Miért nyugszanak meg a csecsemők, ha sétálgatunk velük?

2013. 05. 14.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Japán kutatók végre megfejtették azt a titokzatos jelenséget, miért lehet megnyugtatni a kisbabákat azzal, hogy felvesszük őket és sétálgatunk velük. Az új kutatás nemcsak azt mutatja ki, hogy a csecsemőket mélységesen megnyugtatja, ha karunkba vesszük őket, hanem a háttérben húzódó fiziológiai folyamatokra is rávilágít.

Az evolúció „beprogramozta” az emberbe azt az ösztönt, hogy a síró csecsemők megnyugszanak, amikor édesanyjuk a karjába veszi és hordozza őket. A kutatók megfigyelték, hogy amikor a babákat felveszik és hordozzák, pulzusszámuk csökken, és „automatikusan és mélységesen” megnyugszanak. Ugyanez azonban nem történik meg, ha csupán egy helyben maradva tartják őket a karjukban.

Current Biology legújabb számában megjelent tanulmányból az derül ki, hogy a csecsemőnek a hordozásra adott válasza az idegi, motoros és kardiológiai szabályozás koordinált rendszere.

„A csecsemő reakciója enyhíti a cipelés által az anyára rótt terhelést, így az anyának és a csecsemőnek egyaránt jót tesz” – magyarázza Dr. Kumi Kuroda, a Riken Agytudományi Intézet kutatója. A kutatók úgy vélik, hogy ez a megnyugvási reakció olyan tulajdonság, ami az evolúció során sok emlősben, például az oroszlánokban és a mókusokban is megmaradt.

A kutatás során egerek kicsinyeiben is mérték az elektromos agyi aktivitást. Amikor az egérkölyköket anyjuk hordozza, jellegzetes, összehúzott testtartást vesznek fel, végtagjaikat behajlítják, és abbahagyják a magas, nyüszítő hangok kiadását. Az egerek esetében a megnyugvási reakció az érintés és a testmozgás érzékelésétől függött.

A kutatók szerint az eredmények jelentős következményekkel lehetnek a csecsemőgondozásra. A csecsemők reakcióinak megértése ugyanis enyhítheti a szülők frusztrációját, ami Dr. Kuroda szerint azért nagyon fontos, mert a csillapíthatatlan sírás gyakori oka a gyermekbántalmazásnak.


forrás: https://semmelweisfigyelo.hu

Olvasna még a témában?

Szimpatika akció

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!