Ötszázmillió ember szenved borallergiában
Az emberek 8 százaléka allergiás a borokra
Az allergiát okozó elemek mind a vörös-, mind a fehérborokban megtalálhatók. Ezek olyan cukorfélék, amelyek fehérjékhez kötődnek; kémiai nevük glikoprotein. A borok az emberek nyolc százalékának okoznak allergiás tüneteket. Az már eddig is ismert volt, hogy ebből egy százalék a kéntermékeknek tulajdonítható: ezeket a borászok használják a borkészítés során. A lényegesen gyakoribb allergéneket azonban eddig nem ismerték. Palmisano professzor és munkacsoportja 28 glikoproteint mutatott ki a chardonnay elemzése során, és ezek között olyan is volt, amelyet most mutattak ki először. A vizsgálatok igazolták, hogy ezek a glikoproteinek több olyan növényhez vagy gyümölcsféléhez hasonlítanak, amelyeknek túlérzékenységet okozó hatása jól ismert.
Kellenek a bor ízéhez
A kutatók azt remélik, hogy ez a felismerés segíthet olyan szőlőfajtákat termeszteni és olyan borokat készíteni, amelyek nem lesznek allergén tulajdonságúak. Szakértők viszont hangsúlyozzák, hogy a glikoproteinek egy része alapvetően kell a bor ízéhez, zamatához, ezért még sok kutatómunkára van szükség, amíg tisztázható, melyek az allergiát okozó, a borokba nem szükséges molekulák, és melyek a nélkülözhetetlen ízforrások.
Forrás: https://semmelweisfigyelo.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!