Állatfarm

2013. 05. 09.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Van egy tanya Budapesten. Ha nem is a közepén, de az Aquincumtól kőhajításnyira. Némi séta a HÉV-től, és egészen más világba csöppenünk: egy nagyon emberibe, sok-sok állat közé. Inkább menhely ez, mint gazdaság. Itt él Saflánszki Krisztina, a párja, Seres Péter, és a lány szülei – egy kicsi, kétszobás házban. Ismerjék meg őket úgy, ahogy én: állataikon keresztül. Érdemes.

Milyen állatokat tartanak itt?

P.: Rengetegfélét. 36 patásunk van, köztük 9 póni, 8 nagy ló, 3 szamár, 10 marha, szürke marha, sertés… Van gyöngytyúk, fácán, kacsa, liba, vadkacsa, csirke, vadlúd, nyulak… És persze egy tanyán létfontosságúak a kutyák, macskák; mind külön egyéniség. Az a kis kutya a frissen született csikók dajkája, úgy védelmezi őket, mintha az anyjuk lenne. Ez a cica pedig lovagol. Szabályosan ráül a lovakra. Minden kutyánknak van egy macskája (vagy fordítva), akivel együtt alszik. Ennek a lovaglósnak a füle épp cakkos, valami rágcsálóval viaskodhatott. Farkasalmateával kezeljük, ahogy általában a sebeket. Az nagyon jó, csak érteni kell hozzá, mert mérgező is lehet. A vadkacsák véletlenül kerültek ide: az anyjuk egy ketrec aljába költött. Elkapták a kóbor kutyák, de a kicsik azóta itt vannak, tizennégyen. Amikor víz van a tóban, 50-60 vízimadár is összegyűlik. Tavaly halakat telepítettünk bele (akciós volt a hal egy bevásárlóközpontban), hogy legyen a madaraknak. Ezeket a libákat kicsiként vettük, a vadludak kezdtek vigyázni rájuk, nevelgették őket. Segítettek.

Eltartja a családot a tanya?

K.: Tojásra, tejre nem költünk, sajtot készítünk, ha úgy van tej. És sertést is tartunk saját részre, meg baromfit. Sokat spórolunk az ételen, és főleg: tudjuk, mit eszünk. De meg nem élünk ebből.

P.: Ez inkább szenvedély. Én reggel 5-kor kelek, ellátom az állatokat, aztán este megint, amikor hazajövök. Napi nyolc órában gépkocsivezetőként és nehézgépkezelőként dolgozom. A párom itthon van, ő segít meg az édesanyja. Az édesapja beteg. Az állatok nagy része nem azért van, hogy hasznot hajtson, hanem befogadtuk őket. Látja azt a csődört, amelyik ott legel? Olyan „gondozók” közt született egy lovardában, akik félnek a lótól, és azt akarják elérni, hogy a ló jobban féljen tőlük. Átszúrták a térdét vasvillával, és a tulajnak azt hazudták, hogy a vastag szárú alom szúrta át. Mikor bementünk hozzá, a csikó a falhoz lapulva állt félelmében. Ha ez a ló nem kerül ide, már nem élne. Egy kanca mellé tettem, hogy az anyahiányát pótolja. Másfél év alatt jött rendbe. De a kanca is sokat szenvedett: egyéves korában én voltam a negyedik gazdája. Itt már nevelt két gyönyörű csikót. Nálunk a legtöbb állat családtag, így ebből nem élünk meg. 3 évig küzdöttünk Csacskával, a csacsival, hogy lábra álljon, de megígértem neki, ha rendbe jön, örök abrakja lesz. Az emberek hülyének néztek, mit kínlódom egy beteg szamárral, de nem érdekelt. Már 50 éves, de 70-ig is elélhet.

Ő meg Zsani, a szürke marha. Hihetetlenül szelíd. 3 hetesen került ide, agyonverték a mamáját. A határszélre mentünk érte. A szemem fénye. Amíg él, koszt-kvártély biztosítva van számára. Most bocija lesz. Ha megfogja, a szarva közepe meleg: élet van benne.

Tényleg meleg, hihetetlen… Zsani az egyik kedvenc?

P.: Igen. De sok kedvenc van. Az ott az első pónink, Vilmoska: szerelem volt első látásra. Rossz a pataszerkezete, ezért nem akartuk megvenni, de mikor megnéztem a lábát, odabújt hozzám, átfogta a hátam és magához húzott. A kocsink csomagtartójában hoztuk el, félévesen.

K.: Nekem meg az ölembe akart feküdni. Mikor idekerült, egy szőrmók volt; látszott, hogy mindig töri a fejét, és indul valami rosszaságot elkövetni.

Kerestünk mellé párt. Bele is szerettünk egy sárga kancába, de megláttunk egy pónicsikót nyomorékon: alig bírt járni. A kupec tönkretette. Őt sem tudtuk ott hagyni. Fordítva tették rá a kötőféket, mégis úgy jött, mint aki menekül onnan. Félig megnyírva került hozzánk: láthatólag úgy lenyomták nyírás közben, hogy kicsavarták kezét-lábát. Ő lett Klaudia.

Csontkovácsot hívtunk hozzá: ugyanazt, aki Overdose-t is kezelte. Nagyon profi: arab sejkeknek készít fel lovakat versenyekre. A Tündi kancánkhoz hívtuk először, mert nem akart ügetni, ha ráültünk. Kiderült, hogy nem volt a helyén a csípőcsontja. (Sok lovas ilyenkor a lovat okolja...)


El sem tudom képzelni, egy ekkora állathoz hogy nyúl a csontkovács.

K.: A ló tudja, hogy segítenek rajta, csak beszélni kell vele. Tudják, ki a papa, ki a mama. Mondjuk: „Menj a papához!” Tudják, mi a „bibi”, és hogy ha csíp a gyógyszer, azt bírni kell. Akik itt nevelkednek, mind megtanulják ezeket, és még puszit is adnak.

P.: Mi nem úgy beszélünk az állattal, hogy: „Hő! Hó!” Ha bemegyek az istállóba söpörni, azt mondom: „Légy szíves, menj arrébb!” Megteszik, amit kérünk. Nincsenek agyondolgoztatva, és tudják, mi az igazi dolguk: az, hogy szeretetet adjanak.

Sok szomorú sorsú állattal találkoznak. Hogy bírják lelkileg?

P.: Rosszul. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy félelemből és szórakozásból is bántja az ember az állatot. Siralmas. Ha kimegyünk a vásárba, látjuk, hogy a kupecek gyerekei, 8-10 évesek, ostorral verik a lovakat, csak úgy. Jobb nem is nézni, mert ha az ember szólni mer, beleáll egy bicska a hátába.

Bértartásos istállóba se megyek be szívesen. Hányszor megfogadtam, a lovakra se nézek, mert csak rosszabb elmenni és otthagyni őket! Találkoztam olyan kipányvázott lóval, akinek úgy egy éve nem volt felemelve a lába. Letörtem egy ágdarabot, hogy kipucoljam a patáját, és rohadt a végtagja. Amikor elindultam, jött volna utánam, de a kötél nem engedte. Kerülöm már ezeket a helyzeteket, mert nagyon megviselnek.

K.: Volt olyan bértartott ló, aki hozzánk kerülve hónapokig a falhoz lapult, ha bementünk. 6 hónaposan nyugtatóval tömte, és verte a tartója. 2 évesen lett belőle ló. Egy másiktól nem lehetett elvenni a vödröt: az előző helyén szomjaztatták.

P.: A szürke marha, Zsani, 3 hetes árvaként került hozzánk, mert agyonverték az anyját. Őt magát meg másfél évesen, ellés előtt egy héttel megmérgezték. Sikerült megmenteni, az orvos lepődött meg legjobban. Két borjat ellett, úgy, hogy nem bírt már felállni. Szedtük neki a csalánt, gyógyszereztük, naponta többször átfordítottuk, hogy ne legyen felfekvéses – úgy lefogyott, hogy egyedül megfordítottam, képzelheti…. Nyáron ellett, őszre állt talpra. Közben venni kellett egy fejőstehenet, aki szoptatja a borjait.

K. (elsírja magát): Klaudiát is megmérgezték, és ő meg is halt. Valaki nekünk akart fájdalmat okozni. Csupa jóság volt, igazi bohóc. Pótolhatatlan. Anyut mindig szándékosan bosszantotta, látszott, hogy szórakozik. Fogócskázni, bújócskázni lehetett vele. Lapított a bokrok mögött, vagy ő keresett, ha mi bújtunk el. Hetente eljártam vele meg Vilmoskával a III. kerületi mozgássérült gyerekekhez a Csillagházba. Ez a két ló mindent eltűrt a gyerekektől, pedig tépték őket, mert ugye, nehezen kontrollálják a mozgásukat, viselkedésüket...

Főleg a mozgássérülteknek, de minden gyereknek rengeteget ad az állatokkal való kapcsolat. Lehet, hogy egy gyerek magától nem mozdul, nem teremt kontaktust, de ha lát egy pónit, az vonzza. Aki állatok közt nőtt fel, és akit megtanítottak rá, hogy tisztelje az állatot, egészen más felnőtt lesz.

Több rendezvényen is részt vettek már az állatokkal. A farmra is jöhetnek látogatók?

K.: Néhányan rendszeresen kijárnak hozzánk: répát hoznak a nyusziknak, és gyerekkel is jönnek, etetgetnek. Aki egyszer idetéved, elvarázsolja a sok jószág. Apámhoz mentőt hívtunk nemrég; a mentősök úgy odavoltak az állatokért, hogy „nézd, milyen aranyos!” meg „de szép!”, hogy elfeledkeztek a betegről.

P.: Nagy álmom, hogy egy skanzent hozzak itt létre, és akkor nem nekünk kellene menni, hanem az állatokat a saját környezetükben ismerhetnék meg a látogatók. Szerintem lenne rá igény. Volt a Városligetben két éve egy fogatos felvonulás gyereknapkor, rászoruló és árva gyerekeknek. Nagyon nagy siker volt: mindenféle ellenszolgáltatás nélkül 47 fogat jelent meg. Én a pónikkal mentem. Másnap rendeztünk egy nyilvános tehénfejést Csillaghegyen – de legnagyobb sikere a marhalovaglásnak volt. Nem tudtam, mitől van izomlázam: hát attól, hogy egész nap emelgettem a gyerekeket!

K.: Karácsonykor betlehemet csináltunk élő állatokkal. Pónik voltak a háromkirályok, és tudták, hogy épp szerepelnek. Az egyikük hisztis, a másik hempergős, de a koronával, palásttal olyan büszkén álltak fontosságuk tudatában, hogy meg se mozdultak. Ők egy teljesen más világ, mint a nagy lovak. A nagyokkal is beszélünk, őket is dicsérjük, de a pónik még érzékenyebbek, jobban szó szerint vesznek mindent.

Mindketten állatok között nőttek fel?

P.: Igen. Kriszti mindig is itt élt a tanyán; én Debrecen közelében születtem. Nem sok állatot engedhettünk meg magunknak, de a lovakba már gyerekként beleszerettem. Mindig a kovácsnál lógtam: ott lehettem a közelükben. A nővérem után jöttem fel Pestre; ő azóta visszaköltözött, én meg itt ragadtam. Sokáig Ürömön laktam, innen nem messze. De megvették a mellettem lévő telket azzal, hogy állatot tartanak majd – aztán másfél év múlva tudtam meg, ki a szomszédom, úgy, hogy feljelentett, amiért állatot tartok... Ment 5 évig a tortúra a hivatallal. Belefáradtam. Nem volt maradásom.

Krisztivel hol találkoztak?

P.: Itt, a tanyán. Sokat jártam erre teherautóval a munkám miatt. Volt egy lovam, amelyik aztán idekerült, és a végén… hát, én is idekerültem.

Itt nyugalom van?

P.: Az nincs. Hat éve megy a cirkusz a tanya sorsáról. De úgy vagyok vele, hogy nehezebb napokat is megéltünk már, és ha sírunk, nem segít – hát optimista vagyok. Időnként azt halljuk, el akarják venni a területet, hogy növényt termesszenek rajta. Pedig ezen a savas talajon nem terem meg semmi. Felröppent az a hír is, hogy lakóparkot terveznek ide. Holott nem véletlenül hívják a helyet „Mocsarasnak”. Ez a hely csak legeltetésre jó, semmi másra. Bizakodunk. Karácsony előtt önkéntesek segítettek megtisztítani a területet az állatok számára: 8 konténer illegálisan letett szemetet szedtek össze.

Mi a jövő?

P.: A skanzen, ha egyszer sikerül: karámokkal, állattartással kapcsolatos eszközökkel. Az lenne az igazi, ha legalább három évre ki lehetne szállnom a mókuskerékből, és csak a tanyával foglalkozhatnék. De ha nem hajtom a mókuskereket, és nem esik le pár szem mogyoró, akkor éhen halunk.

Itt soha nincs pihenés...

K.: Nincs. Nemrég csikó született. Óránként jelzett a telefonom, hogy a pónit etetni kell, cumisüvegből. A kocsiban aludtam, hogy Pétert ne zavarjam fel. Én itt igazából főállású anya vagyok. Tényleg rengeteg a munka, de még több szeretetet kapok vissza.

P.: Ha túl sok a teje a kancának, begyullad a tőgye, fáj neki, ha a csikó hozzáér, az meg még túl gyenge, hogy szopjon. Magától így elpusztulna. Az elején kell segítség, de aztán beáll szépen. Miután először tudott szopni a csikó, a kanca bólogatva jelezte nekem, mikor meglátott. Épp csak nem beszélt. A lovak csodálatos lények. Este jövök haza, viszem nekik az abrakot, és nem arra vetik rá magukat, hanem odabújnak hozzám simogatásra.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Májusi akció

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

70 db

6 299 Ft

90 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágykapszula

30 db

3 199 Ft

106,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 499 Ft

1399,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hepacontur tabletta

30 db

1 799 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Canephron bevont tabletta

60 db

3 399 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Salvequick vízálló sebtapasz

28 db

749 Ft

26,8 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Panthenol külsőleges spray

130 g

2 499 Ft

19,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenitstil 1 mg/g gél

50 g

2 399 Ft

48 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

100 db

3 299 Ft

33 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 599 Ft

30,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 699 Ft

269,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Parma Korai Terhességi teszt

1 db

649 Ft

649 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

13,2 ml

4 188 Ft

318,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

NeoMagnizum izom magnézium tabletta

50 db

2 199 Ft

44 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flamborin® 500 mg tabletta

20 db

949 Ft

47,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium 2 mg kemény kapszula

20 db

1 449 Ft

72,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nagy Svédcsepp Naturland
oldat

500 ml

2 099 Ft

4,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

LenaVit Mesemaci gumivitamin narancs-málna-áfonya ízekben

60 db

2 199 Ft

36,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 199 Ft

733 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panangin® Forte 316 mg/280 mg filmtabletta

60 db

2 499 Ft

41,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LenaVit C1000+Cink+D3 1000 mg C-vitamin + 10 mg szerves cink + 2000 NE D3-vitamin + 60 mg csipkebogyó

60 db

2 149 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el