A Lyme-kór felismerése és kezelése

2013. 04. 25.
Szerző: Szimpatika
A tavasz kezdetével egyre szívesebben és egyre többet vagyunk kint a szabadban, de sajnos közben megkezdődik a kullancsinvázió is. Magyarországon évente körülbelül 10 000 ember fertőződik meg Lyme-kórral – ezzel a titokzatos betegséggel, melynek tünetei nehezen észlelhetők, ugyanakkor egy életre megkeserítheti az életünket. Szerencsére az alternatív terápiák és a hagyományos gyógymódok ötvözése segíthet, hogy megszabaduljunk a kórtól.

„Kevesen tudják, hogy a Lyme-kórt tulajdonképpen az ún. Borrelia burgdorferi baktérium okozza, amely, miután bejutott a bőrbe, szaporodni kezd, majd elterjed a testben. Ugyanakkor fontos megemlíteni azt is, hogy nem minden kullancs fertőzött: európai átlagban a kullancsok 12%-a hordozza a Lyme-kór kórokozóját. Oltás sajnos nincs ellene, a kullancs elleni védőoltás ugyanis kizárólag az állat által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás ellen jelent védelmet. Így különösen fontos, hogy mindent megtegyünk a megelőzés érdekében” – hívja fel a figyelmet dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója.

Legelőször is próbáljunk meg védekezni a kullancscsípés ellen a megfelelő, hosszú ujjú ruházattal, illetve rovarriasztó szerek használatával. Természetjárás után mindenképp vizsgáljuk át a testünket, és ha kullancsot találunk a bőrünkben, azonnal távolítsuk el kullancs- vagy szemöldökcsipesz segítségével, oly módon, hogy közben nem nyomjuk össze a potrohát, hiszen ebben található a baktérium.

A csípést követő napokban, hetekben figyeljük testünket, hiszen Lyme-kór esetén általában kokárdaszerű folt jelenik meg a csípés helyén, mely többnyire növekedésnek is indul. Ezen kívül a jelenséget enyhe, helyi, égő fájdalom, esetleg viszketés kísérheti, vagy influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek: hőemelkedés, gyengeség, fejfájás, duzzadt nyirokcsomók, izomfájdalom. Ha elmúlnak a tünetek, akkor se nyugodjunk meg, mert a Lyme-kór hónapok, évek múltán komolyabb megbetegedéseket is okozhat: például szívizomgyulladást, szívritmuszavart, arcidegbénulást. Lyme-kór gyanúja esetén tehát forduljunk mindenképpen orvoshoz!

A Lyme-kór gyógyítása

A Lyme-kór jelenlétét a szervezetben a különböző speciális vizsgálatok eredménye erősíti meg. Ezek során a vérből és a szövetekből kimutatható maga a kórokozó, illetve a baktérium ellen termelt speciális antitest. „Minél hamarabb fedezik fel a betegséget, annál könnyebben és gyorsabban gyógyítható” – magyarázza dr. Szolnoki Nikolett. „A megfelelő adagban alkalmazott antibiotikum-kúra és a kiegészítő terápiák együttes alkalmazása jelenti a legbiztosabb kezelést Lyme-kór esetén. Ha ezt már a betegség első szakaszában megkezdik, a páciens nagy valószínűséggel teljesen kigyógyul a kórból.”

„A hiperbár oxigénterápia kettős hatásánál fogva bizonyítottan segít a Lyme-kór legyőzésében. Egyrészt a kezelés eredményeképp megemelkedett oxigénszint negatív hatással van a kórokozó életképességére és szaporodására, tehát nemcsak elpusztítja, de megakadályozza továbbterjedését is. Másrészt fontos tudni, hogy a Lyme-kórt okozó baktériumok előszeretettel telepednek meg a szervezet rosszabb vérellátású, ezáltal oxigénnel kevésbé ellátott részein, ahol az antibiotikumok is kevésbé hatásosak. A hiperbár oxigénterápia azonban ezeken a területeken is megemeli az oxigén szintjét, így megöli ezeket a „rejtőzködő” kórokozókat is. Ezen kívül fontos hangsúlyozni, hogy a Lyme-kórnál gyakori ízületi fájdalmak is nagy mértékben mérséklődnek a hiperbár oxigénterápia gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően” – tette hozzá dr. Szolnoki Nikolett.

„Nemzetközi kutatások is alátámasztják a mi tapasztalatainkat: szinte mindegyik páciensünk állapota nagyban javult, és sokuknál figyelhető meg teljes gyógyulás” – fejtette ki dr. Szolnoki Nikolett. „Egy amerikai kutatás szerint az antibiotikum-kúrán átesett, de még nem gyógyult lyme-kóros betegek 85 százaléka teljesen felgyógyult, vagy állapotukban jelentős javulás következett be.”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!