Hormonpótlás: régi eredmények új megvilágításban

Szerző: Szimpatika
A változókorban levő nőknél csontritkulás ellen a hormonpótlás ígéretesnek bizonyult, a kezelésnek ugyanakkor árnyoldala is van: növeli a mellrák és más krónikus betegségek kockázatát.

Bár a csak ösztrogént, valamint az ösztrogént és progesztint tartalmazó készítmények megelőzhetik a csonttöréseket, mindkettő növeli az agyvérzés és olyan egészségügyi problémák, mint például az epehólyag betegségeinek esélyét. Ez derült ki az eddigi vizsgálatok eredményeinek újbóli áttekintéséből, amely az irányelveket kidolgozó független testület, az Amerikai Megelőző Szolgálat számára készült. Az ösztrogén-progesztin kombinációja fokozza a mellrák, és nagy valószínűséggel az elbutulás megjelenésének kockázatát is, míg az ösztrogén önmagában segíthet a mellrák megelőzésében.

„Átnéztük az összes kutatást, amelyet a krónikus betegségek megelőzése érdekében alkalmazott hormonkezelések témakörében végeztek” – mondta el dr. Heidi Nelson, az áttekintő munkálatok vezetője. „Ami újdonság, hogy egybevetettük az elmúlt tíz év összes eredményét, amelyeket igyekeztünk beilleszteni a legutóbbi kutatásba, továbbá megnéztük, miként alkalmazható ez az egyes betegekre. A korábbi kutatások során felfedezett védő hatások manapság már sokkal gyengébbnek tűnnek” – tette hozzá Nelson, aki az Oregoni Egészségtudományi Egyetem orvosi informatikusa és klinikai epidemiológus professzora. „Ezzel párhuzamosan bizonyos kockázati tényezők erősödni látszottak. Az eredményekről az Annals of Internal Medicine adott hírt.

Néhány évvel ezelőtt gyakran alkalmaztak hormonkezelést olyan krónikus állapotok, mint a csontritkulás vagy a szívbetegségek megelőzésére. A 2002-es Női Egészségügyi Felmérés már fedezett fel káros mellékhatásokat az ösztrogén-progesztin terápiák kapcsán. Két évvel később az ösztrogénkezeléssel összefüggésben is megkongatták a vészharangokat. Ennek eredményeképpen a megelőző szolgálat a terápiák mellőzését javasolta. Most, a 11 éves utánkövetési időszak eredményeinek ismeretében teljesebb a kép, amit a szolgálat felhasznál majd az irányelvek frissítése céljából. Csak a krónikus betegségek szempontjából merültek fel aggodalmak, a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítése kapcsán nem.

A frissítéshez Nelson és munkatársai 51 már megjelent kutatási anyagot tekintettek át, melyek között 9 klinikai kísérlet is szerepelt. Igazolták, hogy az ösztrogén önmagában és progesztinnel kombinálva is csökkentette a csonttörések gyakoriságát, mint ahogyan azt korábban is rögzítették. Azt is megfigyelték azonban, hogy mindkét kezelés hatására nőtt az agyvérzés, a trombózis, az epebetegség és a húgyúti inkontinencia kockázata. Bár úgy tűnik, az ösztrogén önmagában csökkenti a mellrák előfordulását, erőteljesebb bizonyítékot találtak arra, hogy a kombinált kezelés épp ellenkezőleg hat. Az ösztrogén-progesztin alkalmazása mellett évente 8 újabb mellrákos eset várható 10 000 nőre levetítve. Azoknál a legnagyobb a mellrák kockázata, akik a hormonterápia mellett dohányoztak és fogamzásgátlót is szedtek. Az ösztrogén körülbelül ugyanilyen arányban csökkentette a daganat megjelenését, de Nelson szerint ez nem ok arra, hogy bárki elkezdje szedni.

A kettős kezelés a korábbiakban tapasztaltaknál kevésbé növeli a szívbetegségek kockázatát. Korábban erről a módszerről azt tartották, hogy megvéd a vastagbélráktól, de ezt a hatást is csökkenni látták. Nelson úgy gondolta, hogy a kockázatok és előnyök terén mutatkozó különbségét talán jobban magyarázza az egyes nők egyedi kockázati profilja, semmint a progesztin jelenléte vagy hiánya a kezelésben. Mindenki eltérő, egyedi faktorokkal indul. Az ösztrogénpótlást például sok olyan nő alkalmazza, akiknek eltávolították a méhét és a petefészkét.

Mi tehát a tanulság? Semmiképp sem bölcs dolog hosszú távon szedni a hormongyógyszereket a krónikus betegségek megelőzése céljából. A legjobb stratégia az, hogy csak a tünetek jelentkezésekor alkalmazzák, a lehető legkisebb dózisban és minél rövidebb ideig. Mivel eltérőek lehetnek a kockázati tényezők, mindig konzultálni kell az egyéni kórelőzményről a kezelőorvossal.

forrás: medicalonline/medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!