Gyerekek és házi kedvencek

2013. 03. 26.
Szerző: Szimpatika
Minden szülő életében elérkezik a pillanat, amikor a cseperedő gyermek egyre inkább vágyik valamilyen házi kedvenc társaságára. A véget nem érő alkudozások és ígéretek többnyire elérik céljukat, és elgondolkozunk azon, milyen állat is lenne a leginkább megfelelő gyermekünk számára.

Új trend: a csupasz háziállat

Létezik kopasz tengerimalac, számos híresség kedvence a kínai meztelen kutya, de beszerezhetünk akár csupasz macskát is – mindez csak esztétikai kérdés. Háziállat-allergia esetén ugyanis nem csak a szőrszál vagy a toll allergizálhat, de tüneteket válthatnak ki az állat nyálában, faggyújában, vizeletében található fehérjék, sőt a leváló hámsejtek darabjai is. „A legtöbb gondot épp ezek az apró részecskék okozzák” – figyelmeztet dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa. „Bekerülnek a lakás levegőjébe, ülepedő porába, a bútorok huzatába, a szőnyegekbe és a drapériákba. A beszáradt nyál és faggyú feltöredezve, elporladva sokszor a lakás állattól elzárt, távoli részeibe is eljut a légáram útján, és még a legalaposabb takarítás mellett is akár évekig kimutatható és tüneteket okozhat.”Allergén házi kedvenc ranglista

Allergia tekintetében nem állíthatunk fel egyértelmű sorrendet. Leggyakoribb e téren a macska-, illetve a kutyaszőr-allergia, előfordul azonban allergiás reakció lóra, hullámos papagájra, aranyhörcsögre, tengerimalacra, és szinte minden otthon vagy a ház körül tartott állatra. Mindez azonban leginkább egyéni érzékenység kérdése. A házi kedvencek által okozott panaszok is a jellegzetes allergiás tünetek formájában jelentkeznek: köhögés, tüsszögés, szemviszketés. Az állat ketrecének, fekhelyének tisztán tartása vagy az állattal történő érintkezés hatására bőrreakciók is jelentkezhetnek.

 

Húsvéti kedvencek

Az ünnep közeledtével egyre több helyen jelennek meg a kisnyulakat, kacsákat eladásra kínáló árusok, de az állatkereskedések is bővítik kínálatukat ebben az időszakban. Ha alaposan átgondoltuk és valóban kisállatot szánunk ajándékba, a következőkre mindenképp figyeljünk.

A nyúlszőr allergia a tesztek eredményei szerint nem ritka, a tünetek között szénanátha, asztma és csalánkiütés is szerepel. Ha házi kedvencnek a nyulat választjuk, lehetőség szerint tartsuk a kertben vagy az erkélyen. Rendszeresen fürdessük és keféljük át a szőrét, a ketrecét gyakran tisztítsuk meg, az almot cseréljük, így csökkenthető a lakásban elszóródó allergén mennyiség. A simogatások után kézmosás, ruhacsere is szükséges lehet.

Az élő kiskacsa vásárlásával kapcsolatban fontos megjegyeznünk, hogy a hazai vizsgálatok szerint az allergiás betegek 15,9 százalékánál lehetett kimutatni a liba-, csirke-, vagy a kacsatoll allergénjeivel szembeni érzékenységet. A leggyakrabban a liba- és a kacsatoll allergizál: ennek oka, hogy többnyire ezekkel töltik meg a párnákat, tehát leginkább ezekkel találkozunk. A toll általában atkákkal szennyezett, ezért sokáig úgy vélték, hogy a tollallergiát is az atkák okozzák, mígnem a toll önálló allergizáló hatását laboratóriumi kísérletekkel is igazolták.

 

Állatok és allergiák

Az állattartás kérdésével érdemes óvatosan bánnunk, ha korábban már jelentkezett panaszunk emiatt. Javasolt ezért a döntést megelőzően többször felkeresnünk a tenyésztőt vagy a kereskedést, ahonnan beszerezzük majd az állatot, és megfigyelni, okoz-e esetleg panaszokat a találkozás. Ha korábban már egyértelműen jelentkeztek tünetek, javasolt allergia-vizsgálatot végeztetni, amiből megtudhatjuk, valóban fennáll-e az érzékenység. „Nehezíti a helyzetet, hogy az allergia fajtaspecifikus, tehát pl. ha valaki allergiás a házimacskára, lehet, hogy ettől még a sziámi macskára nem, vagy fordítva. A kutyafajtáknál is hasonló a helyzet” – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin.


Plusz egy érdekesség

Az immunrendszerről tudni kell, hogy két alapvető része vesz részt a kórokozók elleni védelemben, illetve az allergiás reakciók kialakításában. A két sejtcsoport balanszszerűen működik, tehát ahol az egyik a sok „feladat” következtében megerősödik, elnyomja a másikat. Ezért ha sok apró, ún. mikrofertőzés éri a kisgyermeket, az immunrendszer fertőzések ellen védő része elnyomja az allergiát létrehozó részét. Felmérések példaként hozzák azt, hogy az ún. farmer életmódot folytató családban születettek között alacsonyabb számban alakul ki légúti allergia, vagy ahol kisgyermekkorban a családdal egy lakásban élt a kutya, kevesebben lettek allergiások fiatal felnőtt korukra.

 

www.allergiakozpont.hu

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!