Mennyibe kerül egy gyermek felnevelése?

Szerző: Szimpatika
Havonta átlagosan 30-40 ezer forint költséggel jár egy gyermek nevelése, de ez az összeg az életkor előrehaladtával akár 90 ezer forintra is emelkedhet a szülők és a gyermeket tervezők becslése alapján – derül ki a Generali Biztosító 1200 fős reprezentatív kutatásából. Egy gyermek felnevelése az egyetem vagy főiskola elvégzéséig így átlagosan 13-15 millió forint plusz költséget jelent a családnak. A felmérés kimutatta, hogy a gyerekek növekedésével a költségek is emelkednek, ugyanakkor a szülők részéről enyhén csökken az anyagi felelősségvállalás. Ennek ellenére minden második családban a felnőtt, dolgozó gyermeket is támogatják. A megkérdezettek számára a legfontosabb cél a továbbtanulás és az otthonteremtés elősegítése.
A Generali a gyermekes, vagy a jövőben gyermeket tervező, 18-59 év közötti magyar lakosság körében indított reprezentatív (teljes minta: 1200 fő) kutatássorozatot a gyermekvállalással kapcsolatban. Elsőként a gyermekkel járó anyagi költségeket vizsgálták.

Az eredmények szerint a kutatásban részt vevők 60 százalékának van gyermeke, a gyermektelenek esetében pedig 57% szeretne legalább egy gyermeket a későbbiekben. A jelenlegi és a leendő szülők egyetértenek abban, hogy minél idősebb egy gyermek, annál több anyagi terhet jelent majd számukra. Míg csecsemőkorban átlag 25-35 ezer forinttal számolnak, ez az összeg egy középiskolás korú gyermek esetében már körülbelül 50 ezer forintra nő, de a válaszok szerint az egyetemista korú fiatal felnőttek kerülnek a legtöbbe: átlagosan körülbelül 90 000 forint költségük van velük kapcsolatban a szülőknek egy hónapban. A megkérdezettek szerint egy gyermek vállalása a születésétől az egyetem vagy főiskola elvégzéséig így átlagosan 13-15 millió forint pluszköltséggel jár. Az eredményekből kiderül az is, hogy a gyermektelenek átlagosan több pénzzel számolnak, mint azok, akik nevelnek, vagy felneveltek már néhány gyermeket.



A kutatás szerint a szülők számára a legfontosabb cél a továbbtanulás (73%) és az otthonteremtés (57%) támogatása, de sokan takarítanak meg gyermekük számára szabadon felhasználható pénzbeli vagyont (34%) is. Érdekes kimutatás, hogy a gyermeket tervezők magasabb arányban takarítanának meg a leendő gyermekük egészségügyi ellátására (40%) és külföldi továbbtanulására (29%), mint akik jelenleg már szülők (22%, ill. 19%). A szülői támogatást leginkább az befolyásolja, hogy a gyermek rendelkezik-e bármilyen saját bevétellel, vagy sem. Ugyanakkor a szülők 48 százaléka még az önálló, saját jövedelemmel és otthonnal rendelkező felnőtt gyermekét is támogatja vagy tervezi támogatni.

„Kutatásunk számszerűen kimutatta, hogy a születéstől a felsőfokú tanulmányok befejezéséig egy gyermek 13-15 millió forint plusz költséget jelent, ami egy átlagos magyar család számára igen megterhelő lehet. Mindez egybevág egy három évvel ezelőtti kutatásunk eredményével: akkor a gyermekvállalás küszöbén lévők és a kisgyermekesek úgy vélték, hogy gyermekük felnevelése 14,3 millió forintba kerül majd a családnak a főiskola elvégzéséig. Összegszerűen tehát a szülők ugyanannyira becsülik a gyermekeik ellátását, mint pár évvel ezelőtt, de mindez azt jelzi, hogy reálértéken kevesebb pénz jut már egy gyermek felnevelésre” – hangsúlyozta Paál Zoltán, a Generali Biztosító vezérigazgató-helyettese.

„Éppen ezért a gyermekeink biztonsága érdekében érdemes előre felkészülni a jövőre, és már a születéstől különböző megtakarítási konstrukciókban gondolkodni. A Generali Gyermekjövő Program honlapján található kalkulátor segítségével mindenki könnyen kiszámolhatja, milyen kiadásokra kell felkészülni a különböző életkorokban. Segít megtervezni és rendszerezni például a továbbtanulás, az esküvő és az otthonteremtés várható költségeit is” – tette hozzá a szakember.

További információ: www.gyermekjovo.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!