Hogyan vészeljük át gyerekekkel az influenzaszezont?

Szerző: Szimpatika
Tél vége felé szervezetünk vitamintartalékai kimerülhetnek, immunrendszerünk sokkal érzékenyebb lehet a különböző megbetegedésekkel szemben. Rendszerint ebben az időszakban jelenik meg a influenzavírus is, az általa okozott járványos megbetegedések ilyenkor sokakat érinthetnek.

A gyerekek több tényező miatt is jobban ki vannak téve az influenza veszélyeinek, mint a felnőttek. Bölcsödében, óvodában, iskolában, tehát zárt közösségben élik a hétköznapokat, és szervezetük sokkal érzékenyebb a veszélyekre. Ha egy gyerek megbetegszik, könnyen hazaviheti a kórokozókat, és ilyenkor akár az egész családon végigmehet a járvány.

A szervezet immunrendszere mellett nagyon fontos védekezési eszköz a higiéniai szabályok betartása. Tüsszentéssel, köhögéssel, érintéssel rengeteg kórokozót adhatnak át egymásnak a gyerekek és a felnőttek egyaránt. A rendszeres, antibakteriális szappannal történő kézmosás, fertőző gyerek esetében akár arcmosás is, nagyban hozzájárulhat a kórokozók terjedésének megakadályozásához. Amennyiben gyermekünk nem szeret kezet mosni, próbáljunk neki kedvet csinálni hozzá. Tanítsunk meg neki például egy kézmosós mondókát, melyet minden kézmosás alkalmával közösen mondunk el. A kedvcsinálás egy praktikus módja lehet az is, ha szenzoros adagolójú antibakteriális szappant vásárolunk, mely érintés nélkül porciózza gyermekünk kezébe a kézmosáshoz szükséges szappanmennyiséget. Így a kézmosás egyben szórakoztató is lesz a gyerekek számára, és örömmel mossák tisztára újra meg újra a kezeiket.

 

A következő életviteli tippek segíthetik a megelőzést vagy a betegség továbbterjedését:

  • Az antibakteriális szappanokkal történő kézmosás nagymértékben hozzájárulhat a higiéniához, és segítheti a fertőzések terjedésének megakadályozását.
  • Arra az esetre, ha nincs lehetőségünk kézmosásra, mindig legyen nálunk antibakteriális kézfertőtlenítő gél, melynek segítségével bárhol, víz nélkül is fertőtleníthetjük saját kezünket és gyermekünk kezét is.
  • Ha a gyerek megbetegszik, akkor maradjon otthon, hogy a társait ne fertőzze.
  • A testvéreket betegség idején altassuk külön szobában, és a lehető legritkábban találkozzanak, érintkezzenek egymással ezen idő alatt.
  • Érdemes gyakran szellőztetni és a játékokat is rendszeresen fertőtleníteni.
  • Kerüljük a zsúfolt helyeket, vagy ha gyakran kell ilyen helyre mennünk, használjunk szájmaszkot. A világ nagyvárosaiban ez egyáltalán nem szokatlan módja a védekezésnek.
  • Öltöztessük a gyerekeket rétegesen, sapkájukat, sáljukat a meleg autóban vagy a nyilvános közlekedési eszközön vegyük le, hogy ne melegedjenek ki.

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!