Itt a legújabb módszer: így fogyhatnak le a fiatalok
2013. 02. 26.
Az energiaegyensúlyon alapuló, az egészséges táplálkozást és életmódot népszerűsítő térítésmentes szakmai program indul három magyarországi egyetemen márciustól a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szervezésében.
Az E3 - Energiaegyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak öt szemeszterre tervezett, átfogó programja dietetikus szakemberek egyetemi előadásaiból és ingyenes, személyes szaktanácsadásból áll majd. 2015 végére több ezer hallgató elérése a cél, hogy ezek az ismeretek már szervesen beépüljenek az önálló életükbe - tájékoztatta a MDOSZ csütörtökön közleményben az MTI-t.
A szervezet a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karát, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumát és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karát keresi fel programjával.
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) felmérése szerint a magyar felnőtt lakosság csaknem kétharmada (62 százaléka) túlsúlyos vagy elhízott, amelynek mértéke az életkor előrehaladtával tovább növekszik.
A testtömeg megtartásának alapja az energiaegyensúly, vagyis az ételekkel, italokkal elfogyasztott és a mozgással felhasznált energiamennyiség közötti harmónia. Fontos, hogy ennek jelentősége beépüljön a fiatalok szemléletébe, mert az életmód és a táplálkozási szokások jórészt a gyerek- és a fiatal felnőttkorban alakulnak ki. Ebből a szempontból az egyik legfontosabb életszakasz az egyetemista kor.
A program során az MDOSZ szakértői 40-50 előadást és több mint 600 szaktanácsadást kínálnak a diákoknak. Noha a programnak nem célja a szűrés, felhívják a hallgatók figyelmét arra, ha további szakorvosi ellátásra vagy kivizsgálásra van szükség. A szövetség mindezt a Coca-Cola Alapítványtól nyert pályázati pénzből valósítja meg.
Mind az előadáson résztvevők, mind pedig a személyes tanácsadást igénybevevők esetében rögzítik a hallgatók táplálkozási szokásait, valamint az ezzel összefüggésbe hozható alapadatait, mint a testtömeg, a testtömegindex, testösszetétel. A hároméves időszak végére mintegy 4500 egyetemista étkezési szokásairól és tápláltsági állapotáról állnak majd rendelkezésre adatok, amelyek feltehetően kortársaik egészségi állapotáról és táplálkozási szokásairól is képet adnak, illetve az alapját képezhetik további felméréseknek.
Forrás: MTI
A szervezet a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karát, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumát és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karát keresi fel programjával.
![](https://szimpatika.hu/public/images/via_editor/cikk/2013/02/egyetemistak-egeszseg-1.jpg)
A testtömeg megtartásának alapja az energiaegyensúly, vagyis az ételekkel, italokkal elfogyasztott és a mozgással felhasznált energiamennyiség közötti harmónia. Fontos, hogy ennek jelentősége beépüljön a fiatalok szemléletébe, mert az életmód és a táplálkozási szokások jórészt a gyerek- és a fiatal felnőttkorban alakulnak ki. Ebből a szempontból az egyik legfontosabb életszakasz az egyetemista kor.
A program során az MDOSZ szakértői 40-50 előadást és több mint 600 szaktanácsadást kínálnak a diákoknak. Noha a programnak nem célja a szűrés, felhívják a hallgatók figyelmét arra, ha további szakorvosi ellátásra vagy kivizsgálásra van szükség. A szövetség mindezt a Coca-Cola Alapítványtól nyert pályázati pénzből valósítja meg.
Mind az előadáson résztvevők, mind pedig a személyes tanácsadást igénybevevők esetében rögzítik a hallgatók táplálkozási szokásait, valamint az ezzel összefüggésbe hozható alapadatait, mint a testtömeg, a testtömegindex, testösszetétel. A hároméves időszak végére mintegy 4500 egyetemista étkezési szokásairól és tápláltsági állapotáról állnak majd rendelkezésre adatok, amelyek feltehetően kortársaik egészségi állapotáról és táplálkozási szokásairól is képet adnak, illetve az alapját képezhetik további felméréseknek.
Forrás: MTI
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Az sem jó, ha túl sok van belőle és az sem, ha kevés
- Nyári hajproblémák és megelőzésük
- Köszméte, avagy a vitaminokban gazdag egres
- Tévhitek a napozásról és a naptejről
- Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés
- Törpemalacokat és kutyákat vizsgáltak az ELTE kutatói
- Miért rosszabbodnak a refluxos panaszok nyáron?
- Ezért igyunk fügefalevél-teát!
- Milyen betegségeket kaphatunk el az élővizekben vagy a strandon?
- Hűtsd le magad belülről
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!