Ötszázmillió ember szenved borallergiában
Az emberek 8 százaléka allergiás a borokra
Az allergiát okozó elemek mind a vörös-, mind a fehérborokban megtalálhatók. Ezek olyan cukorfélék, amelyek fehérjékhez kötődnek; kémiai nevük glikoprotein. A borok az emberek nyolc százalékának okoznak allergiás tüneteket. Az már eddig is ismert volt, hogy ebből egy százalék a kéntermékeknek tulajdonítható: ezeket a borászok használják a borkészítés során. A lényegesen gyakoribb allergéneket azonban eddig nem ismerték. Palmisano professzor és munkacsoportja 28 glikoproteint mutatott ki a chardonnay elemzése során, és ezek között olyan is volt, amelyet most mutattak ki először. A vizsgálatok igazolták, hogy ezek a glikoproteinek több olyan növényhez vagy gyümölcsféléhez hasonlítanak, amelyeknek túlérzékenységet okozó hatása jól ismert.
Kellenek a bor ízéhez
A kutatók azt remélik, hogy ez a felismerés segíthet olyan szőlőfajtákat termeszteni és olyan borokat készíteni, amelyek nem lesznek allergén tulajdonságúak. Szakértők viszont hangsúlyozzák, hogy a glikoproteinek egy része alapvetően kell a bor ízéhez, zamatához, ezért még sok kutatómunkára van szükség, amíg tisztázható, melyek az allergiát okozó, a borokba nem szükséges molekulák, és melyek a nélkülözhetetlen ízforrások.
Forrás: https://semmelweisfigyelo.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egyre gyakrabban okoz megbetegedést egy parazita
- Ezektől a növényektől tartsuk távol gyermekünket és házikedvencünket!
- Kortársaiknál egészségesebben élnek a daganaton átesettek
- 4 tünet, amely halláskárosodást jelezhet
- Gyomként irtjuk, pedig igazi csodaszer ez a növény
- Tiltott gyümölcsök a tavaszi allergiaszezonban
- Így szabadulhatunk meg a haragtól
- A mini stroke 5 korai figyelmeztető jele
- A kutyák segítségével többet tudhatunk meg az öregedésről és az elmeműködésről
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!