Nincs kapcsolat a gyerekkori védőoltások és az autizmus közt

Szerző: Szimpatika
Még ha az amerikai gyermekek napjainkban több védőoltást kapnak is, mint az 1990-es években, semmilyen kapcsolat nincs a „túl rövid idő alatt beadott túl sok” védőoltás és az autizmus között – állapították meg a Journal of Pediatrics gyermekgyógyászati szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői.
Az amerikai szülők körülbelül 10 százaléka utasítja el, hogy beoltassa gyermekét, illetve késlelteti az előírt vakcinák beadását, mert szerintük ez kedvezőbb a Betegségmegelőző és Ellenőrző Központ által megállapított oltási menetrendnél.


Korábbi tanulmányok már megállapították, hogy nincs kapcsolat a védőoltás és az autizmus között, de a központ kutatói ezúttal arra összpontosítottak, milyen módon van kitéve a gyermekek szervezete az antigének – a fertőzéssel vagy a betegséggel szemben fellépő antitestek termeléséért felelős vegyületek – hatásának. Az antigéneknek kitett szervezet reakcióit kétszázötvenhat autista gyermek és 752 másik gyermek vizsgálata során hasonlították össze. 

„Azt tapasztaltuk, hogy nincsen semmilyen bizonyíték arra, hogy ha az első két életévben kitesszük a gyermek szervezetét az antitestek előállításért felelős fehérjék és a védőoltások által tartalmazott poliszacharidok hatásának, az összefüggésben állna az autizmusban való megbetegedés kockázatával” – írták a tanulmány szerzői.

„Indokolatlan a szülőknek az a félelme, hogy növeli az autizmus kockázatát, ha gyermekük életének első két éve során vagy ezen belül egyetlen alkalommal túl sok védőoltást kap” – hangsúlyozták a szerzők.


Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!