Áramütéssel a migrén ellen

2013. 02. 27.
Szerző: Szimpatika
Amerikai kutatóknak az agyba vezetett elektromos áram segítségével sikerült felszabadítaniuk a szervezet legerősebb természetes fájdalomcsillapítóit.

Az áttörés reményt adhat a krónikus migrénben szenvedő betegeknek, miután a kísérletekből az derült ki, hogy a módszer 37 százalékkal képes csökkenteni a fejfájást. A mély agyi stimuláció nevű technika megváltoztatja az agysejtek kisülésének sebességét, ezáltal enyhítve a fájdalmat.

A kísérlet során az agy úgynevezett endogén opioidokat szabadított fel, a szervezet legerősebb, eufóriát kiváltó fájdalomcsillapítóit, amelyek a morfiumhoz és más opiátokhoz hasonlítanak. A Michigani Egyetem kutatása során kimutatták, hogy már egészen gyenge, két milliamper erősségű áram is elegendő a hatás kiváltásához.

Headache legújabb számában megjelent kutatásban tizenhárom, egyaránt krónikus migrénben (legalább havi 15 roham) szenvedő beteg agyának motoros kérge fölé helyeztek elektródákat; ez az agyi terület felelős az akaratlagos mozgásokért. A négy hét alatt kapott 10 kezelés után a betegek fájdalomküszöbe átlagosan 37 százalékkal nőtt. A halmozódó hatás a négyhetes kezelés után jelentkezett.

A kutatók azt remélik, hogy a természetes fájdalomcsillapítók felszabadulásának serkentésével a betegek kevésébé lesznek rászorulva a gyógyszerekre, amivel a mellékhatásokat és a függőség lehetőségét is korlátozni lehet. A kutatás vezetője, Alexandre DaSilva azonban hozzátette, hogy a biztató eredmények ellenére a klinikai alkalmazásra még hosszú ideig várnunk kell.

Forrás: medipress

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!