Kockázatok és mellékhatások

Szerző: Csimár Kamilla
„A kockázatok és mellékhatások tekintetében olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!” De mik is lehetnek ezek a kockázatok? Mire kell odafigyelnünk egy új gyógyszer szedésekor? És mit tegyünk, ha allergiás tüneteket észlelünk magunkon? Kérdéseinkre Komlósi Imréné szakgyógyszerész válaszolt.

Mikor alakulhat ki gyógyszerallergia?

A gyógyszerallergia soha nem veleszületett probléma, azonban bármikor, akár felnőttkorban is kialakulhat. Bármilyen szer, amivel az ember szervezete korábban még nem találkozott, allergizálhat. Amennyiben egy hatóanyagról kiderül, hogy allergiás reakciót vált ki, többé nem alkalmazható a páciensnél.

Mindig a hatóanyag okozza az allergiás tüneteket?

Általában vagy a hatóanyagra reagál valaki allergiával, vagy a vivőanyagra. A vivőanyagokkal kapcsolatban egyszerűbb a probléma megoldása, mert egy másik gyár által készített, de nem ugyanazon vivőanyagot feldolgozó készítményt bátran lehet használni a továbbiakban.

Más típusú túlérzékenység befolyásolhatja-e a gyógyszeres kezelés hatékonyságát?

Igen. Ha valaki például tejcukor-allergiás, akkor csak laktózmentes termékeket használhat; cukorbeteg pácienseknél pedig nem alkalmazhatók azok a készítmények, amelyek vivőanyagként cukrot tartalmaznak.

Különféle gyógyszerek együttes szedése okozhat allergiás tüneteket?

A több gyógyszer egy időben történő alkalmazása során fellépő esetleges zavarok valójában nem allergiás reakciók. Ebben az esetben a készítmények kiszámíthatatlan módon hatnak egymásra. Ez a kölcsönhatás lehet olyan, hogy az első készítmény a második hatását fokozza, de történhet épp az ellenkezője is: egyik rontja a másik felszívódását.

Milyenek a gyógyszerallergiás tünetek?

Nagyrészt olyanok, mint bármely más allergia tünetei. Jelentkezhet csalánkiütés – ilyenkor piros, különböző nagyságú, égő és viszkető foltok jelennek meg a testen –, rosszabb esetben ödéma keletkezhet, a legsúlyosabb esetben pedig gégeödéma, ami végül fulladáshoz vezethet.

Mit tegyünk, ha észleljük az allergia tüneteit?

Heves reakció, gégeödéma kialakulásakor feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hívni kell a mentőket, mert akár halálos kimenetelű is lehet az allergiás roham. Léteznek olyan injekciós gyógykészítmények, amelyek gyorsan meg tudják szüntetni a tüneteket, és kihozzák a beteget az életveszélyes állapotból. Enyhébb reakció során a kalciumtabletta is tud segíteni. Ha valakinél egy készítmény akár csak a legkisebb allergiás tünetet is kiváltja, akkor azt a szert a jövőben kerülni kell. Nem érdemes kísérletezni vele, mivel ez a fajta túlérzékenység legközelebb fokozottabban fog jelentkezni.

Ki lehet szűrni vizsgálattal az allergén szereket?

A gyógyszerallergiával az az egyik legnagyobb baj, hogy szinte kivédhetetlen, mivel a gyógyszerkincs fokozatosan bővül, és egyre többféle hatóanyag kerül a piacra. Ezért mindenkinek leginkább magára kell ügyelnie. Ha valaki bevesz egy gyógykészítményt, figyelnie kell, hogy jelentkeznek-e nem kívánt hatások, és ha bármilyen rendellenességet tapasztal, orvoshoz kell fordulnia.

Vannak, akik kifejezetten veszélyeztetettek, akiknél könnyebben kialakulhat érzékenység bizonyos szerekkel szemben?

Vannak túlérzékenységre hajlamosabb emberek, illetve olyanok, akik valamilyen élelmiszerre allergiásak. Nekik fokozottabban vigyázniuk kell a különféle készítményekkel.

Mennyire kell tartanunk a betegtájékoztatókban feltüntetett „kockázatoktól és mellékhatásoktól”?

Minden gyógyszer dobozában megtalálható a hozzá tartozó hosszú és részletes betegtájékoztató, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy milyen mellékhatások fordulhatnak elő a kezelés alatt. Ezektől a problémáktól nem kell igazából megijedni, mert a gyár azt is feltünteti, ha ezer páciensből akár egy is abnormálisan reagálhat a szerre. A legegyszerűbb tehát az, hogy az első egy-két tablettánál figyeljük magunkat, és ha bármilyen rendellenességet észlelünk, illetve ha a betegtájékoztatóban ismertetett tüneteket tapasztaljuk, azonnal szóljunk a kezelőorvosunknak.

Milyen gyógyszerek okoznak leggyakrabban allergiás reakciót?

Bármelyik szer lehet allergén. Ha olyan hatóanyagot tartalmaz, amivel a szervezet korábban még nem találkozott, sajnos nem lehet előre kiszámítani, hogy miként fog rá reagálni.

Ha valakinél már gyermekkorban felfedezik, hogy allergiás, például a penicillinre vagy a nemszteroid gyulladáscsökkentőkre, ez végigkíséri az egész életét? Ki lehet-e váltani mással az ilyen tartalmú gyógyszereket?

Sajnos a gyógyszerallergia nem múlik el a kor előrehaladtával. A penicillin kiváltható más hatóanyagú antibiotikummal. A nemszteroid gyulladáscsökkentőknél azonban nehezebb a helyzet. Szinte az összes általános fájdalomcsillapító ilyen hatóanyagú, és ezeket nehéz helyettesíteni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!