A gyomorfekély tényleg az ideges emberek betegsége?

Szimpatika Voltaren Emulgel Forte hirdetés
Szerző: Szimpatika
Azt tartották régen, hogy a gyomorfekély az ideges emberek betegsége. Ma már tényként állítható: kialakulásáért legtöbbször egy baktérium a felelős. Gyógyításával nem szabad várni, mert nemcsak súlyosbodnak a tünetek az idő előrehaladtával, hanem rák is kialakulhat a fekélyes részen.

A felsőtápcsatorna, ezen belül a gyomor és a nyombél leggyakoribb megbetegedése a fekély. Mindig is szenvedtek tőle az emberek. Ugyanakkor már régen megfigyelték, hogy világrészenként változik a gyakorisága, ennek az okát azonban máig nem sikerült  megfejteni. Régebbi korokban a férfiaknál gyakrabban fordult elő ez a betegség, napjainkban azonban szinte egyenlő arányban találjuk meg a két nemnél. Nem kizárt a gyermekkorban fellépő gyomor- vagy  nyombélfekély sem, ám közép-, illetve idős korban egyre gyakoribb. Az elmúlt évtizedek nagy belgyógyászati  felfedezése volt, hogy bebizonyították: az 1800-as évek végén felfedezett Helicobacter pylori okolható az esetek 90 százalékában a fekélybetegségekért.

De mi is fekély tulajdonképpen? Ha a gyomor, illetve a nyombél sima nyálkahártyája károsodik és folytonossági hiány alakul ki rajta, fekélyről van szó. Mérete lehet apró, szinte pontszerű, de akár tenyérnyi is. A mélysége is különböző. Van, amikor csak a felső réteg, a felszín sérül, máskor olyan mély, hogy kilyukad a gyomor. Bizonyos gyógyszerek, például egyes lázcsillapítók és egyes, az izületi betegségeknél alkalmazott tabletták is előidézhetik a betegséget. Megfigyelték továbbá azt is, hogy a O Rh pozitív vércsoportúaknál gyakoribb, sőt, hogy bizonyos családokban halmozottan fordul elő. Ez utóbbi azonban nem azt jelenti, hogy örökölhető lenne a hajlam, sőt: biztosan nem az.

Az elmúlt évtized nagy gasztroenterológiai felfedezése volt, hogy a száz éve ismert baktérium és a fekélybetegség közötti összefüggést bebizonyították. Legtöbbször gyermekkorban fertőződünk meg e baktériumtól, mégpedig az emberek 90 százaléka átfertőződik, de fekélye természetesen nem lesz mindenkinek. Akinek viszont fekélye  van, az majdnem mind pozitív, tehát kimutatható a szervezetében a Helicobacter pylori. Ez a kórokozó olyan gyulladást képes fenntartani a gyomor egy részében és a nyombélben, amely meggyengíti  a nyálkahártya ellenálló képességét. Ehhez az állapothoz aztán hozzáadódnak a stresszel, a rendszertelen étkezéssel kapcsolatos rizikók – és kialakul a fekélybetegség. Tehát a stresszes, ideges, rohanó életmódú emberek valóban gyakrabban betegszenek meg gyomorfekélyben.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!