Rákra hajlamosító új génvariációk

Szerző: Szimpatika
A mell-, a prosztata- és a petefészekrák kockázatát növelő számos új génvariációt fedeztek fel egy, a maga nemében minden korábbinál nagyobb szabású új tanulmány kutatói. A felfedezés új utakat nyithat a rizikócsoportba tartozó páciensek szűrésében és a hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztésében.
A 74 frissen felismert génvariációról, amelyek növelhetik a hormonokkal kapcsolatos három ráktípus kialakulását, szerdán számoltak be a tudósok. A tanulmány egy nemzetközi projekt során több mint 200 ezer, köztük 100 ezer rákos ember DNS-ét elemezte, hogy megtalálják azokat a módosulásokat, amelyek a leggyakoribbak a rákbetegségben szenvedőknél.

Bár egy-egy génvariáció csupán kis mértékben növeli a rák kockázatát, a tudósok számításai szerint azoknak a férfiaknak az egy százalékánál, akik sok ilyen génvariációt hordoznak, a prosztatarák kialakulásának kockázata akár ötven százalékkal is megemelkedhet. A sok génvariációt hordozó nőknél a mellrák kockázatának növekedését harminc százalékra tették.

„A felfedezések eredményeképpen a szakértők új rákszűrőprogramokat dolgozhatnak ki” – mutatott rá Doug Easton rákkutató, a Cambridge-i Egyetem tudósa, a kutatás egyik vezetője. Egyetemi kollégája, Paul Pharoah úgy véli, öt-tíz éven belül már széles körben elterjedhet az új típusú szűrés.

A tanulmány által ismertetett eredmények Ros Eeles, a brit Rákkutató Intézet szakembere szerint nagyban hozzájárulnak a rákbetegség genetikai alapjainak megismeréséhez. „Először válik lehetővé, hogy azonosítsuk azokat a férfiakat, akiknél a prosztatarák kialakulásának magas kockázatát az öröklött, sokszoros kockázatnövelő génvariációk okozzák” – hangsúlyozta a tudós.

A prosztatarák esetében a betegség kockázatát növelő 23 génvariációt találtak a kutatók: így már összesen 78 ilyen génvariáció vált ismertté. A felfedezés jelentőségét növeli, hogy az újonnan azonosított génvariációk közül 16 a betegség agresszívebb típusához kötődik. A mellrák esetében 49 új génvariánst ismertek fel: ezzel a korábban megismert génvariánsok száma megduplázódott. A petefészekrák kockázatát a kutatás szerint összesen 11 génvariáció emelheti.

A tudósok megállapították, hogy néhány génvariáció több ráktípusnál is előfordult. Ez arra utal, hogy hasonlóan működhetnek, ami fontos lehet az új gyógyszerek kifejlesztésénél.

A kutatók ugyanakkor leszögezték: miközben a gének szerepe fontos, a rákhoz vezető összetett faktoroknak ez csupán az egyik oldalát képviseli. „A genetika mellett az életmód és a környezeti kockázatok egyaránt szerepet játszanak a rák kialakulásában. Nem egyik vagy a másik, hanem mindig mindkettő” – fejtette ki Pharoah.

Az új eredményeket ismertető tanulmány a Nature Genetics, a Nature Communications, a PLOS Genetics, az American Journal of Human Genetics és a Human Molecular Genetics c. tudományos folyóiratokban jelent meg.


Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!