Az ételérzékenység tartós panaszokat okozhat

Szerző: Szimpatika
Bár Magyarországon is sokakat érint, legtöbbször még csak eszünkbe sem jut, hogy tartós panaszaikat (pl. hasfájás, kiütések) étel okozza. Az ételintolerancia vagy ételérzékenység átlagosan minden negyedik embernél okoz tüneteket. Ez a probléma nem azonos az ételallergiákkal, így laboratóriumi allergiatesztekkel nem mutatható ki. Ezért a FOODTEST ételintolerancia-laborja utánajárt a leggyakoribb panaszoknak, és annak, hogy az érintettek végül hogyan szereznek tudomást a „betegségükről”.

A leggyakoribb tünetek – az érintettek 41%-ánál – gasztroenterológiai, emésztési jellegűek: haspuffadás, hasfájás, heveny hasmenés, gyakran gyomorégés, gyomorfájdalom. A második legjellemzőbb tünetcsoportot a bőrkiütések, az aknés, pattanásos bőr és az ekcéma jelentik.

Gyakran előfordul, hogy a gyerek hasfájásra panaszkodik, vagy épp megmagyarázhatatlan kiütései keletkeznek. Ha orvosai nem találnak semmilyen kóros elváltozást vagy okot, ami ezért felelős lehetne, akkor se gondoljon arra, hogy a gyerek szimulál. A fájdalmai és megmagyarázhatatlan kényelmetlenség-érzete hátterében ilyenkor az állhat, hogy szervezete nem képes bizonyos ételek maradéktalan megemésztésére.


Az ételintolerancia nem mutatható ki a hagyományos módszerekkel

A megkérdezett páciensek jelentős többsége arról számolt be, hogy tüneteikre éveken át sem orvosuk, sem a hagyományos laboreredmények nem tudtak magyarázatot adni. Hiába követte egyik vizsgálat a másikat, a páciens végül – a szakorvosok után még a pszichológusokat is végigjárva – természetgyógyászoknál kötött ki, ami szintén nem hozott igazi eredményt.

Az ételekkel kapcsolatos betegségeket két nagy csoportba szokás sorolni: az ételallergiákra és a nem allergiás ételérzékenységre, más szóval ételintoleranciára. A problémák egy része lehet az enzimhiány, mint pl. a jól ismert laktózintolerancia, amikor a tejcukor bontása nem tud végbemenni az enzim hiánya vagy működésképtelensége miatt. De más tényezők is okozhatják a panaszokat.

Ma már könnyen megtalálható az ilyen rosszullétekért felelős étel. Laboratóriumi vizsgálattal, vércseppből egyszerűen kimutatható – ez az ételekben található különféle fehérjék ellen termelődő, IgG-típusú immunglobulinok vizsgálatával történik. Az ételintolerancia nehezebben tetten érhető, mint az allergia, ugyanis nem azonnal jelentkezik, hanem csak napok, hetek múltán mutat tüneteket, melyeket ílyenkor már nagyon nehéz a vizsgálatok nélkül beazonosítani.

Feketelistán az egészséges ételek is?

A FOODTEST ételintolerancia-vizsgálat egy csepp vérből néhány nap alatt 226 féle ételre eredményt tud adni. A páciens ezután tudatos étkezéssel megkezdheti azon ételek kerülését, melyekre a tesztje szerint szervezete nem jól reagál. Akár teljesen egészségesnek tűnő ételek is „feketelistára” kerülhetnek, ha éppen ezek váltják ki a tüneteket.

Az étel okozta érzékenységgel kapcsolatba hozható leggyakoribb tünetek a következők: hasfájás, haspuffadás, gyomorpanaszok, emésztési problémák, fáradékonyság, tanulási nehézségek, hiperaktivitás és lehangoltság. Ha ezt tapasztalja gyermekénél, végeztessen ételintolerancia-tesztet!

További információkat és egy tünetazonosító, 1 perc alatt kitölthető gyorstesztet az alábbi linken talál:

www.foodtest.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!