Itt az ideje a gyermekünk szemvizsgálatának

Forrás: Sajtóközlemény
Miért szerepeljen a szemvizsgálat gyermekünk iskolakezdése körüli teendők között? Fontos, hogy bizonyos szemészeti fejlődési eltérések korán felismerésre kerüljenek, mivel egyes kezelések csak akkor működnek, amikor a gyermek még fiatal és a neurológiai érés nem zárult le.

Dr. Barcsay-Veres AmarillaA látásfejlődés során fellépő problémák felismerése fontos a szem egészségének megőrzése szempontjából. Ez különösen kulcsfontosságú a kisgyermekeknél, hiszen ha bizonyos szemproblémákkal nem foglalkozunk időben, az hatással lehet az iskolai munkájukra és szociális fejlődésükre, valamint egy életre megfoszthatja őket a térlátás és az éleslátás képességétől.

„A gyermekek első nyolc életévében az agy és a szem megtanul együtt dolgozni, miközben a látórendszer folyamatosan fejlődik” – kezdi Dr. Barcsay-Veres Amarilla, a Budai Szemészeti Központ gyermekszemésze. „Ebben az életszakaszban a szülőknek figyelni kell egyes típusos viselkedés mintákra, mert ezek lehetséges szemproblémákat is jelezhetnek.”

A látásproblémára utaló tünetek közé tartozhatnak:

  • Gyakori fejfájás
  • Túlzott szemdörzsölés
  • Könyv, telefon vagy táblagép rendkívül közel vagy távol tartása
  • Az egyik szem becsukása olvasáskor
  • Az egyik szem kitér, nem párhuzamosan állnak a szemek
  • Hunyorgás
  • Viselkedési problémák vagy koncentrációra való képtelenség
  • Az iskolai jegyek romlása
  • A gyermek arra panaszkodik, hogy nehezen látja a táblát az iskolában

Forrás: Envato Elements

„A gyerekek nagyon sokáig képesek kompenzálni a kóros eltéréseket, nem panaszkodnak, hiszen nincs összehasonlítási alapjuk a jó látásról. Ezért is tanácsoljuk, hogyha semmi eltérést nem tapasztal a szülő, akkor is érdemes iskolakezdés előtt egy teljes szemészeti szűrővizsgálatra vinni a gyereket” – hangsúlyozza Dr. Barcsay-Veres Amarilla.

Miért olyan fontos a gyermekek szemészeti vizsgálata?

A látás kritikus fontosságú a gyermekek szinte minden iskolai tevékenységében a tanulástól kezdve a társas kapcsolatokon át a fizikai aktivitásig. Sok látásprobléma vagy szembetegség a szülő vagy a gyermek számára nem nyilvánvaló, és csak a szemvizsgálat során derülhet ki. Egyes kezelések csak akkor működnek, amikor a gyermek még fiatal, ezért minél korábban azonosítják a problémákat, annál hatékonyabban lehet korrigálni azokat.

Mikor kell a gyermekek szemét ellenőrizni?

Azoknál a gyerekeknél, akiknél a családban nem fordult elő szembetegség, és nincs közvetlen látásprobléma, 3-5 éves kor között, de legkésőbb az iskolába lépés előtt érdemes egy szemészeti vizsgálatot végeztetni.

Forrás: Envato Elements

Milyen látásproblémák gyakoriak a gyermekeknél?

A leggyakoribb problémák általában egy egyszerű szemüveggel orvosolhatók, beleértve a rövidlátást (távolra látási problémák mínuszos dioptria miatt), a távollátást (közelre látási problémák pluszos dioptria miatt) és az asztigmatizmust (homályos vagy torz látás minden távolságban cilinder dioptria miatt).

Komplexebb, de szintén gyakori probléma lehet a kancsalság, amikor nem párhuzamos a szemállás, valamint az amblyopia (lusta szem), amikor a szem és az agy nem működik jól együtt, és a gyermek csak az egyik szemet használja, a másik szem pedig lemarad a látásfejlődésben.

Az első állapotot általában szemüveggel, esetleg kontaktlencsével, a második problémát tapaszolással (a jobban látó szem takarásával) kezelik. A korai diagnózis és kezelés mindkét esetben kulcsfontosságú a kielégítő éleslátás kialakulásához.

Milyen proaktív lépésekkel lehet megőrizni a gyermek szemének egészségét?

A képernyő előtt töltött idő nagy aggodalomra ad okot. Egyre több bizonyíték utal arra, hogyha a gyermek a látásfejlődés során korlátlanul sok időt tölt képernyő előtt – ráadásul rossz fényviszonyok között –, és nem pihenteti a szemét a szabadban, akkor a rövidlátás kialakulásának a kockázata sokszorosára emelkedik.

Forrás: Envato Elements

Magyarországon az elmúlt években 5%-kal nőtt a rosszul látó, leginkább rövidlátó gyerekek száma. Ennek oka valószínűleg a túlzásba vitt telefon- és tablethasználat. 

„Általánosságban hat éves kor után jelentkeznek a rövidlátás tünetei. Szemvizsgálat során egy speciális pupillatágító csepp segítségével egyértelműen megállapítható, hogy a gyermek rövidlátó vagy távollátó” – mondja Dr. Barcsay-Veres Amarilla. 

„Talán nem is gondolnánk, de a napi rendszerességgel szabadtéren végzett tevékenységek sokat segíthetnek a gyermek szemének egészséges fejlődésében. A terhelt, fáradt szemizmok ugyanis a szabadtéri játék során ellazulnak, miközben D-vitamin is kerül a szervezetbe.”

Szülőként a 20-20-5-ös szabály betartásával ösztönözhetjük az egészséges képernyőhasználati szokásokat: 20 percenként 20 másodperc szünetet kell tartania gyermekünknek, miközben 5 méterrel távolabb néz valamit. Így tudja pihentetni a szemét.

Borítókép: sajtóközlemény

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!