Antibiotikumot csak indokolt esetben szedjünk!

2013. 03. 21.
Szerző: Szimpatika
Az antibiotikum-kezelés egyik mellékhatása a súlyos, ún. álhártyás vastagbélgyulladás. Oka, hogy a bélben nélkülözhetetlen feladatokat ellátó „jó” baktériumfajok az antibiotikum miatt elpusztulnak, és helyettük a Clostridium difficile kórokozó szaporodik el. A baktérium által termelt méreg károsítja a bélnyálkahártyát. Ez enyhe esetben csak hasmenéssel, súlyosabb esetben viszont akár halálos vérmérgezéssel járhat. A kórokozót nagyon nehéz elpusztítani, ráadásul a betegség hajlamos a kiújulásra.


A hagyományos kezelésre már nem reagáló eseteknél jön szóba a széklet-transzplantáció. Ennek során a „jó” baktériumokat úgy telepítik vissza, hogy egy kivizsgált, egészséges személytől nyert székletet endoszkóppal juttatnak be a beteg vastagbelébe; az ott újra elszaporodó „jó” mikroorganizmusok pedig kiszorítják a C. difficilét. Ezt a külföldön már alkalmazott eljárást a közelmúltban a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézetének orvosai sikerrel alkalmazták egy életveszélyes állapotban lévő betegnél, aki egy héttel a beavatkozás után további antibiotikum adása nélkül teljesen meggyógyult.

„A napjainkban szinte járványszerűen előforduló, antibiotikum okozta vastagbélgyulladás súlyos eseteiben a széklet-transzplantáció hatékony, biztonságos és olcsó terápiás eljárás lehet” – hangsúlyozza dr. Nagy Gergely György belgyógyász és intenzív terápiás főorvos. A kedvező tapasztalatok alapján valószínűleg a jövőben egyre nagyobb arányban kerülhet sor Magyarországon is erre az életmentő beavatkozásra.

Fontos: antibiotikumokat csak valóban indokolt esetben szabad szedni, illetve ilyen gyógyszerek szedése utáni hasmenés esetén időben forduljunk orvoshoz, megemlítve, hogy a megelőző antibiotikum-szedést!

Forrás: Orvosi Hetilap

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!