Az üdítőitalok növelik a prosztatarák kockázatát

2013. 01. 10.
Szerző: Szimpatika
Egy svéd kutatás eredménye szerint napi 3 dl üdítőital fogyasztása 40 százalékkal növeli az agresszív prosztatarák kialakulásának esélyét. Napi egy pohár üdítőital elfogyasztása elég ahhoz, hogy a prosztatarák rizikója jelentősen növekedjen. „Azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen fogyasztanak üdítőket vagy egyéb cukrozott italokat, 40 százalékkal nagyobb a kockázata a prosztatarák kialakulásának” – állítja Isabel Drake, a Lundi Egyetem kutatója.

A tudósok nyolcezer 43 és 73 év közötti férfi étkezési és folyadékfogyasztási szokásait követték nyomon 15 éven keresztül. 

Az eredmények szerint napi 330 ml üdítő fogyasztása elég ahhoz, hogy 40 százalékkal emelkedjen a prosztatarák rizikója. Nem csak az üdítőitalokban rejlő veszélyre derült fény: azt is megállapították, hogy a cukortartalmú müzlik 38 százalékkal növelik a kockázatot, bár utóbbi esetben a prosztatarák enyhébb formájáról van szó.

„Mielőtt megváltoztatnánk a táplálkozási irányelveket, további vizsgálatokra van szükség, ám kutatásunk eredményével már így is elegendő indokot szolgáltattunk ahhoz, hogy mindenki mérsékelje az üdítőital-fogyasztását” – figyelmeztet Drake.

A kutatás eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition c. szakmai lap közölte.

Forrás: www.mainap.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!