Szükséges némi kosz az allergia megfékezéséhez

2013. 05. 22.
Szerző: Szimpatika
Egy friss tanulmányból választ kaphatunk az évek óta húzódó vitás kérdésre: mihez kezdjünk a földre esett cumival? Svéd kutatók szerint a legjobb, ha saját magunk tisztítjuk meg ott helyben: a szülők nyálában lévő mikrobák még az allergia megelőzésében is segíthetnek.

Egy kevés kosz hasznos lehet

„A higiéné-hipotézis nem újkeletű megközelítés: eszerint a túlzott tisztaság árát fizetjük meg az allergiások számának folyamatos emelkedésével. Az immunrendszer megfelelő éréséhez ugyanis csecsemőkortól kezdve szükség van mikrofertőzésekre, így elkerülhető, hogy a későbbiekben bizonyos anyagokkal szemben túlérzékennyé váljon a gyermek” – magyarázza az elmélet lényegét dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa. Ezt támasztják alá azok a kutatások is, amelyeket farmer életmódot folytató családok gyermekei körében végeztek: abban a környezetben lényegesen alacsonyabb az allergiás megbetegedések aránya. A Pediatrics c. folyóiratban közölt kutatás pedig további eredményeket szolgáltat ezen a téren.

A mikrobák és az immunrendszer

A sokak számára bizarr, vagy egyenesen elborzasztó módszer immár a tudományos alapot sem nélkülözi: svéd kutatók ugyanis 187 gyermek részvételével végezték el a vizsgálatot olyan családokban, ahol legalább az egyik szülő allergiás. A nyomon követés a gyermekek többségénél 3 éves korukig zajlott, és ennek során a kutatók megállapították, hogy a cumit saját szájukban megtisztító szülők gyermekei körében alacsonyabb számban fordult elő allergiás, ekcémás megbetegedés. A jelenség okára a nyálban található mikrobák szolgáltathatnak magyarázatot, a kutatók szerint ugyanis a gyermek szervezetébe ilyen módon bejutó mikroorganizmusok kellő edzettséget biztosítanak az immunrendszer megfelelő éréséhez.

Érvek és ellenérvek

Az eredményeket azonban érdemes egyéb vizsgálatok tükrében is megvizsgálni – erre figyelmeztet az American Society for Clinical Pathology ülésén ismertetett kutatás. Dr. Tom Glass professzor álláspontja szerint a felnőtt személyek nyálában a betegséget okozó baktériumok széles tárháza mutatható ki, melyek az éretlen immunrendszerű gyermekek szervezetébe jutva súlyos fertőzések forrásai lehetnek. A normál baktériumflóra megzavarásával könnyen gyulladásokat, fül-, vagy gyomor- és bélrendszeri betegségeket okozhatnak. Mindezek persze általánosságok – nem tudhatjuk, hogy aktuális egészségi állapotától és a környezettől – ahol a cumi bepiszkolódott – függően pontosan milyen egyéb fertőzéseket juttathat be ilyen módon a szülő a gyermek szervezetébe.

Cumi helyett

„A hozzátáplálás során sem javasolt emiatt például a közös evőeszköz-használat, annak érdekében sem, hogy a gyermek figyelmét az »egyet a mamának, egyet a babának«-módszerrel keltsük fel egyes ételek iránt” – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit. A kétes eredménnyel kecsegtető, bizarr megoldás helyett az allergia megelőzéséhez elég, ha a gyermeket nem tartjuk steril környezetben: a higiéné-hipotézis nyomán felvázolt túlzott óvás éppoly ártalmas lehet. Teljesen normális, ha a kúszó-mászó gyermek mindent a szájába vesz, ettől nem is kell megóvnunk, azonban ilyen téren sem szabad túlzásba esnünk. Az allergia megelőzésének szempontjából az anyatejes táplálás és a dohányzásfüstmentes környezet jelenti a valódi segítséget a gyermek számára. Ha pedig baktériumot akarunk bevinni a gyermek szervezetébe, nagyon jó lehetőség a probiotikumok használata: ezeknek igazolt az immunvédekezésre gyakorolt jó hatása. Ami azonban biztosan káros, az a feleslegesen alkalmazott antibiotikus kezelés a korai csecsemőkorban.


www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!