Az üdítőitalok növelik a prosztatarák kockázatát
A tudósok nyolcezer 43 és 73 év közötti férfi étkezési és folyadékfogyasztási szokásait követték nyomon 15 éven keresztül.
Az eredmények szerint napi 330 ml üdítő fogyasztása elég ahhoz, hogy 40 százalékkal emelkedjen a prosztatarák rizikója. Nem csak az üdítőitalokban rejlő veszélyre derült fény: azt is megállapították, hogy a cukortartalmú müzlik 38 százalékkal növelik a kockázatot, bár utóbbi esetben a prosztatarák enyhébb formájáról van szó.
„Mielőtt megváltoztatnánk a táplálkozási irányelveket, további vizsgálatokra van szükség, ám kutatásunk eredményével már így is elegendő indokot szolgáltattunk ahhoz, hogy mindenki mérsékelje az üdítőital-fogyasztását” – figyelmeztet Drake.
A kutatás eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition c. szakmai lap közölte.
Forrás: www.mainap.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!