Hogyan szokhatunk le az esti nassolásról?
2013. 03. 31.
A fehérjében gazdag reggeli jelentősen javítja az étvágy kontrollálását és csökkenti az egészségtelen, magas zsír- és cukorbevitelt jelentő esti nassolás esélyét – derítette ki egy amerikai kutató.
Heather Leidy adjunktus az első szakember, aki azt vizsgálta, hogyan hat a reggeli étkezés az emberek étvágyára, illetve az esti nassolásra azoknál a fiataloknál, akik életmódjukból fakadóan sokszor kihagyják a reggelit.
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2013/03/reggeli.jpg)
Tanulmányába 20 kövér vagy elhízott 18-20 éves nőt vont be, akik vagy tojásból és sovány marhahúsból álló, magas fehérjetartalmú, vagy gabonapehelyből álló, normál fehérjetartalmú reggelit evett; olyan is volt köztük, aki rendszeresen kihagyta a reggeli étkezést. Valamennyi elfogyasztott reggeli 350 kalóriát tartalmazott, a magas fehérjetartalmú pedig 35 gramm fehérjét. A résztvevők kérdőívet töltöttek ki, és vérmintákat vettek tőlük a nap folyamán.
Vacsora előtt MRI segítségével vizsgálták agyukban azokat a jeleket, amelyek az étkezést és az étellel való jutalmazással kapcsolatos magatartást szabályozzák. A magas fehérjetartalmú reggeli nagyobb teltségérzetet, jóllakottságot eredményezett, és csökkent az agynak az a tevékenysége, amely az élelemért való sóvárgásért felelős. Az ilyen reggeli egyben csökkentette az esti nassolásra való hajlamot a két másik csoporthoz képest.
Ezek az adatok azt mutatják, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli lehet az egyik stratégia a túlevés megakadályozására és az étrend minőségének javítására azáltal, hogy az egészségtelen nassolásokat felváltják a jó minőségű reggeli élelmiszerek – idézte az adjunktust a ScienceDaily tudományos hírportál.
Leidy szerint a reggelit többnyire kihagyó emberek szervezetének mintegy három napra van szükség ahhoz, hogy hozzászokjon a korai étkezéshez. A vizsgálatban részt vevők különféle, marhahúst és tojást tartalmazó ételeket fogyasztottak, de Leidy szerint görög joghurt, túró vagy sertéssonka is alkothatja a 35 grammnyi fehérjét.
A jövőben a kutatás azt fogja vizsgálni, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli rendszeres fogyasztása javítja-e a fiatalok testsúlyának kordában tartását. A tanulmány a American Journal of Clinical Nutrition c. folyóiratban jelent meg.
Forrás: MTI
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2013/03/reggeli.jpg)
Tanulmányába 20 kövér vagy elhízott 18-20 éves nőt vont be, akik vagy tojásból és sovány marhahúsból álló, magas fehérjetartalmú, vagy gabonapehelyből álló, normál fehérjetartalmú reggelit evett; olyan is volt köztük, aki rendszeresen kihagyta a reggeli étkezést. Valamennyi elfogyasztott reggeli 350 kalóriát tartalmazott, a magas fehérjetartalmú pedig 35 gramm fehérjét. A résztvevők kérdőívet töltöttek ki, és vérmintákat vettek tőlük a nap folyamán.
Vacsora előtt MRI segítségével vizsgálták agyukban azokat a jeleket, amelyek az étkezést és az étellel való jutalmazással kapcsolatos magatartást szabályozzák. A magas fehérjetartalmú reggeli nagyobb teltségérzetet, jóllakottságot eredményezett, és csökkent az agynak az a tevékenysége, amely az élelemért való sóvárgásért felelős. Az ilyen reggeli egyben csökkentette az esti nassolásra való hajlamot a két másik csoporthoz képest.
Ezek az adatok azt mutatják, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli lehet az egyik stratégia a túlevés megakadályozására és az étrend minőségének javítására azáltal, hogy az egészségtelen nassolásokat felváltják a jó minőségű reggeli élelmiszerek – idézte az adjunktust a ScienceDaily tudományos hírportál.
Leidy szerint a reggelit többnyire kihagyó emberek szervezetének mintegy három napra van szükség ahhoz, hogy hozzászokjon a korai étkezéshez. A vizsgálatban részt vevők különféle, marhahúst és tojást tartalmazó ételeket fogyasztottak, de Leidy szerint görög joghurt, túró vagy sertéssonka is alkothatja a 35 grammnyi fehérjét.
A jövőben a kutatás azt fogja vizsgálni, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli rendszeres fogyasztása javítja-e a fiatalok testsúlyának kordában tartását. A tanulmány a American Journal of Clinical Nutrition c. folyóiratban jelent meg.
Forrás: MTI
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!