A D-vitamin-hiány felelős a civilizációs betegségekért?

Szerző: Szimpatika
A gyermek és felnőtt lakosságban végzett nemzetközi tudományos vizsgálatok arra utalnak, hogy a lakosság D-vitamin-ellátottsága nem megfelelő. Számos kórkép esetében, melyeket civilizációs betegségnek is neveznek – mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák egyes típusai, az allergia vagy egyes autoimmun betegségek – összefüggés lehet a betegség és a szervezet alacsony D-vitamin-szintje között.



A D-vitamin szerepe az immunrendszer szabályozásában

„Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt mutatják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban” – hívja fel a figyelmet Dr. Polgár Marianne gyermekorvos-gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Megfelelő mennyisége szükséges, hogy a veleszületett és a szerzett immnunitásban a sejtek funkcióját aktiválja, ilyen módon csökkentve a gyulladásos folyamatokat, az ún. oxidatív stresszt, életkortól függetlenül. A T1 limfociták és ezek aktív sejtanyagai, a citokinek segítik az immunrendszer egészét komplex összefüggések útján az infekciózus betegségek megelőzésében és a betegségekkel szemben kialakuló védettség kialakításában.

Légúti fertőzések, allergia

A fentiek tükrében érthetőek azok a vizsgálati eredmények, melyek azt bizonyítják, hogy a gyakori felső és alsó légúti betegségek a kisgyermekeknél főként a napfényben szegény hónapokra esnek, és a vírusos légcsőhurutok, a gyakori, nehéz légzéssel járó csecsemőkori bronchitisek és tüdőgyulladások gyakoribbak voltak azoknál a gyermekeknél, akiknek a D-vitamin-ellátottsága nem volt megfelelő. Az immunrendszer másik vonalát jelentik a Th2 limfociták és a sejtanyagaik által irányított kórképek, az allergiás megbetegedések. A bőrgyógyászati eltérések, az atópiás dermatitis, az ekcéma, a psoriazis is javulnak a napfényes hónapokban. A megfigyelések és a kontrollált tudományos vizsgálatok egyaránt arra mutatnak, hogy a bőrtünetek napfény hatására rendeződnek, a napfényben szegény hónapokban kiújulnak, ami a D-vitamin-szinttel is összefüggésbe hozható.

Vérvizsgálattal meghatározható a napi szükséglet

Az allergiás betegségek között különös figyelmet kell fordítani az egyre növekvő számú csecsemőkori és gyermekkori asztma megelőzésére, aminek egyik eszközeként a D-vitamin pótlását ajánlják. Az anya terhesség és szoptatás alatti megfelelő D-vitamin-ellátottsága segíti a csecsemő- és gyermekkori allergiás asztma kialakulásának megelőzését. 2012-ben számoltak be azokról a vizsgálati eredményekről, amelyek szerint az atópiás (allergiára hajlamos) egyén esetében már nem csak a terhesség alatt és a gyermekkorban, de felnőttkorban is gondolni kell a D-vitamin pótlására. A helyes táplálkozás és a szabad levegőn tartózkodás mellett, különösen a téli időszakban szükség lehet a D3-vitamin pótlására. Annak eldöntésére, hogy kinek és milyen adagban indokolt a D-vitamin szedése, orvosi vizsgálat szükséges, és a vizsgálatok eredményének függvényében lehet a pótlást elkezdeni.

A D-vitamin hatása egyéb betegségekben

A szív- és érrendszeri betegségek, elhízás, és 2. tipusú diabetes esetében is ajánlott a D-vitamin-szint ellenőrzése és a D-vitamin szükség szerinti pótlása. Autoimmun kórképeknél: rheumatoid arthritis és szklerózis multiplex esetében is vizsgálják a D-vitamin hiány szerepét.
Az életkorral előrehaladtával fokozott eséllyel megjelenő, csontritkulásnak nevezett kórkép (osteopenia, ostoporózis) esetében a diagnózis felállításának és a kezelésnek része a D-vitamin szintjének meghatározása és a hiány kezelése.

www.allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!