Károsak lehetnek a bébiételek

Szerző: Szimpatika
Egyes bébitápszerek annyi cukrot és telített zsírt tartalmaznak, mint a csokis kekszek vagy egy sajtburger – derült ki többek között egy brit felmérésből.

A Gyermek Élelmiszer Kampány (Children’s Food Campaign – CFC) több mint 100, csecsemőknek és kisgyermekeknek készült élelmiszert vizsgált meg, és a vizsgálat során kiderült, hogy a Farley kétszersült 29 százaléka cukor, és  egyes Cow & Gate kekszek transzzsírokat tartalmaznak – amelyek összefüggésben állnak a szívbetegségekkel.


„A felmérés eredményei elkeserítőek” – közölte Christine Haugh, a CFC szóvivője. „Számos, a kereskedelemben kapható csecsemő- és kisgyermek-ételt egészségesként hirdetnek. A valóságban – cukor és telített zsírok tekintetében – rosszabbak akár egyes junk food-oknál is (a kifejezésnek pontos magyar megfelelője nincs, de az egészségtelen, általában gyorsan elfogyasztott ételeket jelenti). 

A CFC felmérés szerint pl. a Heinz által gyártott Farley kétszersült 29 százalék cukrot tartalmaz, ami jóval több, mint amennyi egy átlagos csokoládés kekszben van. A Heinz Toddler’s Own Mini Sajtos Keksz 7,3 százalékban tartalmaz telített zsírokat, ami meghaladja a McDonald’s sajtburgerének 6,7 százalékos zsírtartalmát. 

A Cow & Gate, amely csecsemők és kisgyermekek számára gyárt tejes tápszereket, a felmérésre reagálva beszüntette babakekszének gyártását. „Az Élelmezésügyi Intézettel egyeztetve leállítottuk a babakeksz gyártását, amikor kiderült, hogy hidrogénezett zsírt tartalmaz, melynek egy kis része transzzsír” – közölte a szóvivő. 

A CFC, amely a Sustain élelmiszeri és gazdálkodási kampánycsoport tagja, az Angliában aktuálisan kapható, összesen 107 csecsemő- és kisgyermek-élelmiszer tápanyagtartalmát vizsgálta meg. Eredményeik szerint csupán a termékek felében volt olyan alacsony a telített zsír mennyisége, ami megfelelt az Élelmezésügyi Intézet irányvonalainak.

 

forrás: Medicalonline/medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!