Az ötödik számú gyilkos - a COPD

Tüdő  COPD 
2013. 03. 15.
Szerző: Szimpatika
A COPD világviszonylatban is komoly népegészségügyi probléma: napjainkban ez a kór minősül az ötödik vezető haláloknak a világon. Európában minden órában meghal egy ember krónikus obstruktív tüdőbetegségben – ebben hazánk sem kivétel. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság egyik legfontosabb feladatának tekinti a COPD elleni küzdelmet.

Egyre többen szenvednek krónikus obstruktív légúti betegségben, angol nevéből (chronic obstructive pulmonary disease) rövidítve a COPD-ben, amely hazánkban is népbetegségnek számít.


Ez a jelenleg legnagyobb esetszámú betegség, amelynek halálozási gyakorisága világszinten is növekszik. A negyven év felettiek körében négyszer gyakrabban alakulhat ki, mint sok daganattípus vagy a szívroham. A betegség a tüdő szerkezetét érintő, visszafordíthatatlan károsodások hátrahagyásával halad előre, ezek helyreállítására nincs lehetőség. Magáról a betegségről, annak mibenlétéről, valódi veszélyeiről nagyon keveset tud a magyar lakosság. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, miszerint hazánkban közel félmillióan szenvednek COPD-ben, ugyanakkor a diagnosztizált betegek száma alig éri el a kétszázezret.

A betegség legfőbb kiváltó oka a dohányzás, de emellett a környezetszennyezés, valamint a munkahelyi légúti ártalom is közrejátszik a kialakulásában. Pontosan ezért a COPD a dohányosok, a passzív dohányosok és jellemzően a városlakók körében fordul elő leggyakrabban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg az ötödik leggyakoribb haláloknak számít, amely 2020-ra akár dobogós helyre is kerülhet. A komoly egészségügyi kockázatok ellenére azonban az emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni ezt a betegséget.

A legfontosabb szakmai célkitűzések közé tartozik a legfőbb kiváltó ok, a dohányzás visszaszorítása, illetve a betegség korai stádiumban történő felismerése és ezen belül az, hogy az emberek figyeljenek oda a kezdeti tünetekre, keressék fel háziorvosukat vagy tüdőgyógyász szakorvost. A jó orvos-beteg kapcsolat fontos szerepet játszik abban, hogy a betegség felismerését követően a betegek szedjék a javasolt gyógyszereket.

A hazai tüdőgyógyászok szándéka, hogy megismertessék a lakossággal a légzésfunkciós vizsgálatok jelentőségét, ezen keresztül az idült légzőszervi betegségek, így a COPD időben történő felfedezésének és kezelésének a szükségességét. Ehhez sokszor elég egy jól elvégzett légzésfunkciós vizsgálat is. Az emberek szinte álmukból felkeltve is tudják már a vérnyomás-, a cukor- és a koleszterinszint-értékeiket, de sokaknak fogalmuk sincs a tüdőkapacitásukról.

A COPD mellett a Társaság másik fontos célkitűzése a tüdőrák leküzdése. Hazánkban évente tízezer új esetet regisztrálnak, és ez a szám folyamatosan növekszik. A betegség a férfiak közötti rákos halálozásban az első, a gyengébbik nem képviselői között a második helyen áll. Magyarország világelső a tüdőrák-halálozás terén. Mára bizonyított tény, hogy a tüdőrák kialakulásában óriási szerepe van a dohányzásnak, a naponta elszívott cigaretta mennyiségének, valamint a dohánytermékek kátrány- és egyéb károsanyag-tartalmának. A nők esetében a dohányzás okozza a tüdőrákok 75%-át, a férfiak körében ez a 85%-ot is meghaladja. Ezt az összefüggést támasztja alá az is, hogy a nemdohányzók között a tüdőrák előfordulása alacsonynak mondható.
Ez a daganatfajta ma még az egyik legkevésbé gyógyítható daganatos betegség, de a tüdőgyógyászattal együttműködő mellkassebészeti beavatkozások a valódi gyógyulás reményét jelentik. Ennek érdekében is fontos lenne az, hogy az ötven év feletti dohányosok minél nagyobb arányban vegyenek részt tüdőszűrésen. Emellett a tüdőgyógyászok és onkológusok kezében lévő legújabb célzott kezelések mind jobb eredményekkel kecsegtetnek. A Társaság fontosnak tartja továbbá a háziorvosokkal való együttműködést, nemcsak a betegség kiszűrése, hanem a betegek megfelelő gondozása szempontjából is.

 

forrás  https://www.observer.hu


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!