Csodás bőr várandósság alatt és után

2013. 01. 10.
Szerző: Szimpatika
A fogantatás pillanatától kezdve számos változás kezdődik a női szervezetben, melyek a magzat egészséges fejlődését szolgálják. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász-kozmetológusa a várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások hatásairól beszélt, melyek a bőr és a haj állapotát érintik.

Előzzük meg a csíkokat!

A magzat növekedésével természetesen a has körfogata is nő. Jórészt alkati tulajdonságok és genetikai tényezők kérdése, hogy milyen mértékben kell küzdenünk a terhességi csíkok (striák) kialakulása ellen. Mindentől függetlenül érdemes már a terhesség első hónapjától az erre a célra speciálisan kifejlesztett készítményeket alkalmaznunk. Fontos azonban, hogy ne csak a has, de a mellek és a csípő területét is rendszeresen krémezzük, hiszen striák itt is megjelenhetnek. A terhesség utolsó harmadában, a bőr nagyfokú megnyúlását követően jelentkező viszkető érzést is csökkenthetjük rendszeres krémezéssel. A szülés után pedig fáslizással, alakformáló fehérneműkkel tudjuk elérni, hogy a megnyúlt bőr minél hamarabb összehúzódjon.


Foltok, szeplők, növedékek

A várandósság alatt bekövetkező hormonális változások azzal is együtt járhatnak, hogy a meglévő szeplők, májfoltok sötétebbek lesznek, az anyajegyeknek pedig változhat a színe, mérete. Ezek a változások általában jóindulatúak, de érdemes bőrgyógyász szakorvossal ellenőriztetni őket. Erre az időszakra különösen jellemző lehet, hogy bőrszínű, nyeles növedékek (fibroma) alakulnak ki a nyak, a hónaljak vagy a mellbimbó területén. Megjelenhetnek apró, olykor viszkető, száraz felszínű, barna növedékek is, amelyek jóindulatú, fokozott szarutermelés következtében kialakuló, nem fertőző szemölcsök (seborrhoeas verruca). Amennyiben zavaróak, mindezeket a terhesség után bőrgyógyász segítségével lehet eltávolíttatni.

Szinte minden kismama megfigyelheti, hogy az emlőbimbó és az emlőudvar sötétebbé válik, a has középső vonalán pedig kialakul egy sötétebb csík. Ezek a változások a szülés után rendszerint elmúlnak. Azonban a pigmentációs zavarok elleni megelőzésként télen is ajánlatos megfelelő faktorszámú fényvédőt, naptejet használni a szabadban.


A szülés utáni hajhullás átmeneti

A várandósság alatt gyakoribb hajmosásra lehet szükség, hiszen a fokozott faggyútermelődés miatt a hajas fejbőr zsírosabbá válhat. Azoknak a kismamáknak, akik korábban erős fodrászati vegyszereket használtak (hidrogénezés, dauer stb.), ilyenkor javasolt ezektől tartózkodniuk – inkább hajszínezőket alkalmazzunk.

A terhességet fenntartó hormonok fékezik a szőrzet és a haj hullását, így a várandósság alatt szebb, dúsabb hajkoronára tehetünk szert, azonban a szülést követő 1-5. hónap tájékán intenzív hajhullással számolhatunk. Körülbelül egy évet vesz igénybe, amíg a hajunk visszanyeri eredeti, terhesség előtti állapotát.


A természetes biztonságosabb

Várandósság alatt érdemesebb természetes összetevőket tartalmazó készítményeket használni, hiszen ilyenkor különösen fontos, hogy a lehető legkevesebb felesleges vegyszerrel, illatanyaggal érintkezzen a kismama. A korábban jól bevált termékeket viszont nem érdemes lecserélni, mert elképzelhető, hogy az új kozmetikumok allergiás reakciót vagy irritációt váltanak ki.

A terhesség időszakára jellemző a verejtékmirigyek fokozott termelődése is. „Fürdéshez a lúgos hatású tusfürdők, szappan helyett olyan fürdőszert válasszunk, amely a bőr pH-értékével megegyező, vagy semleges vegyhatású” – figyelmeztet dr. Boros-Gyevi Márta.

A terhesség alatt az arcbőr zsírosabb lehet, mitesszerek, pattanások jelenhetnek meg rajta, vagy épp szárazzá, érdes felületűvé válhat, alkattól függően. A zavaró, tartós vagy fokozottan jelentkező problémák kezeléséhez mindenképpen érdemes bőrgyógyász segítségét kérnünk.

 

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!