Hipnózissal a gyermekáldásért?

Szerző: Szimpatika
Magyarországon a becslések alapján a párok 20%-a küzd fogamzási problémával. Sokan nőgyógyász vagy meddőségi specialista segítségét kérik, mások pszichológushoz fordulnak, vagy eygszerűen csak bíznak abban bíznak, hogy a gyermekáldás végül mégis bekövetkezik. Ezt a rendkívül összetett problémát a szakmák közötti összefogás jegyében gyógyítják egy hazai meddőségi klinikán, ahol mostantól a relaxáció és a hipnózis módszerei is elérhetőek lesznek a párok számára. Higi Vera, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet pszichológusa abban segít eligazodni, hogy milyen módon segíthetnek ezek a módszerek a gyermekre vágyó pároknak.

A meddőség kezelése a közhiedelem szerint alapvetően egy orvosi folyamat, amely fizikai beavatkozásokkal jár. Hogy kapcsolódik a pszichológus munkája a szűken vett orvosi szakterületekhez?

A test és a lélek egymással összefüggő rendszert alkot, amelyet lehetetlen kettéválasztani. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a kezelés során nincsen szerepe az önálló szakterületeknek, hiszen alapvetően az orvos a felelős a testi beavatkozásokért, míg a pszichológus feladata a lelki folyamatok segítése. Ugyanakkor mindketten felelősek vagyunk „a másik oldalért” is. Az emberrel csak mint egészleges lénnyel lehet kapcsolatba lépni: egy orvos egy konzultáció során akkor is hat a pszichén keresztül a testi folyamatokra, amikor még hozzá sem ért a pácienshez, a pszichológus pedig a saját eszköztárával segíti a testi gyógyulás előmozdítását is.

Orvosi értelemben a meddőségkezelés sikere a megszületett kisbaba. Pszichológusként mi az Ön kitűzött célja?

Mindenekelőtt fontos célom, hogy a gyermekre vágyó párok elfogadják, hogy nemcsak az orvosi beavatkozásokon múlik a siker, hanem igenis sokat tehetnek a saját szülővé válásuk érdekében. Magyarországon jellemző, hogy a fogamzási problémával küzdők vagy pszichológushoz fordulnak, vagy meddőségi területen jártas nőgyógyász segítségét kérik, illetve ezek mellett természetesen számos alternatív módszer is létezik. Pedig mindkét terület jelentősége óriási, hiszen a meddőségi területen jártas szülész-nőgyógyász külső segítséget nyújt a gyermek megfoganásához, a pszichológus pedig a belső erőforrásokat mobilizálva segíti a testi folyamatok kedvező változását, ezért együttműködve érdemes dolgoznunk a siker érdekében.

Mi az oka annak, hogy Magyarországon sokan akkor sem mennek el pszichológushoz, amikor lelkileg nagyon megterhelő élethelyzetben vannak?

Elsősorban férfiak részéről találkozunk azzal a vélekedéssel, hogy pszichológushoz fordulni a gyengeség jele. Én ennek az ellenkezőjét vallom: szerintem inkább egy nagyon bátor lépésnek tekinthető a probléma felvállalása, amit követhet a közös elköteleződés a kedvező változás elősegítésének irányába. Fogamzási problémával küzdő pácienseknél sokszor azt érezzük, hogy azért is tartanak a pszichológustól, mert a testi beavatkozások során az egész szakmai team részese a szülővé válásnak, ezért legalább lelkileg szeretnék megélni az intimitást. Ez egy teljesen érthető kívánság a részükről, ám ha végül mégis bizalmat szavaznak a mi munkánknak, akkor pont abban tudunk segíteni, hogy megéljék az intimitást és a biztonságot ebben a rendkívül bizonytalan élethelyzetben.

Hogyan dolgozik egy pszichológus egy fogamzási problémával küzdő pácienssel?

Már a program elején lehetőség van egy feltáró beszélgetés során közösen körbejárni a gyermekre vágyó párokkal, hogy történt-e bármi olyan életesemény, trauma, vagy szóba jöhet-e akár kapcsolati probléma, amely összefügghet azzal, hogy miért késik a gyermekáldás. Hatalmas megkönnyebbülést jelent, amikor valaki megtalálja a válaszait a saját kérdéseire, különösen egy ilyen fontos – az egész jövőt meghatározó – területen. A pszichoterápiás program vezetője, dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta pedig elsősorban a donációs program résztvevőivel, egyedülállókkal, valamint a 40 év feletti párokkal foglalkozik, hiszen ezeknek a csoportoknak még több nehézséggel kell szembenézniük, ezért külön figyelmet érdemelnek.

Van-e bármilyen különleges módszer, amely segíti a gyermekvállalást?

Idén indítottunk el egy hazánkban egyedülálló programot, melynek során a gyermekre vágyó nők közvetlenül a beavatkozások – például az embrió visszaültetése – előtt igénybe vehetik a relaxáció, illetve a hipnózist módszerét, elősegítve ezáltal annak a testi és lelki állapotnak az elérését, amelyben a lehető legfelkészültebben tudják várni az embrió befogadását.

A relaxációt többnyire már ismerik a párok, a hipnózissal kapcsolatban viszont fontos az előítéletek eloszlatása. Sokan tartanak attól, hogy nem fognak emlékezni semmire, pedig egy hasonlattal élve a hipnózis úgy működik, mint amikor egy moziban megnézünk egy olyan filmet, amely teljesen magával ragad minket. Ilyenkor a külső környezet nem számít, az időt is máshogy érzékeljük, bevonódunk az élménybe. Hipnózisban is hasonló módon dolgozunk: egy olyan élménybe való bevonódással segítjük az ellazulást, amelyet a reménybeli édesanya leginkább alkalmasnak tart arra, hogy kilépjen az „itt és most” szorongásából, és testileg-lelkileg nyugalmat találjon.

Miben segít ez a folyamat?

Ezek a párok rengeteget tesznek annak érdekében, hogy szülővé váljanak, ezért érthető módon nagy a tét a beavatkozások előtt, amit a női test is megérez. A mi feladatunk, hogy közösen megtaláljuk azt a testi-lelki állapotot, amely a leginkább kedvez az embrió megtapadásának, de a munkánk itt nem ér véget. Egy ilyen várandóssághoz gyakran nagyobb szorongás társul, ezért egészen a gyermek születéséig, vagy akár azt követően is a pár mellett vagyunk, ha igénylik ezt a fajta támogatást.

Milyen sikereket értek már el?

Mindig nagy öröm, ha egy gyermekre vágyó nőnek a közös munkát követően – akár spontán módon – sikerül megfogannia. De azt hiszem, már az is sikernek számít, ha egy pár rá tud hangolódni a szülővé válásra egy ilyen helyzetben, és nem csak passzívan „megtörténik velük”; vagy akár az is, ha bizalommal el tudják mondani a félelmeiket.

Keveset beszélünk róla, de néha a sikert sem könnyű feldolgozni. Gyakran tapasztaljuk, hogy amikor valaki hosszú évek sikertelen próbálkozásait követően kerül a klinikára, ha elsőre megfogan a gyermek, akkor nagyobb krízist él át, mintha újabb sikertelenséggel kellene szembenéznie. Ez egy természetes folyamat, hiszen ha valaki teljesen átadja magát annak az érzésnek, hogy biztosan sikerülni fog az IVF (lombikbébi-) program, akkor hatalmas csalódásként éri, amikor negatív a terhességi teszt eredménye, és megjön a menstruáció. A kezdeti bizakodást tehát felváltja az óvatosság, majd az IVF programokban való „rutinszerű” részvétel, ahol a gyermek már egyre kevésbé lesz a jövőkép kézzelfogható része. Talán ez is az oka annak, hogy sok baba akkor fogan meg, amikor a szülei leteszik a terhet, és az örökbefogadást választják.

Miért épp a meddőség pszichológiájával kezdett el foglalkozni?

Több oka is volt annak, hogy ezt a területet választottam. Az elsődleges inspiráció talán az volt, hogy egy közeli családtagomnál is előfordult hasonló probléma, ahol azóta szerencsére már két gyönyörű gyermek is született. Azt hiszem, talán ez volt a fő oka annak, hogy a diplomamunkámat egy fogamzási problémákkal küzdő nőkből álló fókuszcsoporttal való közös munkámról írtam, amelynek én voltam a csoportvezetője, és a visszajelzések arra biztattak, hogy a pszichés támogatás fontos és hatékony módszer az ilyen problémákkal küzdők számára.

Meddőséggel foglalkozó pszichológusként mit javasol a fogamzási problémával küzdő pároknak?

Kutatások sora bizonyítja, hogy a pszichés állapot jelentősen befolyásolja az embrió megtapadásának esélyét, ezért is érdemes a lelki oldalt is megsegíteni a program során. Ugyanakkor azt javaslom, hogy vizsgáltassák ki alaposan a fogamzási probléma okát, hiszen vannak olyan eltérések, amelyhez orvosi segítség szükséges. Ha egy nőnek például méhsövénye van, amely olyan módon helyezkedik el, hogy a magzatnak nincs helye a fejlődésre, akkor azt endoszkópos műtéttel szükséges korrigálni. Természetesen a műtéti felkészítés során igényelhető pszichológus segítsége, hiszen sokan még az egynapos műtéti beavatkozásoktól és az altatástól is szoronganak, de a gyermekáldás szempontjából az ilyen esetekben a testi korrekció az elsődleges.

Összességében minden gyermekre vágyó párnak azt ajánlom, hogy ne feledkezzenek meg arról, hogy az orvosok és a technológia segítségével sok probléma gyógyítható, de közben tudatosítsák magukban, hogy ők is sokat tudnak tenni a siker érdekében.


Forrás: www.versysclinics.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!