Arcpír és ízületi fájdalom: a szisztémás lupusz jelei

2013. 05. 13.
Szerző: Szimpatika
Fáradtság, kiütések és sajgó ízületek: a lupusz sajátossága, hogy sokszor hétköznapi panaszokkal jelentkezik, melyek ráadásul több más, gyakori kórkép jelei is lehetnek. A betegség a szó klasszikus értelmében véve nem gyógyítható, de az idejében megkezdett kezeléssel az állapotromlás és a szövődmények kialakulása megelőzhető.

Napfény és bőrtünetek

„A lupusz teljes neve szisztémás lupusz erythematosus (SLE), melynek szó szerinti jelentésében a >vörös farkas< elnevezés a betegség kapcsán kialakuló bőrpír tüneteire utal” – magyarázza dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa. A lupusz krónikus autoimmun betegség, melynek következtében a belső szervek gyakran begyulladnak és különböző mértékben károsodnak. Tünetei közé tartozik a test mindkét oldalán jelentkező, jellemzően a kisebb ízületeket érintő gyulladás, a láz vagy hőemelkedés, és a laborvizsgálatok is gyulladásra utaló eltéréseket mutathatnak. A legjellemzőbb mégis az arcon megjelenő, pillangó alakú bőrpír. Hasonló tünetek a kézfejeken, a körömágyak körül is jelentkezhetnek. A bőr fényérzékenysége miatt a bőrtünetek a napfény hatására erősödhetnek. A bőrgyulladás provokáló tényező, ami ennek az immunológiai rendszerbetegségnek a fellángolásához vezethet.

Ezerarcú betegség

A betegség nevében a „szisztémás” jelző az egész testre kiterjedő tünetekre utal. A bőrpír és az eddig felsorolt panaszok mellett elváltozások jelentkezhetnek a belső szerveknél is. Vese- és mellhártyagyulladás, vérszegénység, a vérképben eltérések figyelhetők meg. A betegség érintheti a tüdőt és szívet is. A betegség diagnózisát nemcsak a tünetek sokszínűsége, de a más kórképekhez való hasonlósága is nehezíti: ilyen az arthritisz, vagy a szintén rejtélyes fájdalmakat és krónikus fáradtságot okozó fibromyalgia. A lupusz megkülönböztető jelei egyértelműen a bőrtünetek és az ízületi fájdalom együttes jelentkezése, de emellett a laboratóriumi vizsgálatok is segítenek a diagnózisban. Érdemes figyelnünk a tünetekre, mert az idő itt is döntő tényező: a kezelés célja a gyulladásos folyamatok mérséklése, a szervkárosodások megelőzése. Ebben szteroidok és immunmoduláns szerek segíthetnek. A bőrpanaszok enyhítésére tüneti szerként kortikoszteroid-tartalmú krémek javasolhatók.

Kockázati tényezők és életmód

Habár a betegség előfordulása viszonylag ritka – világszerte 5 millió beteget érint –, nők körében tízszer gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Jellemzően a 20 és 40 év közötti korosztályt érinti leginkább. Kialakulásában fontos tényező az örökletesség is.

Kialakult betegség esetén fontos a napvédelem, a dohányzás kerülése és a rendszeres testmozgás. Szánjunk elegendő időt a pihenésre: a lupusz miatti fokozott fáradtság leküzdésére a betegek alvásigénye akár napi 10-12 órára is növekedhet. A mentális egészség megőrzése ugyanilyen fontos. A betegség gyakori velejárója a depresszió és az idegesség. Érdemes ezek kezeléséhez szakember segítségét igénybe venni, illetve hasznos lehet egy sorstársakból álló csoport felkeresése is.

Lupusz világnap

Kilenc éve kerül rendszeresen megrendezésre a lupusz világnap. A május 10-i esemény célja idén is az, hogy a figyelmet a sok esetben aluldiagnosztizált betegség tünetire, illetve az idejében megkezdett kezelés és az e téren folytatott további kutatások szükségességére irányítsa.

 

forrás: www.immunkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!