A légzésfigyelő használatáról

2013. 05. 05.
Szerző: Szimpatika
Szinte minden bababolt árusít légzésfigyelő készüléket, amely sokszor a kelengyelistán is rajta van már. Valóban hasznos eszközről van szó, de a készülék önmagában nem ment életet – ez annak a feladata marad, aki észleli a riasztást.

A légzésfigyelő párna, amely apnoe párna néven is ismert, a csecsemők finom légzőmozgásait észleli egy vagy több, a kiságy matraca alá helyezhető, állítható érzékenységű érzékelőlap segítségével. Beállítani azért szükséges, mert a kisebb súlyú babák kisebb mozgást produkálnak. A gyárilag programozott készülék mintegy 20 másodperces légzéskimaradás esetén riasztani kezd. Fontos, hogy az érzékelőket minél nagyobb felületen helyezzük el, hogy a gyermek ne tudjon lemászni róla, másképp a gép tévesen fog légzéskimaradást észlelni. A készülék babakocsiban is használható, de természetesen csak akkor, ha az érzékelőket áthelyezzük a kocsiba az ülés alá.



A légzésfigyelő készülék minden nagyobb bababoltban kapható. Sok helyen lehetőség van bérlésre, akár a boltban is: érdemes a gyermekorvost vagy a védőnőt megkérdezni a helyi lehetőségekről.

Bölcsőhalál ellen, problémás szülés után

Aligha van olyan édesanya, aki soha nem állt a kiságynál hosszú percekig, figyelve, hogy emelkedik-e a takaró. Az egészséges babák döntő többségénél szerencsére csak elővigyázatosságból használjuk a készüléket. Ha az édesanya vagy éppen az édesapa szorong, mindenképp érdemes használni, hiszen nem állhat valaki egész nap és éjszaka a baba mellett.

Ami miatt használata valóban indokolt egészséges, vagy annak látszó csecsemőknél is, az a bölcsőhalál, más néven hirtelen csecsemőhalál, ami szerencsére igen ritka. Ilyenkor látszólag ok nélkül leáll az egészséges baba légzése, ami segítség nélkül halálhoz vezet. Ennek előfordulásától 1 éves kor előtt kell tartanunk.

Feltétlenül szükséges azon gyermekek megfigyelése, akiknél újszülött korban előfordult légzészavar, koraszülöttek voltak, vagy már volt a családban légzésleállás csecsemőkorban. Ilyenkor általában már a kórházban javasolják a légzésfigyelő beszerzését. A készüléket 1 éves korig javasolt használni. Később már ritkán fordul elő a hirtelen csecsemőhalál, illetve a készülék használata is nehézkessé válik: a gyermek leszereli, lemászik róla, ácsorog a kiságyban stb.

Ha riaszt a készülék

A készülék megvásárlása önmagában nem segít, ha baj van: riasztás esetén a többi a szülőkön múlik. A legtöbb készülék használati utasítása részletesen ismerteti a teendőket, és jól használható oktatóprogramok tölthetők le az internetről is. Több kórház gyermekosztályán is van lehetőség elsősegélynyújtó tanfolyam elvégzésére.

A légzésfigyelő üzembe helyezésekor pontosan állítsuk be a gyermekünk súlyának megfelelő érzékenységet, és figyeljünk oda az érzékelők megfelelő elhelyezésére. Ha megszólal a készülék, szaladjunk a kiságyhoz, és azonnal kapcsoljuk fel a villanyt. Néhány másodperc alatt megítélhetjük, hogy a riasztás valós, vagy a baba csak legurult az érzékelőről. Nézzük meg, mozog-e a mellkasa, látunk-e bármi rendelleneset a babán, például sápadt, lila vagy szürke-e a bőre. Ha a riasztás valós és a gyermekünk nem lélegzik, azonnal hívjunk valakit segítségül és mihamarabb hívjunk mentőt, majd kezdjük meg az újraélesztést!

Röviden az újraélesztésről

A babát vegyük ki az ágyból, fektessük kemény alapra – akár a szőnyeg is megfelel. Figyeljünk, hogy a mozgatásra látunk-e bármilyen reakciót. Semmiképpen ne rázzuk a gyermeket! A köhögés, csuklás, mozgás, nyögdécselés, sírás mind életjelenségnek számítanak. Ha a gyermek továbbra sem lélegzik, nézzünk bele a szájába, nem akadályozza-e valami a légzését – például bukás, hányadék vagy idegentest. Ha bármit látunk a szájüregben, azt vegyük vagy töröljük ki. Fordítsuk a gyermek fejét középre, és emeljük fel az állát. Ha már szabad a légút, fújjunk levegőt a baba szájába és orrába egyszerre, úgy, hogy a mellkasa emelkedjen. Egy befújás mintegy 1-1,5 másodpercig tartson; öt befúvást alkalmazzunk.

Ha a lélegeztetés nem vezet eredményre, próbáljuk megítélni, hogy van-e szívműködés, bár ez vészhelyzetben még egészségügyi dolgozóknak is nehéz feladat. Csecsemőknél a felkar belső felszínén, a kar ütőerén tapintható ki legkönnyebben a pulzus, de laikusok számára ez is nehézséget jelent, így ha 10 másodpercen belül nem sikerül, nem érdemes erre vesztegetni az időt. Amennyiben továbbra sem tapasztalunk semmilyen életjelenséget (mozgás, köhögés, légzés, sírás), kezdjünk szívmasszázst. Ezt csecsemőknél a mellkason, a szegycsont alsó harmadában végezzük, a mutató és a középső ujjunkkal. Percenként 100 nyomás szükséges. Az újraélesztés során 1 befúvást újszülötteknél 3, csecsemőknél 5 mellkasi nyomás kövessen. Az újraélesztést addig folytassuk, amíg sikeres nem lesz, vagy nem érkezik segítség. Az újraélesztés módját részletesen elolvashatjuk internetes portálokon, gyakorlatban pedig tanfolyamokon sajátíthatjuk el a teendőket.


https://semmelweisfigyelo.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!