Tűzoltás a gyomorban

2013. 03. 19.
Szerző: Szimpatika
Ősszel és tavasszal sokan panaszkodnak gyomorfájdalomról, gyomorégésről és kellemetlen teltségérzetről. Nem véletlen, hiszen az ősz és a tavasz köztudottan a fekélyek évszaka. Persze nem minden gyomorpanasz utal rögtön fekélyre – ennél sokkal gyakoribb a krónikus nyálkahártya-gyulladás. Mielőtt a gyógyszerekhez fordulnánk, érdemes néhány saját magunk által is elvégezhető módszert kipróbálni: előfordulhat, hogy az alábbi tippek segítségével gyomor- vagy nyombélfekélye gyorsabban rendbe jön, vagy akár már a kialakulása is elkerülhető.

 

A reggeli kapkodás közben éhgyomorra gyorsan leönteni egy feketekávét, majd lógó nyelvvel futás a buszhoz, nehogy elkéssünk az irodából... Ugye ismerős? Biztosan sokan vannak olvasóink között is, akik hasonlóan kezdik a munkanapokat. És ez még nem elég: két telefon és egy tárgyalás között – gyakran a fontosabb iratok átnézése közben – gyorsan magunkba tuszkolunk valamit ebédre, hiszen „az evésre most nincs idő”. Van, aki napközben a kávén és cigarettán kívül legfeljebb egy szendvicsig jut el, este azonban jócskán bepótolja a mulasztást. Ha ez minden nap hasonlóan zajlik, nem csoda, ha előbb-utóbb gyomorgörcs és égő fájdalom jelentkezik, ráadásul reggelente elgyötörten, ödémás szemekkel, puffadt hassal ébredünk.

Vannak olyanok is, akik minden stresszhelyzetre, feszültségre azonnal heves gyomorpanaszokkal reagálnak – ilyenkor szokás „ideges gyomorról” beszélni.

Mitől ég a gyomor?

A gyomor egy erőteljes izomzatú zsák, amely jelentős munkával, emésztőenzimei segítségével kisebb, könnyebben emészthető részekre bontja az ételt, illetve továbbpréseli a vékonybélbe, ahol az emésztés fő része zajlik. Ahhoz, hogy a gyomorfal a sósav és a fehérjebontó enzimek hatására ne károsodjon, a gyomornyálkahártya mirigysejtjei a gyomorfalat filmszerűen bevonó nyákot termelnek. Normális körülmények között ez a filmréteg és a többi védőmechanizmus (így pl. a prosztaglandinok és a jó nyirok- és vérkeringés) elegendőek a nyálkahártya sérülésének megelőzésére. Ám ha több sav termelődik, vagy a védőfaktorok károsodnak, a nyálkahártya a sósavtól felmaródik, mélyebb károsodáskor pedig fekély keletkezik.

Ez történik akkor is, ha étkezés után a munkahelyi stressz azonnal folytatódik: ilyenkor ugyanis az emésztéshez és a nyálkahártya védelméhez szükséges többletvér az agyba és a végtagokba áramlik. A gyomor azt a parancsot kapja a magasabb idegközpontokból, hogy „gyorsabban dolgozz”, ekkor pedig még nagyobb mennyiségű sav termelődik, hogy az utasításnak eleget tehessen. Ha rendszeresen kimarad az étkezés utáni pihenés, a nagyobb mennyiségű savtermelés állandósul (a védőfaktorok szintje pedig csökken), és most már akkor több lesz a sav, ha nincs is rá szükség. A felmaródott nyálkahártya alatti simaizmok görcsbe rándulnak, és görcsös vagy tompa hasi fájdalom jelentkezik.

Az utóbbi 10 évben derült ki, hogy gyomor- vagy nyombélfekély kialakulhat savtúltermelés nélkül is, sőt, több betegnél inkább normális vagy alacsonyabb a savszint, mint ahánynál magasabb. A fekélyek keletkezéséért a medicina egy Helicobacter pylori nevű baktériumot is felelőssé tesz. Az azonban még ma sem egyértelmű, hogy a kórokozó jelenléte valóban elsődleges kiváltója az elváltozásnak, vagy inkább a betegség következménye. A holisztikus gyógyítás képviselői szerint inkább a védőfunkciók meggyengülése miatt szaporodnak el a károsult nyálkahártyán a gyulladást fenntartó és a mihamarabbi gyógyulást gátló kórokozók. A kezelés elsődleges célja ezért a védőfunkciók megerősítése, a hámsérülés rendezése, a gyulladás és a fájdalmak megszüntetése és az immunrendszer megerősítése, nem pedig a baktériumok nagy erőkkel történő kipusztítása. Amennyiben ez utóbbi mégis elkerülhetetlen, feltétlen gondoskodnunk kell a normál bélflóra rendezéséről is, hiszen a nagy adagban alkalmazott antibiotikumok a szervezet számára szükséges baktériumokat is károsítják. Ez pedig az amúgy is rossz emésztőfunkció és a gyengébb immunrendszer miatt gombás fertőzés kialakulásának kedvez.


A fekély kezelése helyes életmóddal

A legjobb kezelés  a helyes életmód , a stressz kerülése és a megfelelő táplálkozás. Elsősorban bázikus (lúgosító) vagy neutrális (semleges) vegyhatású élelmiszereket ajánlott fogyasztani: burgonyát, zöldségeket, főzelékeket, nem túl savanyú gyümölcsöket, tejtermékeket és magvakat.

A fekély kezelésének kezdetén érdemes kevésbé rostdús, majd egyre több rostot tartalmazó ételeket választani. A rostosakat az esti órákban inkább csak pároltan és nagyon kicsi adagokban fogyasszuk később is.

Mindent nagyon alaposan meg kell rágni (minden falatot legalább 40-50-szer), hogy a gyomor munkája, terhelése csökkenjen, és többet tudjon pihenni.

A csípős, erősen fűszeres és nehéz ételeket kerülni kell.

Túl forrón, de túl hidegen se együnk, igyunk semmit, mert egyik sem kedvez a hám regenerálódásának.

Egyszerre soha nem szabad túl sokat enni: akkor kell abba hagyni, amikor még nem feszül a gyomorfal.

Az egyes étkezések között tartsunk mindenképp szünetet, hogy a gyomornak jusson elég ideje feldolgozni az elfogyasztott ételt.

Este, lefekvés előtt már ne együnk, és az utolsó étkezés a lehető legkönnyebben emészthető ételeket tartalmazza.

A tej fogyasztása ma vita tárgyát képezi, ezért mindenki döntsön aszerint, hogy a szervezete mit diktál. Akinek 1-2 dl tej elfogyasztása könnyít a panaszain, az enyhítheti fájdalmát egy csésze tejjel is, ám ha utána puffadás, égő fájdalom és savas felböfögés jelentkezne, jobb elhagyni a tejet.

Talán az egyik legfontosabb és legnehezebben megvalósítható, ám megtanulható dolog a rendszeres táplálkozás.


Nyálkahártya-regeneráló receptek

Burgonyalé

A benne található nyák védőfilmet képez a gyomor- és bélnyálkahártyán. 2 óránként 2-3 evőkanál frissen préselt burgonya levét teával vagy nem szénsavas ásványvízzel hígítva kortyolgassunk el. A napi összmennyiség egy női ökölnyi méretű gumó levének felel meg.

Fehérkáposztalé

Magas U-vitamin tartalmának köszönhetően felgyorsítja a nyálkahártya-sérülés gyógyulásának ütemét. 2-3 nap után a savas felböfögés és a gyomorfájdalom is jelentősen lecsökken, a fekély pedig 3 hét alatt begyógyul. Étkezések előtt és között 3-4 korty higított frissen préselt levet ajánlott kúraszerűen elkortyolgatni.

Savanyú káposztalé

A sótlanul, tejsavasan erjesztett savanyú káposzta hígított leve is tartalmaz még U-vitamint, tehát segíti a fekély gyógyulását. Ám ennél sokkal fontosabb, hogy a benne található tejsavbaktériumok védik és regenerálják a normál bélflórát, ezen kívül rendezik a székletet is.



Céklalé

A cékla háromféle – emésztőrendszerünk számára fontos – hatóanyagot is tartalmaz: a betain a máj méregtelenítő enzimeit támogatja, a cholin a májban történő felesleges zsírok eltávolításában segít, a betanin pedig (ami a cékla színét adja) egy, a szeder, a fekete ribizli és a bodzabogyó festékéhez hasonló vegyület, mely gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, ezen kívül immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású is.

Almalé

Almalével együtt egy pohár higított céklalé nagyon jót tesz a gyomornak, különösen Helicobacter fertőzések esetén. Az almalében található pektin segít megkötni mindenféle, a szervezet számára káros, toxikus anyagot, a flavonoidok pedig immunerősítő és baktériumölő hatásúak. Az almát fogyaszthatjuk reszelten is: 1 közepes méretűt reszeljünk le, és napközben apránként kanalazzuk el.

Sárgarépalé

A sárgarépa színét is adó béta-karotin nagyon fontos hámvédő és hámregeneráló hatású elővitamin (az A-vitamin elővitaminja). Naponta egy-két pohárnyi sárgarépalé nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem segít a fekély begyógyulásában is. Keverhető a fentiekkel is, de ezt is csak hígítva tanácsos fogyasztani.

Grépfrútmagkivonat

A grépfrútmag hatóanyagai rendkívül erélyes baktérium-, gomba- és vírusölő hatásúak, de nem károsítják a normális bélbaktériumokat. Ezért például nagyon hasznos lehet alkalmazása Helicobacter-fertőzés esetén is. 3-6 héten keresztül napi 4-6 alkalommal 5-10 csepp kivonatot keverjünk el higított gyümölcslében vagy teában. Keserű ízének köszönhetően étvágyfokozó, epe- és bélműködést aktiváló hatással is rendelkezik.

Zabnyák, rizsnyák, lenmagnyák

A felsorolt gabonákból készíthetünk tejbedarához hasonló krémet, melyet a nap folyamán többször apránként érdemes elkortyolgatni. Az egész gabonaszemeket (2-3 evőkanálnyit ½ liter vízzel) főzzük puhára, majd passzírozzuk át egy szűk lyukú szűrőn. Gyorsabban elkészülhetünk, ha a felsoroltakból készült őrölt liszttel dolgozunk. A krémek a gyomor-, bélfalon egy savkötő védőburkot képeznek, kellemesen megnyugtatják a gyomrot és gyorsítják a fekély gyógyulását. Érzékeny gyomrúaknak érdemes reggel éhgyomorra ezzel kezdeni a napot, vagy vacsora helyett, esetleg „utóvacsoraként” is ajánlható.

Gyógyvízkúra

Legkiválóbb emésztésrendező és fekélyellenes hatással a hidrogén-karbonátot, szulfátot, kalciumot, magnéziumot és nátriumot tartalmazó gyógyvizek rendelkeznek. A bikarbonát megköti a felesleges gyomorsavat és egyidejűleg csökkenti a gyulladásos tüneteket. Érdekes megfigyelés, hogy évente kétszer egy 4-6 hetes bikarbonátos gyógyvízkúra szabályozza a gyomornedvtermelést – akár túlzott, akár alacsony savtermelésről van szó.

A szulfátok (magnéziummal vagy nátriummal) aktiválják a hasnyálmirigy és a máj működését, fokozzák az emésztőnedvek termelődését, vagyis javítják az emésztést és csökkentik a székrekedést, illetve a puffadást. Ezen kívül folyadékot kötnek meg és hígítják a bélsarat. Mivel kitűnő epehajtók is, csökkentik a gyomor- és a nyombélfekélyhez oly gyakran társuló epekőképződés esélyét is.

Terápiás céllal 4-6 héten keresztül naponta többször célszerű ½ dl gyógyvizet teával vagy szénsavmentes ásványvízzel hígítva elkortyolgatni.

forrás: Dr Balaicza Erika/ www. balaicza.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!