Az omega-3 zsírsav szerepe a szív- és érrendszeri betegségekben

Szerző: Szimpatika
Klinikai vizsgálatok már korábban is igazolták, hogy az elsősorban a tengerből származó élelmiszerek és táplálékkiegészítők által a szervezetünkbe juttatott omega-3 zsírsav jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel járó kockázatokat. Ezek a betegségek Európa-szerte, így Magyarországon is a vezető halálokok közé tartoznak.

Most azonban már egy másik, széles körben elvégzett vizsgálat is alátámasztja a korábbiakat: ennek eredményei szerint az omega-3 zsírsav rendszeres bevitele akár 40%-kal nagyobb esélyt jelenthet a túlélésre. A kutatást az Egyesült Királyságban, a Cardiffi Orvosi Egyetem Alapellátási és Közegészségügyi Tanszékének kutatója, Chris D. Poole és munkatársai végezték.

A vizsgálatba több mint 12 ezer, infarktuson átesett önkéntest vontak be; egy részük diabéteszes (cukorbeteg) volt, más részük nem. Összesen 2466 – diabéteszes és nem diabéteszes – beteg a szokásos terápia, így többek között lipidcsökkentők, vérnyomáscsökkentők és véralvadásgátló gyógyszerek szedése mellett omega-3 zsírsavat is kapott, míg a többi beteget csupán a szokásos terápiával kezelték.


A megfigyelés időszaka alatt 1517 haláleset következett be, ám a halálozások arányszáma jelentősen eltért az omega-3 zsírsavat szedő, illetve nem szedő betegcsoportok között. Az omega-3 zsírsavat nem szedő diabéteszeseknél 1 évre és 1000 főre számítva 90 haláleset fordult elő, míg az omega-3 zsírsavat szedő diabéteszeseknél 61. Az omega-3 zsírsavat nem alkalmazó, nem diabéteszes pácienseknél a halálesetek száma 1 évre és 1000 főre vetítve 46 volt, ugyanakkor az omega-3 zsírsavat szedő nem diabéteszeseknél mindössze 33.

Az omega-3 zsírsavval kiegészített terápia tehát egyértelműen, közel 22%-kal csökkentette a teljes halálozási arányt. Ugyanakkor a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az idejében, 14 napon belül megkezdett omega-3 zsírsavas terápia szintén pozitív hatású: 40%-kal növeli a túlélés esélyét. Az eredmények a diabéteszesek és a nem diabéteszesek csoportjában is hasonlóak voltak, függetlenül az egyéb alkalmazott terápiától.

Mindez pedig nemcsak az érintettek számára lehet értékes információ, hiszen az omega-3 zsírsav rendszeres bevitele a megelőzésben is kiemelkedő szerepet játszhat, és kedvező hatásai révén az általános közérzetet is javítja. Serkenti az endotél, vagyis a véredények belső falát bélelő vékony sejtréteg működését, csökkenti a vérzsír szintjét, gyulladáscsökkentő és véralvadásgátló hatású, továbbá segít a szívritmus szabályozásában is.


Forrás:
https://www.observer.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!