Mennyi D-vitaminra van szükség túlsúly esetén?

Szerző: Szimpatika
A csontfejlődés legintenzívebb szakasza a születéstől a serdülőkor végéig tart. Ilyenkor fokozott szerephez jut a D-vitamin és a kalcium, sok szülő azonban nincs tisztában azzal, hogy melyik életkorban pontosan milyen mértékű pótlásra van szükség belőlük. Az életkor mellett bizonyos betegségek és az elhízás is befolyásolhatja a szükséges napi mennyiséget.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾

Több mint vitamin

„A D-vitaminról az utóbbi évek kutatásai során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a csontok épségének megőrzésén kívül számos egyéb funkciót is ellát a szervezetben. Egyfajta hormonszerű anyagként működve szerepet játszik például az immunrendszer egészséges működésében is” – magyarázza dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Pótlásáról ezért különösen fontos a téli időszakban gondoskodunk: vizsgálatok támasztják alá, hogy a D-vitamint rendszeresen szedők körében jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza vagy bármilyen légúti megbetegedés. A D-vitamin ezen kívül szerepet játszik az allergiás ekcéma és allergiás asztma kialakulásának megelőzésében is.Életkoronként változó a szükséges mennyiség

A hazánkban érvényes szakmai protokoll a gyermek 3 éves koráig írja elő kötelezően a D-vitamin rendszeres pótlását. Ha a gyermek a téli hónapokban tölti be 3. életévét, akkor valamivel tovább: ebben az esetben a D-vitamin szedése tavaszig javasolt. Ezt követően az édesanyák többsége – kellő információ hiányában – vagy nem tulajdonít jelentőséget a rendszeres pótlásnak, vagy a táplálékkiegészítő készítményekben elérhető mennyiségre hagyatkozva igyekszik fedezni a gyermek vélt vitaminszükségleteit. A fejlődésben lévő szervezet igényei azonban eltérőek lehetnek: évszakonként, vagy bizonyos betegségek megléte esetén is módosul a szükséges napi mennyiség. A már kialakult hiányállapot kezelésére kezdetben nagyobb dózisra lehet szükség, majd amikor a D-vitamin mértéke elérte a normál szintet a szervezetben, következhet a fenntartó mennyiség meghatározása.

 

Mérési módszerek és tünetek

A szervezetben jelenlévő D-vitamin mennyisége vérvizsgálattal kimutatható. A tapasztalat az, hogy az így kapott értékek rendszerint jóval a normál tartományban megadott értékek alatt vannak. Nemcsak hazánkban, de világszerte is gyakori a D-vitamin-hiány. A vérvizsgálat mellett a csontsűrűségmérés, más néven denzitometria is elvégezhető, gyermekkorban is. A fájdalmatlan vizsgálat nyomon követésre, a bevezetett terápia hatásosságának mérésére is alkalmas.

Alacsony D-vitamin-szint jele lehet, tehát a mérés különösen javasolt az alábbi tünetek esetén:

– a bőr sápadtsága;

– puha koponyacsontok;

– boltozatos homlok;

– elgörbült alsó végtagok („o” láb kialakulása);

– mellkasi csontok, a bordák deformálódása („tyúkmell”);

– fokozott hajlam a csonttörésre;

– izomzat tónusának csökkenése;

– fogzás és mozgásfejlődés késése;

– gyakori légúti fertőzések.

 

Újabb rizikófaktor: az elhízás

A felsorolt tünetek mellett a D-vitamin-szint ellenőrzését teszi indokolttá a túlsúly is, az elhízás ugyanis jelentős mértékben megnöveli a hiányállapot kialakulásának kockázatát. A University College London's Institute of Child vizsgálatának eredménye különösen riasztó annak fényében, hogy hazánkban egyre fiatalabb korban, napjainkban már az óvodás korosztály tagjai közt is találkozhatunk súlyproblémával küzdő gyerekekkel. A kutatók egy 42 ezer résztvevő közreműködésével végzett vizsgálat során megállapították, hogy a testtömegindex (BMI) 10 százalékos emelkedése 4 százalékkal csökkenti a szervezetben található D-vitamin mennyiségét, nagyobb fokú elhízás esetén pedig ez az arány értelemszerűen tovább emelkedik. Az így kialakult hiányállapot további szövődményekhez vezethet, alacsony D-vitamin-szint mellett ugyanis megnő a diabétesz, a szív- és érrendszeri és a daganatos betegségek kockázata is.

 

www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!