Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Az üdítőitalok növelik a prosztatarák kockázatát

Módosítva: 1/10/2013 1 perc RákcukorProsztatarákEnergiaitalokÖsszes cikk
Egy svéd kutatás eredménye szerint napi 3 dl üdítőital fogyasztása 40 százalékkal növeli az agresszív prosztatarák kialakulásának esélyét. Napi egy pohár üdítőital elfogyasztása elég ahhoz, hogy a prosztatarák rizikója jelentősen növekedjen. „Azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen fogyasztanak üdítőket vagy egyéb cukrozott italokat, 40 százalékkal nagyobb a kockázata a prosztatarák kialakulásának” – állítja Isabel Drake, a Lundi Egyetem kutatója.

A tudósok nyolcezer 43 és 73 év közötti férfi étkezési és folyadékfogyasztási szokásait követték nyomon 15 éven keresztül. 

Az eredmények szerint napi 330 ml üdítő fogyasztása elég ahhoz, hogy 40 százalékkal emelkedjen a prosztatarák rizikója. Nem csak az üdítőitalokban rejlő veszélyre derült fény: azt is megállapították, hogy a cukortartalmú müzlik 38 százalékkal növelik a kockázatot, bár utóbbi esetben a prosztatarák enyhébb formájáról van szó.

„Mielőtt megváltoztatnánk a táplálkozási irányelveket, további vizsgálatokra van szükség, ám kutatásunk eredményével már így is elegendő indokot szolgáltattunk ahhoz, hogy mindenki mérsékelje az üdítőital-fogyasztását” – figyelmeztet Drake.

A kutatás eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition c. szakmai lap közölte.

Forrás: www.mainap.hu

Egy svéd kutatás eredménye szerint napi 3 dl üdítőital fogyasztása 40 százalékkal növeli az agresszív prosztatarák kialakulásának esélyét.