A zsigeri zsírokat kell csökkenteni!

Szerző: Szimpatika
Sutba dobhatjuk a BMI-t mint mérőszámot – legalábbis az egészségi kockázatok szempontjából sokkal pontosabb mutató a testzsír-százalék. Dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa elmondása szerint a zsigeri zsírok arányának csökkentésével nem csak csinosabbak lehetünk, de az egészségünkért is sokat tehetünk.

A derékbőségért felelős zsírok

Vajon tudatában vagyunk annak, hogy a hájas pocak ugyanakkora kockázatot jelent a koszorúér-betegség szempontjából, mint a magas koleszterinszint vagy a napi egy csomag elpöfékelt cigaretta? Azoknak az embereknek pedig, akik koszorúér-betegségben szenvednek és egyre szélesedik a derekuk, kétszer akkora az esélyük a betegség végzetes kimenetelére, még abban az esetben is, ha a testtömeg-indexük (BMI) a normál tartományban van.

Ezekre a következtetésre jutott a Mayo Klinika kutatása, amelyben közel 16 ezer embert vizsgáltak meg. A tudósok szerint azonban a probléma mélyebb ennél, és közel sem csak a látható zsír jelenti a veszélyt. Az úgynevezett viszceláris (zsigeri) zsírok azok, amelyek a hasüregben helyezkednek el és körülveszik a belső szerveket. Valójában ezek a belső zsírok teszik ki a derékbőség nagy részét. Ezek a zsírok jóval aktívabbak az anyagcserében, ráadásul hormonokat és más anyagokat is termelnek, amelyeknek negatív hatásai vannak az egészségre. Működésük következményeként megjelenhet például szívbetegség, magas vérnyomás, agyvérzés, 2-es típusú diabetes, metabolikus szindróma, alvási zavarok és a rák bizonyos fajtái is.

Felejtsük el a BMI-t!

Az általános vélekedéssel szemben ilyen szempontból nem a BMI a legjobb mérőszám, hiszen sok embernek normál BMI mellett is magas a viszceláris zsír aránya. A BMI csupán a testmagassághoz viszonyított súly mutatója.

„A hagyományos skáláknak már nem sok haszna van” – mondja dr. Keresztényi Zoltán, az Oxygen Medical humánkineziológusa. „Sokkal jelentősebb mérőszám a testzsír-százalék, amelynek mérése a személyre szabott életmódprogramok egyik kiindulópontja.”

A nem megfelelő táplálkozás és a mozgáshiány a problémák gyökere, amely a zsigeri és s bőr alatti zsírok tömegét is növeli. Az növekvő stressz-szint csak ront a helyzeten, mivel fokozza a kortizol nevű hormon termelődését, ami miatt a máj több cukrot termel. A cukor pedig éhségérzetet generál, vagyis következményképpen még többet eszünk, és így egyre több zsír rakódik ránk. A kör bezárul.

Az elérhető megoldás

Kizárólag egy megfelelően kialakított táplálkozási rendszer (amely gazdag gyümölcsben, zöldségben, magvakban és halban) és egy személyre szabott mozgásprogram hozhat egészséges, biztonságos és hosszútávú megoldást.

Ráadásul az egyéni életmód-programoknak figyelembe kell venniük a meglévő betegségeket – legyenek azok akár bármilyen jellegűek – hiszen a megalapozatlan változtatások veszélyesek lehetnek többek közt a magas vérnyomással élőknek, a cukorbetegeknek, a szív- és érrendszeri vagy mozgásszervi problémákkal küzdőknek. Vagyis a tartós, egészséges fogyás alapja egy megreformált, megfelelően beállított és követhető életmód.

Forrás:  OrvostKeresek.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!