Hogyan enyhíthetők a szülési fájdalmak?

A szülésről még a gyerekek is tudják, hogy fáj, de ma már szerencsére számos módszerrel lehet enyhíteni ezeket a fájdalmakat. Dr. Pop Andrea szülész-nőgyógyász segítségével ennek lehetőségeit tekintettük át.

Miben tér el a szülési fájdalom az „átlagos” fájdalomtól?

A szülést megelőzően azt tanuljuk az életünk során, hogy a fájdalom elől menekülni kell, mert azt jelzi általa a szervezet, hogy valamilyen káros behatás éri a szöveteket. A szülési fájdalom – ha lehet így fogalmazni – produktív fájdalom, minden egyes „fájás” közelebb viszi a kismamát ahhoz, hogy világra hozza magzatát. Sokkal könnyebb elfogadni, ha a folyamatot segítő méhösszehúzódásként gondolunk rá. Azoknál a természeti népeknél, ahol biológiai folyamatnak tekintik, a vajúdó nők sokkal kevésbé élik meg fájdalmasnak a szülést.

Milyen tényezők befolyásolják a fájdalom mértékét?

A fájdalomküszöböt nagymértékben befolyásolja a fáradtság és a szorongás. Kipihent állapotban ugyanazt az intenzitású fájdalmat kevésbé érezzük kínzónak. A szorongás beszűkíti a tudatot, a fájdalmas ingerek ilyenkor sokszorosan hatnak, és ördögi körként tovább fokozzák a szorongást.

Milyen alternatív lehetőségek vannak a fájdalom csillapítására?

Minden olyan tényező, ami fokozza a szülő nő komfortérzetét és segíti az ellazulást, kedvezően hat a fájdalomra. Itt említhetjük, hogy lehetőség van szülőszoba-látogatásra, hogy a párok megismerjék a személyzetet és környezetet, illetve számos olyan könyvet találunk, amelyek leírják a szülés folyamatát. A szabad mozgás, a testhelyzet megváltoztatása, a kellemes zene, a meleg vizes fürdő, a masszázs, a hipnózis, az aromaterápia vagy a homeopátia módszerei szintén jótékony hatással vannak a fájdalomra.

Melyek a mai orvostudomány által felkínált fájdalomcsillapító eljárások?

Többféle fájdalomcsillapító közül választhatunk a vajúdás során. Leggyakrabban az izomba adott „koktélt” alkalmazzuk, ennek ugyanis fájdalomcsillapító és méhszájlazító hatása egyaránt van. Az izomba beadva ugyan lassabban szívódik fel, de ezáltal hosszabban hat; általában 3-4 óra alatt szűnik meg a hatása. A fájdalmat tompítja, de nem szünteti meg teljesen. Legtöbb esetben maximum két alkalommal lehet beadni, a méhlepényen keresztül ugyanis átlkerül a magzatba. Az epidurális érzéstelenítés, az EDA ezzel szemben többször ismételhető, és teljes fájdalommentességet biztosít.

Melyek az előnyei és melyek a hátrányai az epidurális érzéstelenítésnek?

Az epidurális érzéstelenítés lerövidíti a tágulási szakot, és, mint említettem, teljes fájdalommentességet biztosít, így ezt az időt a kismama akár alvásra is használhatja. Az érzéstelenítőt a kemény gerinchártyán kívülre juttatják be egy kanülön keresztül, és a beadása többször ismételhető. Amennyiben császármetszésre kerülne sor, a legtöbb esetben hatása elmélyíthető, ezáltal elérhető a műtét elvégzéséhez szükséges fájdalommentesség. Hátránya, hogy a kitolási szakot elnyújthatja, átmeneti vizelési zavar, illetve vérnyomásesés léphet fel, de infúzió adásával ezek megelőzhetők. Továbbá a tágulási szak vége felé, a kitolási szak határán már nem alkalmazható. Beadását követően az alsó végtagokon részleges érzéskiesés léphet fel, azok gyengébbek lesznek, ezért a testhelyzet szabad változtatását is gátolja.

Mi a különbség az epidurális és a spinális érzéstelenítés között?

Spinális, azaz gerincközeli érzéstelenítést császármetszés esetén alkalmazunk. Ekkor a fájdalomcsillapító a gerinchártyán belülre, a gerincvelő körüli folyadékba kerül. Ennek hatására mindkét alsó végtagon, valamint csípőtájékon, körülbelül a köldök magasságáig teljes érzés- és mozgáskiesés áll be. Mellékhatása az úgynevezett „postspinalis fejfájás” lehet, ami függőleges testhelyzetben jelentkezik, és fájdalomcsillapítóval, bőséges folyadékbevitellel és pihenéssel orvosolható. Nagyon ritka esetben szükséges a császármetszést altatásban végezni, amikor az anyát és/vagy a magzatot veszélyeztető állapot miatt nincs idő megvárni a spinális érzéstelenítés beállásához szükséges 10-15 percet.

Gátmetszés esetén mi az eljárás?

Amennyiben gátmetszést alkalmazunk, előtte a gátba adott érzéstelenítő injekcióval tesszük fájdalommentessé a beavatkozást. A gátmetszés összevarrásához is természetesen helyi érzéstelenítést használunk, de a korábban bekötött epidurális kanülön keresztül is beadható fájdalomcsillapító. Itt kell megemlíteni, hogy a legtöbb esetben törekszünk a gátvédelemre, a különböző olajok, gélek jótékonyan hatnak a gátra, hogy a magzat feje lehetőség szerint könnyen kigördülhessen.

Szülés után mikor van szükség fájdalomcsillapításra?

Leggyakrabban a gátmetszés fájdalmára panaszkodnak a kismamák. Nagyon ritkán van szükség fájdalomcsillapító tablettára, ilyenkor inkább a gát jegelésével lehet a leggyorsabb hatást elérni. A jégzselé, a jégakku vagy a textilpelenkába csomagolt mirelit zöldség jótékonyan hat a duzzanatra és a fájdalomra egyaránt. A műtéti seb fájdalmát tablettával vagy a farizomba beadott injekcióval szoktuk csillapítani.

Miben tud a partner segíteni a szülőszobán?

A partner támogató hatása felbecsülhetetlen. A vajúdó nő igényeit nem mindig egyszerű követni, előfordul, hogy a korábban „bevált” érintés, simogatás, biztatás a következő pillanatban már nem esik jól. Sok türelemre és empátiára van szükség a férjek részéről. Van, aki nagyon nehezen viseli, ha szenvedni látja a párját, tehetetlenségként éli meg, hogy nem tudja megszüntetni a fájdalmát. Ugyanakkor a kismama részéről a külvilág felé adott jelzések nagyon szubjektívek lehetnek. A beszámolókból az derül ki, hogy a partner puszta fizikai jelenléte is rengeteget segít. Ráhangolódással meg lehet találni azt a módszert, ami a szülést közös, aktív „munkává” és felejthetetlen élménnyé teszi. Egyébként van olyan népcsoport, ahol a férfiak vajúdva, fájdalomtól összegörnyedve körbetáncolják a szülő nőt, ezáltal magukra vonják a rossz szellemek figyelmét, mialatt az asszonyok békében megszülnek.


forrás www.mypin.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!