Mosolyogni megéri

2013. 02. 23.
Szerző: Szimpatika
Míg egy mosolyhoz körülbelül 17 izmot használunk, addig egy rosszalló tekintethez akár 43-at. Utóbbi esetben tehát nem csak az a baj, hogy mogorvának tűnünk, de még az arcunk is jobban elfárad.

Az emberi arc sokszínű, az állatvilágban egyedülállóan kifejező mimikáját számtalan arcizmunk működésének köszönhetjük, melyet mindkét oldalon két agyidegpár biztosít. Verbális kommunikációnkat nagymértében kiegészíti a nonverbális kommunikáció ezen formája: mimikánk segítségével nyomatékosítjuk mondanivalónk emocionális tartalmát, sőt, olykor beszéd helyett is ezt az utat használjuk.

Hogy mennyire fontos az arcjáték, azt azok a kutatások is bizonyítják, melyek során azt vizsgálták, hogy a csecsemők mennyi idős koruktól kezdenek arcizmaikkal is kommunikálni. Egészen megdöbbentő az a tény, hogy pár órás újszülötteknél is megfigyelhető az alapemóciókra jellemző arcmimika, néhány hetes koruktól pedig szinte másolják a feléjük hajoló emberi arcokat, mintegy tükröt tartva az illető elé. A következő pár hónapban rohamléptekkel szélesedik a paletta, hiszen az igazi beszéd helyett ilyenkor még csak a néhol már viccesen túlzott mimikájukkal képesek kifejezni magukat, újra és újra meghódítva ezzel a szülők szívét.

Az arcizmok túlerőltetése, mint például egy gyakran használt rosszalló tekintet, elfáraszthatja arcunkat. Mindenki kipróbálhatja, hogy egy kicsit tovább kitartott grimasz után szinte húzódnak az izmok. Frissességünk megőrzése érdekében persze ajánlott időnként megtornáztatni arcizmainkat, ez javítja a vérkeringést, sőt, arcbőrünk fittségét is. Az aktív tornáztatás mellett másik igen jó módszer az arcmasszázs, mely szintén sokat segíthet izmaink tónusának fenntartásában.

Érdemes tehát sokat mosolyogni, mert ez nem csak a tekintetünket teszi vonzóbbá, de arcunk izmait is kevésbé fárasztja.

forrás: https://utikalauzanatomiaba.blog.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!