Gazdag Erzsi és Déry Tibor művei a legnépszerűbbek

2013. 04. 18.
Szerző: Szimpatika
A Magyar Állam jelenleg 29 szerzői jog és 3 szerzői joggal szomszédos jog törvényes örököse. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nél vannak a ’70-es évek legendás énekes házaspárjának, a Záray-Vámosi házaspárnak a dalai, de Honthy Hanna operettprimadonnának vagy a magyar keresztrejtvény atyjának, Kristóf Károlynak a szerzői jogait is a Magyar Állam örökölte. A szerzői jogok felhasználására vonatkozóan évente körülbelül 30 kérelem érkezik a MNV Zrt-hez.

2012-ben a legnépszerűbb szerzők Gazdag Erzsi, Déry Tibor és Hunyady Sándor voltak, vagyis az ő műveik felhasználására érkezett a legtöbb kérelem.

A szerzői jogok a szerző életében és a halálától számított hetven éven át, a szerzői joggal szomszédos jogok (hangfelvételek, nem rögzített előadások, sugárzott műsorok, filmek, hangfelvételek forgalomba hozatala – a szerk.) a törvényben rögzített időponttól számítva ötven éven keresztül részesülnek védelemben. Hunyady Sándor műveinek további felhasználását 2013-tól már nem kell engedélyeznie az MNV Zrt.-nek, mivel a szerzői jogról szóló törvényben meghatározott 70 év védelmi idő 2012. december 31-én lejárt.


A 2012-es kérelmek alapján Gazdag Erzsi gyermekversei örvendenek a legnagyobb népszerűségnek: mind írásban történő megjelentetésük, mind megzenésítésük iránt nagy az érdeklődés. A tavalyi évben két alkalommal négy Gazdag-vers került kérelmezésre, majd engedélyezésre a Csurgó zenekar, ill. MintaPinty Zenekar részére.

Déry Tibor Kossuth-díjas írótól a legkedveltebb művek a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a Befejezetlen mondat, valamint a Niki című kisregénye. Az utóbbi kettő külföldön is nagy népszerűségnek örvend: a Nikit spanyol és francia kiadó is megjelentette, a Befejezetlen mondatot pedig egy andorrai könyvkiadó adta ki szintén a tavalyi évben. A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című mű esetében a színpadi felhasználás engedélyezése is megvalósult, továbbá az idei évben az MNV Zrt. elvi engedélyt adott Déry Tibor G.A. úr X.-ben c. utópisztikus regényének felhasználásával forgatókönyv és annak alapján film készítéséhez.

Egyéb szerzők műveinek felhasználására vonatkozóan engedélyezésre került Berda József 13 versének megzenésítése, és Halász Rudolf szerzői jogait érintően is engedélyt adott ki a vagyonkezelő. Legutoljára 2013 márciusában Gazdag Erzsi Itt a tavasz c. versének megjelentetését engedélyezte az MNV. Zrt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!