Új lehetőség a gyermekkori asztma kezelésében

Szerző: Szimpatika
Az asztma a leggyakoribb krónikus légúti betegség gyermekkorban: felmérések szerint minden tizenötödik gyermeknél jelentkeznek a panaszok. Immunterápia segítségével – válogatott eseteknél – nem csak a tünetek, de a hagyományos kezelés részeként alkalmazott gyógyszerek, a szteroidot tartalmazó készítmények használata is jelentős mértékben csökkenthető.

Az első tünetektől a kivizsgálásig

Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus betegség, mely nem gyógyítható, de a megfelelő készítmények alkalmazásával kontrollálható. „Az első tünetek gyakran valamilyen vírusfertőzés kapcsán jelentkeznek, de intő jel lehet az éjszakai, illetve hajnali köhögési roham is. További kivizsgálásra ad okoz az is, ha a gyermek fizikai aktivitást követően feltűnően gyorsan veszi a levegőt, zihál, légzése sípoló, nehezített” – hívja fel a figyelmet dr. Farkas Márta gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A betegek döntő többségénél az asztma allergiás eredetű, így a tüneteket gyakran valamilyen allergén is provokálhatja: a szabadban a pollen, a lakásban a háziporatka, a penészgomba vagy az állati szőr. Panaszok esetén az asztma diagnózisát a légzésfunkció, illetve szükség szerint az allergiavizsgálat eredményei alapján állapítják meg.

Szteroidok helyett oki kezelés?

Az asztma kezelésének célja a hörgőgörcs és a gyulladás megszüntetése. Előbbi a leggyakrabban inhalációs hörgőtágító alkalmazásával valósul meg, a gyulladás csökkentése pedig inhalációs szteroidok, valamint tabletta formájában adagolható leukotrien antagonisták segítségével történik. A szteroidok a korszerű belégzési technikák segítségével közvetlenül a légutakba juttathatók, jelentősen csökkentve így a szükséges gyógyszer mennyiségét és a nem kívánt mellékhatások kockázatát. „A szteroidok a gyulladáscsökkentésben fontos szerepet játszanak, és sok szülő valójában feleslegesen tart alkalmazásuk esetleges következményeitől” – magyarázza dr. Farkas Márta. Az azonban általában nem ismert, hogy a hagyományos terápiák mellett, válogatott esetekben létezik egy – valójában az egyetlen – oki kezelési lehetőség is: az allergén-specifikus immunterápia.

 

Kevesebb szteroid és látványos javulás egy év alatt

Az immunterápiás kezelés segítségével hatékonyan csökkenthető a légutak gyulladása, ezáltal pedig a szteroidtartalmú készítmények alkalmazása is. Az Allergologia et Immunopathologia c. folyóirat korábbi számában közölt vizsgálat szerint a kezelés így a betegek életminőségének javulásában is jelentős szerepet játszik.

A kutatás kezdetén a benne részt vevő 102, 6 és 18 év közötti gyermek mindegyike enyhe vagy közepes mértékű asztmában szenved, illetve háziporatkára vagy fűpollenre allergiás, és hagyományos kezelésben részesül. A résztvevőket a vizsgálatban két csoportra osztják: az első csoport tagjai folytatják a korábbi gyógykezelést, a másik csoport tagjai emellett immunterápiás kezelésben is részesülnek. A tünetek súlyossága, a légzésfunkció-értékek és a hagyományos gyógyszerek kiegészítő alkalmazásának összegzése alapján az immunterápiás csoport tagjainál a kutatók az életminőség jelentős javulását tapasztalták. Az eredményeket igazolja az az adat is, mely szerint az allergén-specifikus immunterápiás kezelésben részesülő csoport tagjainak 82,7 százaléka a kezelést követően átlagosan 14,5 hónap múlva elhagyta a szteroidtartalmú készítmények használatát. A három éven át tartó vizsgálat alatt az immunterápiás kezelés mellett egyetlen esetben sem jelentkezett súlyos mellékhatás.

 

Asztma és immunterápia

Az allergén-specifikus immunterápia már 1911 óta alkalmazott módszer az allergiás betegek kezelésére. Az asztmás betegek esetében történő alkalmazása napjainkban alig terjedt el, annak ellenére, hogy ez az egyetlen olyan allergia-ellenes terápia, amely képes megváltoztatni az allergiás asztma természetes lefolyását, mivel nem csak a tünetet kezeli, hanem az immunrendszer működését is befolyásolja. A már kialakult asztma kezelése mellett döntő szerepe van a megelőzésben is: egyéb allergiás betegségekben szenvedőknél, pl. szénanátha esetén képes meggátolni az asztma mint az egyik leggyakoribb szövődmény kialakulását is. A kezelés igénybevétele minden esetben személyre szabottan, az elvégzett vizsgálatok és a szakorvos elbírálása alapján történik.

 

www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!