, Kalifornia vagy Costa Rica. Sok esetben a napsugárzás azért nem elegendő, mert ruhában tartózkodunk a szabadban, vagy mert napolajat használunk a strandon, amely nem engedi a bőrünkbe a D3-vitamin képződéséhez szükséges UV-fényt” – tudjuk meg Ősapay professzortól.

D-vitamin és porckopás

Összefüggést találtak a plazma D-vitamin-szint és az ízületi kopásra való hajlam között. Kellően magas D-vitamin-szint tehát megvédhet az ízületek, porcok kopásától és az azzal járó mozgáskorlátozottságtól és fájdalomtól. Sőt az is valószínű, hogy az osteoarthritis megléte D-vitamin-hiányra utal.

A táplálkozás és a D-vitamin

Táplálék útján csak a szükséges mennyiség töredékét juttatjuk be a szervezetbe. Élelmiszereink közül leginkább a tojásban, a májban, a halolajban és a tengeri halakban fordul elő a D-vitamin, ám a magyarok átlagban nagyon kevés halat esznek, ha pedig valaki tojásból próbálja pótolni a kellő mennyiséget, egész fészekaljnyit kellene fogyasztania belőle.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!