Nátha vagy allergia?

Szerző: Szimpatika
A légkondicionáló berendezések, a hűtött üdítők, vagy a jelenleg is jellemző változékony időjárás miatt nyáron is könnyen megfázhatunk. A klasszikus náthás panaszok könnyen összetéveszthetők az ebben az időszakban gyakori allergiás tünetekkel. Szakértőnk segítségével a kettő közti hasonlóságokat és különbségeket vesszük sorra.

Még időben forduljunk allergológushoz

„A tünetek azonossága miatt a betegek számára problémát okozhat a nátha és a pollenallergia tüneteinek megkülönböztetése. Emiatt fordulhat elő az, hogy gyakran csak hetek elteltével, eredménytelen otthoni próbálkozások, a recept nélkül kapható készítményektől várt javulás elmaradása után fordulnak csak hozzánk” – számolt be tapasztalatairól dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Fontos, hogy a szénanátha és a meghűlés közti eltéréseket a betegek is ismerjék, így az idejében megkezdett kezeléssel a panaszok mérsékelhetők, és a felesleges gyógyszerszedés is elkerülhető.

Ellenőrizze a tüneteit!

A következő táblázatban összefoglaltuk a leggyakoribb tüneteket, illetve azt, hogy melyik állapotra jellemzőek.

 

Allergia

Nátha

Láz

Nem

Ritkán

Orrfolyás

Igen: átlátszó, vízszerű

Igen: átlátszó, sárgás vagy zöldes színezetű is lehet

Ízületi és/vagy izomfájdalmak

Nem

Előfordulhat

Könnyező, viszkető szemek

Igen

Ritkán

Tüsszögés

Igen

Igen

Torokfájás

Ritkán; inkább viszkető érzés jellemző

Előfordulhat

Féloldali orrdugulás

Szinte soha

Előfordulhat

 

A nátha hét napig, az allergia a szezon végéig tart

A náthát elsősorban vírusok okozzák. A betegség lefolyása átlagosan 7-10 nap. Ez alatt az idő alatt a tüneteket csillapíthatjuk az erre a célra megfelelő gyógykészítményekkel. A megfázások döntő többsége a szeptember és március közti időszakban fordul elő. A pollenallergia tünetei ezzel szemben az allergén növény virágzásának időszakában jelentkeznek, és a pollenszórás végéig tartanak. A pollenszezon tehát – az időjárás függvényében – február végén, március elején kezdődik a mogyoró virágzásával. A leggyakoribb allergén, a parlagfű által okozott tünetek a növény virágzásának csúcsidőszakában, augusztus közepétől szeptember közepéig a legerősebbek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

„Ha visszatérő panaszaink vannak, pl. hasonló tüneteink jelentkeztek az előző év egy adott időszakában, akkor felmerül a pollenallergia gyanúja” – figyelmeztet dr. Balogh Katalin. Az allergiaellenes tüneti készítmények akkor alkalmazhatók igazán eredményesen, ha az allergén növény virágzásának elején, a pollenszórás kezdetekor elkezdjük a szedésüket – ezért is fontos, hogy ismerjük a panaszokat okozó növényt, nyomon kövessük az aktuális pollenjelentést, idejében orvoshoz forduljunk és beszerezzük a szükséges készítményeket. Jó, ha tudjuk, hogy a tüneti szerek mellett létezik tartós megoldás is az allergia ellen: az immunterápia. Megkezdéséhez szakorvosi vizsgálat és allergiateszt elvégzése szükséges. A teljes, 10-12 év tünetmentességet biztosító terápia 3-5 éven át tart, de a tapasztalatok szerint már az első évben jelentősen enyhíti a panaszokat, különösen az orrdugulás és a szemtünetek esetében.


forrás: www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!