Kerüld az energiavámpírokat!

2013. 04. 15.
Szerző: Szimpatika
Vajon tényleg léteznek, vagy csak városi legendák szólnak azokról, akikkel egy-egy beszélgetés során úgy érezzük, vámpírként szívják el az energiáinkat? Az ilyen típusú emberek olyanok, mint az élősködők: a szervezetük működéséhez szükséges energia egy részét másoktól lopják el. Ezzel magyarázható, hogy áldozatuk fáradt és életunt lesz egy-egy találkozás után, úgy érzi, hogy teljesen lecsapolták az energiakészletét – és nem is téved nagyot.

Mivel az áldozatok rendszerint életvidám, kiegyensúlyozott emberek, akik ösztönösen kerülik a negatív energiákat, egy-egy ilyen eset után elkezdik hárítani a további találkozásokat. A „vámpírok” azonban ilyenkor lendülnek igazán támadásba: követelőznek, bűntudatot keltenek, erőszakoskodnak, hiszen érzik, hogy bőséges energiaforrásra bukkantak, amit nem kellene veszni hagyni. Vannak, akik a puszta jelenlétükkel is képesek lecsapolni az életenergiáinkat, és érezhetően megfagy körülöttük a levegő; mások verbális vámpírok, akik panaszkodással, sopánkodással szerzik meg mások energiáját.

Könyv is született róluk

Bruce Goldberg, az Energiavámpírok című könyv szerzője szerint ezek az emberek elnyomott, zárkózott, nehezen érvényesülő, sokat csalódott személyek, gyerekkoruk gyakran szeretetéhségben telt. Mindez azt eredményezi, hogy bizonyos fokú személyiségzavar alakul ki náluk: dependens, passzív, komoly önértékelési zavarral küzdő személyiségek lesznek, tele frusztrációval. Ez azonban még nem feltétlenül jelenti azt, hogy energiavámpír válik belőlük. A lelki élősködés ugyanis egy sajátos, és egészségesnek semmiképp sem nevezhető problémamegoldó stratégiával párosul: ahelyett, hogy megoldanák a problémáikat, másokra hárítják azokat: egyrészt másokat okolnak értük, másrészt pedig másoktól várják a megoldást is. Rendszerint energikus, boldog, derűs, erős emberekre akaszkodnak rá, akiktől folyamatos figyelmet követelnek, ugyanis abban reménykednek, hogy ők majd rendbe teszik helyettük az életüket.


Mit lehet ellenük tenni?

Ha meg akarod védeni az energiatartalékaidat, a legegyszerűbb megoldás, ha kerülöd az energiavámpírt. Ha követelőzik, bűntudatot kelt vagy erőszakoskodik, akkor is nyugodtan mondj neki nemet. Ha pedig elkerülhetetlen a találkozás, próbálj minél kevésbé jelen lenni a helyzetben. Gondolj másra, miközben bólogatsz és hümmögsz. A testtartásoddal is rásegíthetsz erre, ugyanis ha keresztbe rakod a lábad és összefonod a karod, azzal szimbolikusan lezárod az energiáidat, így nehezebben tud ezekhez hozzáférni.

Bonyolultabb a helyzet, ha nem tudod ilyen egyszerűen leépíteni az energiavámpírt, mert a családtagod, a közvetlen kollégád, vagy épp a párod. Gyakran előfordul ez a felállás is. Ilyenkor jó megoldás lehet, ha szembesíted az illetőt parazita mivoltával. Sokszor már ez is elég a pozitív változáshoz, hiszen ezek az emberek rendszerint nincsenek tudatában, hogy másoktól veszik el az energiát. Ha ez nem elég, érdemes a problémák mélyére ásni, akár szakember segítségével is: ha sikerül feltárni, hogy miért működik így az illető, és megtanulja maga megoldani a problémáit, többé nem lesz szüksége arra, hogy „vérszívóként” éljen.

 

Forrás: Borsos-Kőszegi Erika / https://szocialterapia.blogspot.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!