A HIV-fertőzés korai tünetei

2013. 01. 06.
Szerző: Szimpatika
A HIV-vírus megjelenése utáni egy-két héten belül a betegek 40-90%-a influenzaszerű tüneteket tapasztal. Ennek ellenére gyakran előfordul az is, hogy a tünetek évekig vagy akár évtizedekig nem jelennek meg a fertőzést követően. A HIV-fertőzés leggyakoribb tüneteit gyűjtöttük össze.

„A HIV-fertőzöttség korai szakaszában a tünetek általában meg sem jelennek” – állítja egy kaliforniai orvos, dr. Michael Horberg. Amerikában a HIV-fertőzöttek közül minden ötödik nem is tud róla, hogy ebben a betegségben szenved. Éppen ezért fontos a rendszeres vizsgálat, főleg, ha az egyén több partnerrel folytat védekezés nélküli szexuális viszonyt, vagy ha intravénás drogokat használ.

A HIV-fertőzés korai tünetei

1. Láz

Az egyik legkorábban megjelenő tünet lehet az enyhe láz (kb. 38°C-ig). A láz – abban az esetben, ha megjelenik – többnyire más, enyhe tünetekkel együtt van jelen, amilyenek pl. a kimerültség, a duzzadt nyirokcsomók vagy a torokfájás.

„Ezen a ponton jut be a véráramba a vírus és kezd el nagyobb számban megjelenni” – magyarázta dr. Carlos Malvestutto amerikai orvos, aki belgyógyászként járványos betegségekkel foglalkozik. „Ahogy ez megtörténik, a szervezet immunrendszere választ ad erre valamilyen gyulladás, láz megjelenésével.”

2. Kimerültség

A gyulladásos válasz az ostromlott immunrendszer reakciója, ami fáradékonysággal, letargiával is járhat. A fáradékonyság és kimerültség korai vagy későbbi tünetei is lehetnek a HIV-fertőzöttségnek.

Az 54 éves Ron pl. akkor kezdett el aggódni egészségéért, amikor séta közben hirtelen kifulladt. Minden, amibe belefogott, elvette az erejét, pedig előtte majdnem 5 kilométert gyalogolt naponta.

Ron már a fáradtság észlelése előtt 25 évvel HIV-pozitív volt. Ez is igazolja azt a tényt, hogy a HIV-fertőzés nem mindig egyértelmű módon jelenik meg, és akár évekig, évtizedekig lappanghat úgy a szervezetben, hogy nem is tudunk róla.

3. Izom és ízületi fájdalom, duzzadt nyirokcsomók

Ezek önmagukban lehetnének az influenza, a mononukleózis vagy bármilyen vírusos fertőzéssel járó betegségnek, még akár a szifilisznek vagy a hepatitisznek is a tünetei – valóban, a fent említett betegségek tünetei nagyjából azonosak. Mivel a nyirokcsomók az immunrendszerünk részei, nem meglepő, ha fertőzés hatására ezek a részek is begyulladnak. A nyirokcsomók nagy része a hónaljban, az ágyékban és a nyakban található.

forrás: kamaszpanasz.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!