A gyöngyvirág halált okozhat

2013. 05. 19.
Szerző: Szimpatika
Forrás: feol.hu
Egy fehérvári bokszedző a maga által szedett medvehagymát sütötte bele rántottájába a hétvégén, azonban néhány gyöngyviráglevél is belekerült az ételbe – írja a Feol.hu. portál. Az ötvenéves férfi szombaton gyomorfájásra panaszkodott, de nem fordult orvoshoz. Vasárnap a fia holtan talált rá.

Gömöri Gábor, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közegészségügyi osztályvezetője a portálnak azt nyilatkozta, hogy a májusi medvehagyma levelei valóban könnyen összetéveszthetők a májusi gyöngyvirággal és a kikericcsel, az utóbbi két virág fogyasztása azonban már kis mennyiségben is halálos lehet, ugyanis súlyosan mérgezőek.

Legjobban a viráguk alapján lehet megkülönböztetni a növényeket: a medvehagyma virága kicsi, fehér, csillag alakú és a szár végén fejlődik, míg a gyöngyvirág virágai harang alakúak és a szár mentén nőnek. A kikericsen pedig tavasszal soha nincs virág, és az erdőkben élő medvehagymával ellentétben réteken, napos mezőkön található meg. Mivel a három növény levelei egy kupacban valóban nehezebben választhatók szét, segít a megkülönböztetésben az is, hogy a medvehagyma levelei erős fokhagymaillatot árasztanak, ami sem a májusi gyöngyvirág, sem a tavasszal virágot nem hozó őszi kikerics leveleiről nem mondható el.

Az ÁNTSZ nem tud a közelmúltban hasonló esetről, ráadásul a sokak által kedvelt és szedett medvehagyma szezonjának már éppen vége volt, amikor a fent említett sajnálatos haláleset történt. Hasonló tragédia ritkán fordul elő: a szakemberek óva intenek a fogyasztható és a mérgező növények összetévesztésétől, de eddig nem is voltak jellemzőek az emiatt bekövetkező halálesetek.

forrás: feol.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!