Hogyan lehet spórolni az élelmiszereken?

2013. 01. 17.
Szerző: Szimpatika
Érdemes otthon főzni vagy elvitelre kérni az ételt, import helyett szezonális zöldséget venni, kerülni az előrecsomagolt friss élelmiszereket – ilyen és ehhez hasonló „túlélési taktikák” olvashatók egyre gyakrabban az interneten. Az InfoRádió és a Pénzcentrum ajánlásai alapján a következő tanácsok segíthetnek spórolni az élelmiszereken.
  • Sokat spórolhat, aki otthon főzi meg a másnap a munkahelyen elfogyasztani kívánt ebédet. Azoknak sem kell megijedniük, akik nem éppen nagy konyhatündérek, ugyanis az internet tele van könnyen elkészíthető, de ízletes ételek receptjeivel, amelyeket kifejezetten kezdő szakácsoknak javasolnak.
    Amennyiben mégsincs kedve főzni, érdemes elvitelre kérni az ételt az étteremben, mivel így megspórolható az ital ára. Nem érdemes italt venni a munkahelyi automatából sem, olcsóbb azt is otthonról vinni.
  • Mielőtt elmegy vásárolni, mindenképpen nézze meg, mi az, amire szüksége van, és készítsen róla listát. Fontos, hogy ezen szerepeljenek a rágcsálnivalók, édességek, valamint az üdítők is, mert így el tudjuk kerülni, hogy jóval drágábban, „hirtelen felindulásból” vásároljunk ilyesmit. Próbáljunk meg nem eltérni a listától, még abban az esetben sem, ha megtetszik valami.
  • Az elkészített lista alapján érdemes hetente egyszer nagybevásárlást tartani, mert így ritkábban csábul el az ember egy-egy nem feltétlenül szükséges termék fele. Az egyszeri nagyobb bevásárlással nem mellesleg az üzemanyagköltségen is sokat lehet spórolni.
  • A többnyire élelmiszereket kínáló áruházakban érdemes csak az ételeket megvásárolni, mert az egyéb termékek, például a kozmetikumok, általában sokkal olcsóbbak az erre szakosodott drogériákban.
  • A konzervált termékekből, valamint a sokáig elálló tartós élelmiszerekből, mint a száraztésztafélékből vagy rizsből, lisztből, cukorból érdemes akár több hónapra előre bevásárolni, mert nagyobb kiszerelésben, például kartonáron jóval olcsóbban juthatunk hozzájuk, és így az esetleges áremeléseket is elkerülhetjük.
  • Válaszon szezonális termékeket! Bár az áruházak polcain szinte folyamatosan elérhető minden zöldség vagy gyümölcs, az aktuális évszakra jellemző termények ára jóval alacsonyabb, mint az importból származóké. Érdemes keresni a különböző ünnepek után megmaradt élelmiszereket is. Húsvét után például gyakran megmarad a polcokon az ünnepre kínált csokoládéfélék egy része, amelytől az áruházak leértékelésekkel próbálnak megszabadulni.
  • Kerülje az előre csomagolt friss élelmiszereket! Ha például enne egy jó salátát, nem kell megvenni az előre aprított, külön zacskóba csomagolt adagot. Otthon sokkal olcsóbban elkészíthető a saláta, ráadásul tartósítószerektől mentesen. A reggeli müzlihez valók is megkaphatóak például öt-tíz kilós kiszerelésben, amelyből kisebb mennyiség otthon áttölthető egy erre kijelölt üvegbe.
  • Fontos, hogy hasonlítsa össze a különböző súlyú termékek csomagolásán feltüntetett egységenkénti árat, és érdemes ennek alapján kiválasztani az olcsóbbat. Érdemes figyelni a különböző akciókat is: ilyen lehet például az „egyet fizet, kettőt kap” kedvezmény, de sokszor a hamarosan lejáró termékeket is áron alul el lehet vinni a boltból.
  • Talán az egyik legfontosabb tanács, hogy mindenképp ellenőrizzük a pénztárnál a blokkot fizetés előtt. Alkalmanként kellemetlenségeket okoz, ha feltartjuk ezzel a sort, de rengeteg pénzt megspórolhatunk, ha figyelmeztetjük a pénztárost, hogy esetleg valamit rosszul ütött be, vagy nem vett figyelembe egy akciót, és egész áron számolta fel az adott terméket.
  • Termesszen a konyhaablakban friss fűszernövényeket egy virágládában! Ezeket a növénypalántákat célszerű kertészetben megvásárolni, mert ott jobb minőségűek és olcsóbbak is, mint a szupermarketekben. A cserépbe ültetett menta például igen igénytelen növény: elég csak néha megöntözni, és folyamatosan hozza a frissítő leveleket.
  • Ha szeret kirándulni, érdemes figyelni a fogyasztási célra alkalmas növényeket. Ilyenek lehetnek például a csipkebogyó, a hársfavirág vagy a bodza, amelyek kiszárítva kiválóan eltarthatók és felhasználhatók.

 

Forrás: https://www.elelmiszer.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!