Természetes módszerek a klimaxos tünetek enyhítésére

Szerző: Szimpatika
A Vitex agnus-castus (barátcserje) az egyik olyan jól ismert növény, amely alkoholos kivonatként, teaként és homeopátiás szerként is hatékonyan enyhíti a klimaxos tüneteket. Használható a vérzés erősségének szabályozására, segít a rendszertelen ciklust rendszeressé tenni, és enyhíti a lelki panaszokat is. A barátcserje a sárgatesthormonéhoz hasonló hatást fejt ki, de épp ezért ellenjavallt azok számára, akik progeszteront tartalmazó gyógyszert szednek.

Nagyon erős vérzés esetén jótékony hatású a Potentilla anserina (libapimpó). Gyakran alkalmazzák a Cimicifuga racemosa (fürtös poloskavész) nevű növényt is. Ezzel a klimaxos fejfájások enyhítésében, a szédüléses, izzadásos, izomfájásos panaszok megszüntetésében, a rendszertelenné váló vérzések szabályozásában vannak kedvező tapasztalatok. A hőhullámok enyhítésének hatékony szere a Lachesis, a depressziót enyhítheti az Aurum. Jól ismert a Capsella bursa-pastoris (pásztortáska), amely erős teaként fogyasztva igen hatékony a klimax kezdetét jelző elhúzódó, rendkívül erős vérzések esetén.  


A hüvelynyálkahártya szárazságának enyhítésére, a hőhullámok csökkentésére, a hangulatváltozások kordában tartására jótékony hatásúnak tartják a ligetszépe olajat: kedvező hatásai a benne lévő gamma-linolénsav nevű anyagnak köszönhetők. Hasonló tünetek enyhítésére jó az E-vitamin, amelyből panaszok esetén akár napi 400-1200 milligrammot is lehet szedni. Érdemes megtanulni az autogén tréninget, mert ez is segíthet kontrollálni a hangulatváltozásainkat. 

Azonban sem a hagyományos, sem a homeopátiás gyógyszerek nem elegendőek valamennyi klimaxos probléma megoldására. Ez az életszakasz igazi életmódváltást igényel. Elengedhetetlen a rendszeres mozgás, ami lehet például gyaloglás, kocogás vagy tornázás, mert ez a csontok anyagcseréjét is fokozza. Nagyon lényeges a táplálkozási szokásaink megváltoztatása. Érdemes bevezetni étrendünkbe a teljes értékű élelmiszereket (barna rizs, teljes kiőrlésű liszt, barna kenyér stb.), ugyanakkor el kell hagyni azokat a tápanyagokat, amelyek „lopják" szervezetünkből a csontok számára oly fontos kalciumot – vagy azzal, hogy nem engedik felszívódni, vagy mert a kiürülését segítik. Ilyen egyebek között a cukor, a kávé, az alkohol, a konyhasó, vagy a sok foszforsavat tartalmazó üdítőitalok, mint például a kóla; a vörös húsok és a cigaretta. Üdítők helyett ásványvizet vagy magunk készítette zöldség- és gyümölcsleveket kellene inni. Ajánlatos kevés fehérjét fogyasztani, a szükséges fehérje forrásaként pedig érdemes a nagy kalciumtartalmú sajtokat részesíteni előnyben. Gondoljunk az „alternatív" kalciumforrásokra is: a mákra, a mogyoróra, a dióra, a szezámmagra és a banánra. 

A természetes gyógymódok közül különösen ajánlottak a különböző masszázsok, és vannak, akiknek segíthet az akupunktúra. A lényeg, hogy mindenki keresse és találja meg azt a természetes és/vagy hagyományos gyógymódot, amitől jobban érzi magát. Vannak ugyanis betegek, akik számára például elkerülhetetlen a hormonpótló vagy más hagyományos kezelés – ezt pedig soha nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!