Horkoló gyermekek

2013. 03. 30.
Szerző: Szimpatika
Ha egy gyermek horkol, az mindig szokatlan – ezt a jelenséget inkább idős felnőttekhez kapcsoljuk. Az igazság azonban az, hogy meglepően sok kisgyermek, sőt csecsemő is horkol, és a nehezített orrlégzés zavarhatja a babát a szopásban, a táplálkozásban és az alvásban is.

Az orrüreg hátsó részén elhelyezkedő orrgaratmandula (adenoid) légúti fertőzések során a szervezet első védelmi vonala. Gyakori fertőzések esetén mérete növekszik, emiatt sok heveny és idült betegség kialakulását segíti elő. Csecsemő- és kisgyermekkorban az orrgarat viszonylag szűk, a megduzzadt orrmandula pedig tovább szűkíti a teret, akár el is zárhatja a levegő útját, ezzel gátolva az orrlégzést. A fülkürt működését akadályozva elősegíti a középfülgyulladás kialakulását, az orrváladék nehezebb távozása pedig orrmelléküreg-gyulladásra hajlamosít.


A megnagyobbodott orrmandula tünetei

A diagnózis sokszor már a gyermekorvosi rendelő ajtajában megszületik: a gyermek nyitott szájjal lélegzik, ez „bamba” kifejezést kölcsönöz az arcának. A szülők gyakran arról számolnak be, hogy a gyerek nyitott szájjal alszik, horkol, orrhangon beszél, folyamatosan náthás, visszatérő hurutos betegségekkel, középfülgyulladással küzd. A garatfalon hátrafelé csorgó váladék jellemzően éjszakai köhögést okoz. Sokszor a szülők csak azt veszik észre, hogy a gyermek figyelmetlen, gyakran visszakérdez – ennek hátterében nagyothallás állhat.


Az állapot veszélyei

Az orrmandula túltengése hajlamosít a visszatérő hurutos betegségekre, középfül- és orrmelléküreg-gyulladásra, hörghurutra. Ha a légúti akadály igen kifejezett, az alvó-horkoló gyerek légzése hosszú másodpercekig kimaradhat: ilyenkor szülei aggódva figyelik, mikor vesz már levegőt. Ez minden esetben komoly tünet, amellyel nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást. Romolhat a gyerek szaglása és ízérzése, és a folyamatosan nyitott száj miatt a fogak fejlődése is károsodhat.


Súlyos esetben szükség lehet a műtre

Ha az ún. konzervatív kezelés – orrszívás, orcseppek, fülmelegítés, infralámpás kezelés – nem vezet kielégítő eredményre, felmerül a műtét szükségessége. Kisgyermekkorban a fül-orr-gégész által az egyik leggyakrabban végzett műtét az orrmandula eltávolítása: altatásban a gyermek száján keresztül eltávolítják a túlburjánzott nyirokállományt. 6 hónapos kor felett a műtét már elvégezhető, de leggyakrabban 2 és 6 éves kor között kerül rá sor.

A műtét akkor indokolt, ha gátolt az orrlégzés akkor is, ha a gyermek nem náthás (azaz nyitott szájjal lélegzik, horkol, légzéskimaradás figyelhető meg); gyakran jelentkeznek nála elhúzódó, nehezen gyógyuló felső légúti hurutos betegségek vagy visszatérő, gennyes középfülgyulladás; illetve ha a gyerek nagyot hall (hurutmentesen is).

A műtétet a gyerekek (ezért aztán az édesanyák is) jól viselik, igen ritkák a szövődmények, viszont a panaszok a műtétet követően megszűnnek vagy jelentősen javulnak. A műtét után 3-4 órával a gyerekek rendszerint vidáman ugrándoznak, esznek, isznak, jól alszanak, és már a műtét másnapján hazamehetnek.


forrás: https://semmelweisfigyelo.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!