Fogyókúra mellett is bátran fogyasztható
2009. 06. 02.
A sárgarépa nagyon fontos zöldségnövény, jelentős vitaminforrás, régóta ismerjük és termesztjük. Elsősorban levesek ízesítésére, hidegkonyhai, konzervipari, készítmények, de bébiételek is készíthetők belőle. A nálunk termesztett fajták 7 mg karotint, de szénhidrátot, B-vitamint és kevesebb C-vitamint is tartalmaznak.
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2009/06/215.jpg)
Legértékesebb biológiai hatóanyaga a béta-karotin, mely egyben a sárga színért is felelős. A zöldségek, sőt még a gyümölcsök között is a sárgarépa karotintartalma a legmagasabb: mennyisége fajtánként és évjáratonként is változó, 6-15 mg / 100 g között mozog. A korai fajták karotintartalma általában kisebb, mint a későbbieké. A béta-karotint - hasonlóan az E- és C-vitaminhoz, valamint a szelénhez és a cinkhez - antioxidánsként tartjuk számon. Szerepet játszik a szervezet védelmében, részt vesz a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában, melyek többek között felelősek bizonyos rákos megbetegedések és az érelmeszesedés kialakulásáért.
A sárgarépa élelmi (diétás) rosttartalma is jelentős, 3-4 százalék, ennek több mint fele vízodékony pektin, ebből adódik a bélműködésre gyakorolt kedvező hatása. Vízkötő képessége, gélképző hatása az epesavak és a toxikus anyagok megkötését eredményezi. Az epesavak felszívódásának gátlása csökkenti a szérum koleszterinszintjét, a toxikus anyagok megkötésének hasmenés diétás kezelésében van jelentősége. Mivel vízben nem oldódó rostokat is tartalmaz a sárgarépa hasznos tulajdonságai is érvényesülnek az emésztés folyamatában. A széklet tömegének növelése, tranzitidő csökkentése, felszívódásgátlás, vagyis rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozott bélműködést eredményez.
Mindezeken túl a sárgarépa kellemes ízű, rengeteg formában felhasználható. Alacsony energiaértéke, a 218 kJ (52 kcal) is hozzájárul ahhoz, hogy számos diétában fogyasztható, így pl. fogyókúrában, szív- és keringési betegségekben. Kedvező rosttartalma lehetővé teszi, hogy emésztőszervi megbetegedésekben is adható legyen. Mivel C-vitamin-tartalma sem elhanyagolható (20 mg /100 g), és illóolaj-tartalma miatt íze igen kellemes, a legtöbb diétás étrendben fogyasztható, hasznos nyersanyag.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!