Segít-e az akupunktúra a vérnyomás csökkentésében?

2013. 07. 07.
Szerző: Szimpatika
A címben feltett kérdés foglalkoztatta azokat, akik a nyugati és a keleti orvoslás eredményességéről vitázva elhatározták, hogy bizonyítékot adó vizsgálattal ellenőrzik az akupunktúra hatékonyságát.

Az Amerikai Kardiológus Társaság (ACC) honlapja (www.cardiosource.com) tanulmányt közölt egy, a nyugati orvoslásban szokásos alapelveknek megfelelő randomizált, kontrollált vizsgálatról, amelynek során kínai orvosok, azaz az akupunktúra alkalmazásában jártas szakemberek segítségével az eljárás hatását vizsgálták enyhe, illetve közepesen súlyos magasvérnyomás-betegség esetén.


A kérdés az volt, hogy igazolható-e korszerű vizsgálattal az akupunktúra vérnyomáscsökkentő hatása. A vizsgálatban összesen 140, enyhe, illetve közepesen súlyos hipertóniában szenvedő beteg vett részt, akiket 6 hónapon keresztül figyeltek meg. 72 beteg aktív akupunktúrás kezelésben részesült, 68-an pedig – ők voltak a kontrollcsoport – álkezelést kaptak. 6 hét alatt összesen 22 kezelésre került sor, mindegyik 30 percig tartott. Az akupunktúrás kezelések befejezése után 3, majd 6 hónap elteltével további ellenőrzések következtek. Kiderült, hogy az aktív kezelésben részesülők vérnyomása átlagosan 6,4/3,7 Hgmm-rel lett alacsonyabb, mint az álkezelésben részesülőké. Ez az eredmény pedig bizonyára elgondolkodtatja még a kétkedőket is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!