Merevedési zavar ínygyulladás miatt?

Szerző: Szimpatika
Azok a férfiak, akik komoly periodontális problémáik miatt fogínygyulladástól szendvednek, háromszor gyakrabban tapasztalnak erekciós problémákat is. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa az okokról és a megoldási lehetőségekről beszélt.

A merevedési zavar fizikai okai

Török kutatók hasonlították össze 80, 30-40 év közti erekciós problémákkal küzdő férfi egészségi állapotát 82, szexuális gondokkal nem küzdő férfiéval, majd eredményeiket a Journal of Sexual Medicine című szaklapban publikálták. Meglepő módon kiderült, hogy az erektilis diszfunkcióval rendelkező férfiak 53 százalékának volt ínygyulladása, míg a kontrollcsoportban ez csupán 23 százaléknál jelentkezett.

Ezt az adatot összevetették olyan tényezőkkel is, mint a kor, a testtömeg index, a szociális státusz és a képzettség, és az eredmények szerint a periodontális betegségekkel rendelkező férfiaknak 3,29-szer nagyobb az esélye a merevedési zavarra, mint az egészséges fogínyűeknek. A török orvosok szerint az erekciós problémák 150 millió férfit érintenek világszerte, és bár az esetek hátterében egyharmad részben pszichés tényezők, a maradék kétharmad hátterében olyan fizikai okok állnak, mint pl. az érrendszer elégtelen működése.

Az egész érrendszer érintett

A krónikus periodontitis a gyulladásos betegségek közé tartozik, amelyeket jórészt (az ínygyulladásért is felelős) baktériumok okoznak. Már számos tanulmány igazolta, hogy a periodontitis az egész érrendszert érinti és rongálja, és összefüggésbe hozható a szívkoszorúér-betegséggel vagy akár a merevedési problémákkal is. Ráadásul az erekciós problémáknak és a krónikus periodontitisnek hasonlóak a rizikófaktorai: a dohányzás, a cukorbetegség, a koszorúerek betegsége és az öregedés.
„A már kialakult fogínygyulladásra figyelmeztethet a fogínyvérzés, amellyel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hiszen ez a fogvesztés egyik leggyakoribb oka. Ez a probléma, amely a népesség közel ötödét érinti, a szájban keletkező baktériumok túlzott elszaporodása miatt alakul ki” – hangsúlyozza dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa.

Kevesen veszik tudomásul, hogy a tartós, visszatérő ínygyulladással nem csak a fogvesztést kockáztatják, de más következményekkel is számolhatnak. Holott míg az ínybetegségek következményei visszafordíthatatlanok, megfelelő fogápolással megelőzhető a további romlás. A szakember szerint a megoldás alapköve a szájhigiénia, amely minimálisan a napi kétszeri alapos, legalább két percig tartó fogmosásból, valamint a fogközök tisztításából áll – például fogselyemmel. A fogorvos pedig akár orvosi megoldásokkal is megfékezheti a már kialakult gyulladást.

 

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!